Novoroční detox-zkuste k jídlu 4 byliny, které pomohou!

Nenechte vše na stravě vezměte na pomoc byliny. Účinek vás překvapí…

Jen málokdo se během svátečních týdnů ubrání změně svého zaběhnutého stravovacího a sportovního režimu. Je to čas zaslouženého odpočinku, návštěv a oslav s přáteli, na stole je o trochu více jídla, více alkoholu. Pokud se cítíte bez elánu a potřebné energie, ručička na váze ukazuje dvě kila navíc, dřív, než vás začne provázet špatná nálada, dopřejte tělu malou očistu.

Novoroční detox můžeme provést různými způsoby. Základem bude ozdravení a odlehčení jídelníčku, zatížený trávící systém můžete také podpořit bylinnými čaji a extrakty. Ty totiž umocní vaše snažení. Když zkombinujete obojí, doplníte vhodnou sportovní aktivitou, vaše tělo se bude cítit záhy velmi blaze.

detox strava

Detox úpravou stravy

Zbavte se cukru. Cukru bylo totiž příliš, rozmanité domácí vánoční cukroví je pro české domácnosti typické, a tak i ten, co během roku sladkému příliš neholduje, si nenechá ujít ochutnávání řady druhů sladkých dobrot. I když jste si během vánoc snažila hlídat „objem“ snědeného, tělo se stejně přesladilo. Je na čase dát vše zpátky do rovnováhy.

Kupované sladké nápoje na vašem stole pravděpodobně místo nemají, ale při krátkodobém detoxu uberte i na množství džusu a smoothie. Dopřejte tělu čistou vodu, protože se během svátků přeci jen víc dehydratovalo a s menším množstvím vody se snížila jeho schopnost přirozeně se čistit. K vodě mu načas místo ovocných smoothie dopřejte extra porci zeleninových šťáv.

Vyhněte se na krátký čas i jídlům, která obsahují hodně proteinů, soli a samozřejmě tuků. Na vašem stole by se měla objevovat především syrová nebo dušená zelenina: kapusta, květák a brokolice, které obsahují fermenty podporující „čištění“ jater a střeva od škodlivých látek, červená řepa, protože příznivě ovlivňuje funkci jater, ledvin a močového měchýře. Také mrkev, paprika, celer, sladké brambory, cibule, pórek, červená řepa, květák, čínské zelí, kapusta a brokolice. Z toho už se dá vyčarovat řada chutných pokrmů.

Jednodenní očistný jídelníček 

Snídaně – je základ, tělo v noci regenerovalo, ale také i trochu hladovělo, tak potřebuje dočerpat energii. Začněte svůj den čerstvým ovocným salátem.

Oběd – ideální je začít polévkou (zeleninovým vývarem), jako hlavní chod můžete udělat zeleninové rizoto

Svačina – na tu nezapomeňte, dobře vám poslouží opět zelenina, rajčata, mrkev nebo okurky, které napomáhají pročišťovat tělo

Večeře – vydržte to, zažeňte hlad jen zeleninovým vývarem

detox bylinky

Detox bylinkami

Bylinkami se léčili lidé už od pravěku a nedělali by to, kdyby to nefungovalo. Po vánočních a novoročních radovánkách potřebujeme pomoci především střevům, játrům a ledvinám. Zkuste zařadit extrakt z červené řepy, petržele, ze smetánky lékařské (pampelišky) nebo zázvoru. A přidejte čaje z těchto čtyřech bylin, které mají blahodárný účinek pro trávicí systém.

4 byliny, které pročistí váš organismus

Rakytník řešetlákový– jeho účinky znali již ve staré Číně, je jednou ze základních bylin pro celkovou očistu organismu a neměl by doma rozhodně chybět. Setkat se můžeme jak se sirupem, tak s odvarem, likérem, olejem nebo džemem. Ve všech úpravách je docela chutný a účinný.

Pelyněk pravý – má velmi příznivý účinek na žlučník.  Z pelyňku se připravuje hlavně čaj, a to spařením nati.  Další možností je domácí tinktura, která se pak podává pro větší chuť k jídlu.

Pýr plazivý – tato bylina výborně čistí organismus, má silné močopudné vlastnosti, harmonizuje metabolismus a tvorbu žluči. Prostě pýr bychom si měli čas od času naordinovat během celého roku.

Svízel syřišťový – pročistí játra a lymfu, čaj ze svízele podporuje vylučovací proces, působí silně močopudně. Významně ovlivňuje činnost lymfatického systému, jater a sleziny. Tedy orgánů účastnících se lidově řečeno čištění organismu. Čaj můžeme také popíjet, když potřebujeme snížit váhu, protože výrazně snižuje chuť k jídlu.

 

Jak dlouho by detoxikační kúra měla trvat? Někdo zvolí den, dva, někdo vydrží týden.  Pokud se do ní chcete pustit, vyjděte ze svých fyzických i časových možností. Hodně zdaru!

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková