BLOG DNK – Můj nový přítel. Pan Gravel.

Různě klikaté cesty vedou k jednomu cíli….

O tom, že si Gravel biky získávají postupně i ženská srdce, není pochyb. O svém  novém “příteli” napsala blog majitelka nového kola kanadské značky Devinci. Tenhle gravel totiž rozšířil její cyklo flotilu, v které má silniční kolo, hardtail i trail bike. Zbytečnost? Ne, spousta nových zážitků.

I když původní záměr či důvod pořízení byl jiný, než objevovat nepoznané. Měl to být “jen” návrat po úraze a překonání obavy z úzkých galusek silničního speciálu…

gravel bike

BLOG DNK – Můj nový přítel, pan Gravel.

Miluju sport, potřebuju pohyb. Svůj volný čas dělím hlavně mezi kolo a golf. Při golfu vezmu do ruky hole a vždy se řídím prvním pocitem. Hole mě buď hned sednou či nikoli. Stejně to mám vlastně i na kole. Nejsem žádný velký testovací jezdec, ale jezdím už docela pěknou řádku let. Řídím se vždy prvním, bezprostředním pocitem. Gravel bike bylo první kolo, které jsem však opravdu otestovala, a to i s průvodcem. Byla to první jízda po pauze, na podzim jsem si po pádu na silničce zlomila pažní kost. Asi bych měla zmínit, že nešlo o žádnou hrůzostrašnou nehodu, ale podklouznutí kola na tramvajových kolejích. Ale léčení bylo na dlouho a obavy z usednutí na tenké silniční pláště docela velké. Jenže jsem si nechtěla nechat vzít ty zážitky, která horské kolo nenabídne. Takže padla volba zkusit gravel a já po několika měsících jsem opět sedala na kolo s berany…

První pocit mě opravdu mile překvapil a byl to parádní návrat na kolo tak podobné silničce. Já v tu chvíli oceňovala hlavně pocit větší stability v porovnání se silničkou. Jistější pocit, když jsem zdolávala nerovnosti, dlažební kostky. To jsem ještě netušila, co mě čeká dál.

Zajeli jsme i do terénu a to byl zážitek. Přijela jsem nadšená a rozhodnutí koupit si gravel bike bylo okamžité. To je přesně kolo, na kterém můžu jezdit i do kanceláře v centru Prahy, navíc v bikovém oblečení s camelbakem na zádech. I to se mě vlastně na gravelu líbí. Na silničce mě kamarádi s camelem na zádech do balíku nevezmou a bikové šortky se též nevozí. A gravel dává možnost volnosti volby i v oblečení!

Volba padla na neokoukanou a pro mě do té doby neznámou značku, Devinci. Opět láska na první pohled, nejen pro jeho barvu. Navíc jsem dostala možnost si kolo otestovat, za což děkuju chlapcům z Bikespitalu.  Rychle jsem se přesvědčila, že mi vyhovuje a nebyl důvod se rozhlížet po jiném modelu.

Gravel mám necelý měsíc, nejeto 300 km a opravdu mě baví. Možnost kombinovat asfalt i terén ve svižném tempu je super. Když jedu a vidím zajímavou odbočku, jedu se podívat a můžu tak objevovat i nové cesty, kam bych na silničce nejela. Mám se ještě hodně co učit a jsem gravel biker začátečník. Je však strašně fajn, že je možnost pořídit si kolo do každého terénu a pro různý způsob jízdy, a tak se moje sbírka kol rozšířila o další kousek.

Navíc kamarád přišel s nápadem přihlásit se na Gravel Blinduro a to je velká výzva, důvod k tréninku a zlepšování techniky. A třeba i někdo z naší DNK partičky si gravel bike pořídí.

Dámy na kole měly v testu také jeden povedený kousek MODO X-Road Team. Podívejte se, jaké dojmy zanechal…
MODO X-Road Elite. Tři týdny zábavy

Hledáš motivaci a důvod vyzkoušet gravel bike? Pojeď GRAVEL Blinduro
Termín: 23 -24.6. 2018
Lokalita: Česká Kanada

Trať složená z měřených úseků a transferů v lážo-plážo tempu. Rychlostní zkoušky po silnici, cestách, i trailech. Možnost zapůjčení kol (nutno rezervovat dopředu!!).

Více info: Enduroserie.cz

Autor BLOGu: Ivana Zlesáková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková