Mobilní aplikace chytré cyklistky

Víte, co by vám rozhodně nemělo ve vašem mobilu chybět? Podívejte se na ty nejoblíbenější a neužitečnější…

V době moderních technologií je naší každodenní součástí používání smartphonu a nejrůznějších aplikací. Být „IN“ je pro mnohé být „online“. Jistě většina bude souhlasit, že je úžasné občas využít možnost opustit takový svět, odpojit se a spoléhat se na tripech na mapu, vlastní orientační smysl, fotit pro zachycení úžasných momentů a uchování vzpomínek a ne pro Instastories. Nicméně příjemný je i život s vychytanými aplikacemi, které také pomáhají, někdy motivují nebo chrání naše zdraví. Z toho obrovského množství dostupných a neplacených aplikací jsme vybraly naše TOP.

Any.do

Stihnout práci, přítele, k tomu úklid a hlavně kolo! Plánovat se musí každá minuty a k tomu je velkým pomocníkem kalendář, TO – Do list a upomínkovač. Skvělou volbou je aplikace Any.do, která je uživatelsky příjemná a hlavně spojuje všechny tři funkce dohromady. Takže až si zas jednou naplánujete vyjížďku se svou kámoškou a bude na vás vymyslet trasu, Any.do Vám vše včas připomene, zvládnete své povinnosti a beze stresu zvládnete vše připravit a zajistit.

Mapy.cz, Locus maps a další

Jedna věc je vymyslet cíl vaší cesty, druhá naplánovat trasu a vědět jak je dlouhá a jak velké převýšení vás čeká.

Asi nejznámější jsou mapy.cz, a nutno podotknout, že se neustále zlepšují. Kromě klasických funkcí, jako je plánovač trasy a zvuková navigace si můžete například zapnout funkci Stopaře a trasu si můžete zaznamenat. I bez připojení k internetu. 

Povedené jsou i méně známe aplikace, například Locus maps (odkaz na stažení https://www.openandromaps.org/en/downloads).
Najdete tam hezké značení všech možných cest a pěšin občas i s obtížností na kole. Jsou pro ČR i jiné země. Základní verze je zdarma, za přípatek pak získáte další rozšířené funkce.

Ještě dřív než Mapy.cz uměly Locus maps zaznamenat tvůj výlet a uložit ho.

zachrankajpg-I_7580

SOS a Záchranka, když je stav nouze 

Jsou aplikace, které bychom raději nepoužívaly, ale o to víc by měly mít své místo v mobilních přístrojích bikerů a bikerek.

Záchranka
Ať už se nacházíte kdekoliv, nikdy nevíte, co se může stát. Mobilní aplikace Záchranka je ve Vašem telefonu vždy připravena pro rychlé kontaktování Zdravotnické záchranné služby nebo Horské služby. Její tři základní funkce přesně pokryjí potřeby, když se přihodí úraz. Jednoduchým stisknutím tlačítka Alarm se připojíte na linku 155, záchranáři zároveň dostanou informaci o vaší poloze. Lokalizátor určí přesně vaše GPS souřadnice a navede vás k nejbližší pohotovosti nebo vás navede k automatizovanému externímu defibrilátoru. Funkce První pomoc je třetí a neméně důležitá služby. Interaktivní návod Vás provede nejdůležitějšími kroky jednoduchou a intuitivní formou, jak správně poskytnou první pomoc před příjezdem záchranářů.

SOS Sport
Jako další možnost je aplikace SOS Sport, která je velmi užitečnou záležitostí především pro ty, co se rádi pouští na své vyjížďky do lesa sami.

Umí sledovat polohu za jízdy a když se cyklista zastaví, tak po nějaké době spustí alarm. Pokud ho jezdec v krátké době nevypne, tak mobilní telefon sám pošle SMS na předem určené číslo s jezdcovou GPS souřadnicí. Pokud tedy dojde k pádu a následně třeba k bezvědomí, nehybnosti, předem určený blízký člověk se o tom obratem dozví a může začít jednat se záchranáři. Problém je, pokud je jezdec mimo signál.

X-20131103160222862

Statistiky zážitků – Ski tracks, Strava

Strava
Jedna z nejrozšířenějších mobilní aplikací mezi cyklisty, běžci, triatlonisti. Poslouží jako computer, tréninkový deník, vyzyvatel, ale i jako zvedač ega.

Během aktivity zaznamená čistý čas jízdy, počet najetých km, průměrnou rychlost, maximální rychlost nebo také převýšení. Základní verze je zdarma, při zakoupení prémiového profilu si můžete navíc změřit počet wattů, sledovat pohyb svých kamarádů, ale i objevit lidi z vašeho okolí, s kterými jste se dosud míjeli. Díky Stravě se můžete stát součástí různých klubů, nebo se zapojit do klasických výzev.

Pro ty, co se rádi poměřují a soutěží, je motivující po každé jízdě sledovat tzv. segmenty. Strava díky signálu GPS zaznamená, kudy a jak rychle jste jeli. Potom porovná Váš výkon s ostatními a když máte štěstí nebo spíše rychlé nohy, můžete být královnou kopce nebo časovkářské roviny či rychlého sjezdu. Pak záleží jen na Vás, zda chcete své výkony sdílet nebo je mít uzamčené, aby profil sloužil jen Vám. Jinak na Stravě „ujíždí“ řada zvučných jmen světové cyklistiky, zejména v destinacích, jako je Mallorka najdete na vyhlášených kopcích v první stovce defilé jmen z profi týmů World Tour.

Ski trakcks
Nejen kolem je cyklista živ…měřit se můžete třeba i při sjezdovém lyžování. Aplikace Ski tracks, stojí 25 Kč, ale krásně sleduje jízdu, měří rychlost z kopce a umí udělat hodně hezkých statistik…

Meteoradar, Aladin, Klára a další spolehlivé rosničky 

Tady je asi zbytečné se o užitečnosti rozepisovat. Nejen v dubnu, při aprílovém počasí je dobré mít přehled o tom, kdy a jak moc se má spustit déšť. O tom skvěle informuje právě Meteoradar. Ale i další aplikace už vám umí hodně pomoci v plánování vaší vyjížďky, kdy se sice může stát trénink kličkovanou mezi kapkami deště, ale při dobré volbě času i směru můžete utéct před pořádnou sprchou. Jde jen o to, komu se svěříte do péče (rozuměj komu budete věřit).

Windy.com 
Jak se jezdí líp, po větru nebo proti? Když máte dost sil, možná to neřešíte, ale jsou momenty, kdy se i tuhle předpověď vyplatí sledovat. Windy.com je hodně užitečný portál, který využijete především, když jezdíte sama dlouhé etapy, je ideální pro plánování tras při ostrovní cyklistice (Mallorka, Kanárské ostrovy, apod.). Na mapě máte detailně zobrazený směr i intenzitu větru hodinu po hodině. Windy.com nabízí i další funkce, teplotu, mraky nebo třeba intenzitu sněžení.

Kalorické tabulky

Kalorické tabulky a jejich funkci si většina propojí s redukcí váhy. Ano, asi nejvíc uživatelů patří do této škatulky. Ale jejich možnosti jsou mnohem širší a užitečné. Kromě energetické hodnoty každé potraviny vám ukážou i hodnotu nutriční a v závěru dne vám pak „vystaví účet“, v jakém poměru máte příjem cukrů, tuků a bílkovin, jak jste zvládla pitný režim. Především prvně jmenovaná informace je mnohdy až negativním překvapením.

Kalorické tabulky ale mohou sloužit i obráceně, tedy k ohlídání dostatečného příjmu energie po náročné a opakující se zátěži. Protože i vaše pohybové aktivity se zaznamenávají a promítají do nastaveného vzorce, který vás „hlídá“.

Pozor, neznamená to, že se musíte stát otrokem této aplikace, může vám stačit i relativně krátký čas, než svůj jídelníček, respektive jeho složení a objem porcí budete mít v malíčku. Pak stačí tu a tam hodit do tabulky svůj den a zkontrolovat, jak se daří plnit vyvážený příjem.

Pomáhej jiným, hejbej se!

A ještě jedna aplikace nemůže uniknout naší pozornosti. Jistě jste o ní slyšeli. Mobilní aplikace EPP od Skupiny ČEZ je nástroj, díky kterému má uživatel možnost vlastním aktivním pohybem určovat, které projekty a v jaké výši má Nadace ČEZ finančně podpořit. Aplikace zaznamenává pohyb uživatele (např. chůze, běh, jízda na kole, lyžování, ale třeba i interiérové aktivity typu běh na běžícím pásu) a kromě běžných údajů o rychlosti, čase, tempu či vzdálenosti také generuje body. Tyto body může uživatel kdykoli věnovat některému z aktuálně nabízených projektů neziskových organizací, škol nebo obcí. Pokud uživatelé aplikace svým pohybem nashromáždí za daný čas určitý počet bodů, Nadace ČEZ projekt podpoří konkrétní dopředu stanovenou částkou. A to má smysl, co říkáte?

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková