AUTHOR představil novinky pro sezónu 2019

Větší kola pro dámy, nové gravely, nástup tlumených barev a další zajímavosti přináší nová kolekce českého giganta….

Taky se číslovky v nadpisu skoro leknete? Zrychlujeme…zatímco se prezentace novinek velkých značek odehrávaly uprostřed léta a vše se pak koncentrovalo na zářijový Eurobike, letos tomu bude jinak. Největší cyklistický veletrh přesunul termín na červenec, novinky se budou hrnout mnohem dřív. Pravda, už vloni nám česká značka Author poodhalila své inovace v kolekci také v předstihu, takže v tomto případě je vše, jak má být.

Po loňském představení zcela nových přírůstků mezi fully,třemi modely A-Ray jsme byly zvědavé, s čím se pochlubí český výrobce letos. Vždyť vývoj nového modelu trvá i několik let, takže zcela logicky nejde přicházet každoročně na trh se zásadními novinkami. Přesto se produktoví manažeři v Authoru blýskli spoustou zajímavých změn, které se dotkly i dámské kolekce ASL.

_MG_6161

Nejprve stojí za to zmínit několik zajímavostí, týkajících se například volby komponentů (především u pánských kol) i linii barevných kombinací, které si Author zvolil pro svou nadcházející kolekci. Ta pro rok 2019 mimochodem čítá celkem 104 modelů! Novinkou u Authora je použití u vybraných duralových kol nově sady Sram Eagl, systém 1×12. Převodníky budou citlivě laděny dle určení kola, pro enduro to bude velikost 32 z, pro maraton 34 z a pro xc závodničky převodník s 36 zuby.

imgca672975e63ddf46e707b1e2020e87ad

Co se volby barev týče, trendem je u vyšších řad volit tlumenější design, kombinace šedé, stříbrné, černého matu, s jednoduchými barevnými linkami, aby si barevnost mohl doladit zákazník sám oblečením, přilbou. Pastelové barvy naopak budou u levnějších kol.

Dámy na velkých kolech – Traction a Spirit 29

_MG_6092
_MG_6088

Je to deset let, co přišel Author jako jeden z prvních v ČR s vlastními devětadvacetipalcovými koly, nyní se objevují i v dámské řadě ASL. Tuto variantu najdeme u modelů Traction a Spirit, které budou nabízeny ve dvou velikostech rámu, 16 a 18. Oba biky, stejně jako většina kol střední i top třídy má vnitřní vedení bovdenů, včetně Side Swing vedení lanka pro přesmykač. Stále zůstává charakteristické prohnutí horní rámové trubky pro lepší nastupování.

Příznivkyně menších 27,5“ kol nemusí smutnit, tato nabídka samozřejmě zůstává.

_MG_6078
_MG_6082

Gravel jede

_MG_6116
_MG_6130

Pamatujete na představení krásného ocelového Ronina z rodiny gravel biků? Obliba těchto strojů narůstá, a tak není divu, že Author hbitě reaguje. V kolekci pro r. 2018 už přibyl jeden cross road model (Aura XR), pro nadcházející sezónu se hliníková nabídka rozšiřuje o tři modely na zcela nové rámové platformě, k mání tak bude Aura XR5, XR4 a XR3. Vše v hliníku, číslovka odlišuje úroveň osazení.

Všechny modely budou mít mechanické kotoučové brzdy, pláště šíře 35–38 mm, výrazně rozšiřující se řídítka. Gravel bike od Authora se stane velmi dostupným, ceny se budou pohybovat v rozmezí 26-37 tisíc Kč.

Nově Cross 29

img929943355c5797d4762ad4871f9bce8f
_MG_6108
Pánský červený Cross Mission, v dámském provedení Stratos ASL

Jde o novou, respektive staronovou kategorii kol, kterou Author přirovnává k populární kategorii aut zvaných Crossover, což jsou auta do města s vizáží teréňáků. V případě kol Cross půjde tedy o kola určená převážně pro provoz ve městě, kde jsou klasické biky ne vždy vyhovující. Tady dochází k propojení dobrých vlastností klasických krosových (i horských) kol, Crossy ale budou mít širší pláště, širší řídítka a větší zdvih vidlice, z 60 na 80 mm.

V nabídce pro ženy je šest modelů Cross 29 ASL, z nichž dva nejvyšší (Codex a Airline) mají vnitřní vedení lanek.

E-biky jsou a budou

42911502_essence_a

I největší odpůrci těch kol, u kterých lidskému pohonu pomáhá ještě elektrický, už museli přijmout fakt, že tento segment se rozvíjí v současné době asi nejdynamičtěji. Možná i proto představením novinek z řady e-biků začíná řada prezentací a nejinak tomu bylo i u Authoru. Pro příští rok má 11 modelů.

A co je nového? Vedle dosavadních dodavatelů středových motorů Shimana a Boshe přichází také čínský Bafang, který je nejen dostupnější, ale má také jednodušší servis. K velmi úspěšnému modelu Enigma (v pánském provedení Empire) tu je pro ženy nově e-crossový bike Essence, s nízkým nástupem a již zmiňovaným motorem Bafang, díky kterému se kolo stane cenově hodně zajímavé.

Author pro malé cyklisty

Author2019_kids
Author2019_record

I tady Author navazuje na své vloni nové a úspěšné modely, jako byl Ultrasonicu 26. Děti rostou, a tak je třeba jim nabídnout větší kolo. Díky této vizi byl představen Ultrasonic 27, s kotoučovými brzdami, odpruženou vidlicí a převodovým systémem 1×11.

Juniorská kategorie rozšiřuje celkem o 4 modely, jedním z nich je Record 16, malý bike,u kterého bylo za cíl nabídnout dětem co nejnižší váhu, jez hliníku 6061, má také duralové kliky a rychlé pláště Kenda Small. Je lehčí alternativou k modelu King Kong a bude v designu pro kluky, holky i uni sex barvě.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková