DNK tip na nákup: Scott Trail Boa. Pohodlí nejen do lesa

V dnešním tipu na nákup představujeme dámské bikové tretry, které u nás také prošly slušnou zátěžovou zkouškou…

Tři měsíce v akci máme trailové mtb tretry od švýcarského Scottu. Model Trail Boa Lady nás provází při každém testu i vyjížďce v těžším terénu, s batůžkem na zádech. Ačkoliv bylo suché jaro, i zkouškou v dešti prošly. Jaké dojmy a postřehy jsme získaly? Pro koho bude tento model svým střihem a zpracováním nejlepší? Všechny tyto otázky vám zkusíme zodpovědět v následující recenzi.

Dámská cyklistická obuv SCOTT Trail Boa® Lady je výrobcem doporučovaná na trailové ježdění. Na první pohled, respektive při prvním bližším prohlédnutí materiálu a zpracování působí velmi odolně, nechybí zpevněná špička, se zvýšenou ochranou proti odření. Svršek boty je z polyuretanu, překrytý z  prodyšné, nicméně poměrně hustě tkané síťoviny.

Podešev využívá technologii, kdy je do směsi vstřikovaný nylon, vyztužený skelnými vlákny. Na podrážku byla použitá pryž nesoucí označení Sticki. Ta zajišťuje dobrou přilnavost při chůzi i delší odolnost proti opotřebení. Index tuhosti je u modelu Scott Trail Boa 6, což koresponduje i s dalším parametrem boty a tím je její fit.

Sport-performance- race – to jsou tři odlišné střihy (fity) u treter značky Scott. Rozdíl je, jak z názvu jednotlivých kategorií vyplývá, v použití jednotlivých modelů. V případě trailových bot je důležitým parametrem vedle pevnosti také pohodlí. Proto je tu zvolen fit sport, kdy jde o širší platformu, která zaručuje celodenní pohodlí. Zároveň ale systém šněrování Boa umožňuje dostatečné stažení podle typu chodidla.

Stahovací systém Boa je znám i z řady silničních treter, používá se v kombinaci s pásky na suchý zip nebo přezkou. Scott vybral pro tento typ trailových bot systém Boa L4, nejmodernější technologii šněrování, kdy jedním kolečkem utahujete celou botu.  Kombinace jemně strukturovaného kolečka s velmi pevným stahovacím lankem, funguje skvěle. Stejně tak i rozepnutí boty, kdy se po uvolnění Boa jednoduchým zatažením na zpevněné oko lanka stahování povolí.

Co prozradil test?

Boty jsou jednoznačně dobrým tipem pro jezdkyně s širším chodidlem. Od prvního nazutí jsou pohodlné, pro někoho možná až nezvykle. Je proto nutné nebát se hodně utáhnout šněrování, stahovací pásek je dostatečně pevný. Během jízdy, v reakci chodidla na zátěž nebo při zmoknutí, bylo pro pocit pevně sedící boty na chodidle dobré šněrování znovu dotáhnout.

Model Scott trail Boa, jak název napovídá, je určen na ježdění v trailech, kdo ale jezdí drsné terény, s odskakujícím kamením, bude mu trochu chybět ochrana kotníku. To se samozřejmě dá vyřešit chrániči. Tvrdá enduristka nejspíš sáhne po celkově tužším modelu.

Boty ale rozhodně nebudou limitem v tom se pustit do zábavné jízdy na  přírodních trailech nebo v bikeparku. Obzvlášť v letních dnech bude pohodlí i prodyšnost, které bota nabízí, příjemným bonusem. Na druhou stranu, statečně odolávaly i jemnému dešti při polodenní vyjížďce, byť nemají žádnou GTX ochranu. Že by zafungovala 3D síťovina, která nedovolila jen tak kapkám do vnitřku boty proniknout…?

Uživatelsky příjemný detail v podobě poutka nad patou, díky kterému je obouvání naprosto snadné potěší, anatomicky tvarovaná a vyjímatelná vložka je u bot této třídy samozřejmostí.

Díky podrážce, která má velmi členitý vzorek, lze boty využít nejen na nášlapný systém SPD, ale i na platformy, kde bota dobře drží. Vzhledem k tuhosti podrážky  bych preferovala platformy s menšími piny. Tretry Scott trail Bia najde využití i pro cykloturistku, která hledá pohodlné a vzhledem pěkné boty, v kterých je i chůze relativně komfortní.

Pár čísel na závěr. Boty váží 350 g (vel 38), velikost 40 je o cca  20 g těžší. Cena je 3120 Kč.

Info o dostupných velikostech a dalších modelech najdete na endorphinrepublic.com

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková