Lapierre SENSIUM 600. Neúnavný společník

Po čase jedna příjemná seznamka…

Ne náhodou jsme si vybraly k představení povedené silničky od francouzského výrobce právě tento čas. Už za pár dní začíná silniční mistrovství republiky, kde by tento Lapierre statečně obstál. V kombinaci s dobře jedoucíma nohama, samozřejmě. Blíží se nám jeden z největších svátků silniční cyklistiky a tím je slavná Tour de France, kde je značka Lapierre doma a také sbírá řadu let vítězné dresy. Třetí důvod je zcela prozaický, nastává čas dovolených, které chceme trávit aktivně. Pro někoho je to možná i čas vydat se vstříc novým dobrodružstvím právě na úzkých pláštích. Tak proč nemít za dostupný peníz kvalitní a spolehlivý stroj.

Lapierre Sensium 600

V nabídce značky Lapierre jsou pro ženy dva celokarbonové modely  Sensium 600 W a 500 W. Jde o kola, jejichž předností je lehký karbonový rám, s použitím technologie Super Light, která mají i karbonovou vidlici. Geometrie má nabídnout zároveň vedle pevnosti i pohodlí. Proto francouzští designéři navrhli prohnutou horní rámovou trubku, zeslabené a prohnuté zadní vzpěry a více položenou vidlici. Vše dohromady má vliv na stabilitu a vedení kola, jeho schopnosti pohltit vibrace. Zároveň mohutnost trubek u středu rámu zaručuje potřebnou pevnost.  

Lapierre Sensium 600

Samotný design přiznává své určení, míří mezi dámy cyklistky, ale s růžovou barvou se tu neplýtvalo a celkový dojem je velmi povedený.

Lapierre Sensium 600
Lapierre Sensium 600

Osazení kola je jasným vzkazem, že u Lapierre  ženám věří a ví, že i dámy umí ocenit kvalitu. Lapierre 600 W dostal druhou nejvyšší sadu do japonského Shimana, Ultegru najdeme vyjma kazety, která je z řady 105, na celém pohonu. Kliky s převodníky 50-34 jsou dodávané ve dvou délkách, v závislosti na velikosti rámu. Ten je v nabídce ve třech rozměrech S, M a L. Ale tím, že jde o dámské kolo se bavíme o velikostech rámu 44, 48 a 52, které pokryjí rozpětí výšky od 155 do 175 cm.

Když už zmiňujeme osazení, na rámu je logo označující patentovanou technologii Trap Door. I toto kolo má totiž přizpůsobený rám a tedy možnost při volbě elektronického řazení Di2 uložit baterii pro pohon sady na spodní rámové trubce do nejnižšího možného místa, hned vedle středu.

Lapierre Sensium 600
Lapierre Sensium 600

Kola dodal pro Lapierre 600 W jak jinak, než francouzský Mavic, konkrétně zapletená hliníková kola Mavic Aksium, na kterých jsou obuty kevlarové pláště Continental Ultra Sport 2 SL, v šíři 25 mm. Směs Pure Grip, z které jsou vyrobeny, nabízí poměrně vysokou životnost.

Lapierre Sensium 600
Lapierre Sensium 600

Dámská silnička Lapierre 600W využívá všech technologií, jako její pánský protějšek, ale pro dámy jsou tu vybrané komponenty, které respektují několik ženských odlišností, přizpůsobuje se ženským tvarům a také velikostně malým rámům. Tím jsou například řidítka, která jsou stejnojmenného brandu, jejich šíře je zvolená v závislosti na velikosti rámu, 38 cm pro S a M,  40c m pro rám velikosti L. To se týká i představce, zde je odlišnost 10 mm (80 a 90). Dámské je i sedlo, konkrétně hodně oblíbený model FIZIK Vesta Lady.

Drobnost, jako je omotávka se sice dá vyměnit, ale pokud na kole najdete tu, která vám je příjemná do ruky, určitě to uvítáte.  Lapierre má model Velo Tape, umělý korek v černém provedení.

Lapierre Sensium 600
Lapierre Sensium 600

Kotouče nebo klasika? Ve prospěch váhy se rozhodli v Lapierre nasadit brzdy klasické ráfkové, také ze sady Ultegra, model BR-R8000. Kromě elegantního vzhledu mají možnost většího rozestupu pro seřízení na širší pláště až do rozměru 28 mm.

Váha kola je dle katalogu 8,2 kg pro velikost M, silnička má také certifikaci UCI. A cena? Za tuhle velmi slušně osazenou silničku  zaplatíte 65 990 Kč. Pro někoho tak akorát, pro jiného na hranici částky, kterou je ochoten do kola investovat. Při rozhodování mějte na paměti, že silnička Sensium 600 W vám bude poctivě sloužit při vašich vyjížďkách dlouhý čas. A pokud vám padla do oka svým vskutku příjemným designem, každý pohled na ni vás bude lákat k další a další jízdě. A to se vyplatí, ne?

Info o dalších modelech Lapierre najdete na stránkách dovozce spol. Schindler a Lapierre-bike.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková