DNK tip na nákup. Batoh Scott Perform HY’ 6

Testovaly jsme pro vás jeden velikostí hodně šikovný batoh. Brzy se ukázalo, že má předností mnohem víc….

Možná jste zastánkyně jízdy „nalehko“. Do kapes u dresu dáváte jen nezbytně nutné. Hlavně aby nepršelo, nebyla zima, nepřišel defekt. Věřte, ale že přijde situace, kdy pojedete na delší vyjížďku a batoh bude zkrátka potřeba. Ať už půjde o poklidný rodinný výlet nebo vydatný švih s partou podobně naladěných nadšenců, budete potřebovat praktického parťáka. Toho si hodíte na záda a on vám poslouží jako vodní zdroj a zároveň úschovna pro náhradní oblečení, matroš na opravu defektu, sváču, mobilní telefon, klíče, nějaký ten zlaťák a další serepetičky, bez kterých se při jízdě neobejdete. Tady máte jeden prověřený tip. Batoh Scott Perform HY 6. S ním určitě neuděláte krok vedle.

scott batoh
_MG_7833

Na první pohled vás batoh zaujme velmi přívětivou velikostí. Označení HY’ 6 říká, že objem batohu je 6 l. Batoh má dvě velké vnitřní kapsy. Ta zadní je určena pro hydrovak HydraPak Elite o objemu 2 l.

Hadici hydrovaku lze snadno připnout do příslušných úchytu na ramenním nebo hrudním popruhu tak, aby vám nevadilo při vašem „bajkování“. Pokud chcete v batohu více prostoru, můžete hydrovak jednoduše z batohu sundat a nechat doma. Hmotnost batohu je cca 460 g, s hydrovakem pak 560g. Tahle čísla napovídají tomu, že při výrobě bylo myšleno na to, abyste se při jízdě netahali s příliš těžkým nákladem.

_MG_7791
_MG_7810

Dva druhy voděodolného materiálu Nylon zajistí, že i v mokrých podmínkách budete mít v batohu vše v bezpečí a hlavně suchu. Tím nejzákladnějším požadavkem je, aby vám batoh na zádech perfektně seděl. V této souvislosti se výrobce inspiroval u ramenních popruhů trailových běžeckých batohů a uzpůsobil je pro jezdecké potřeby. Ergonomický tvar batohu a jeho funkčnost batohu vyšperkovalo dnes již tradiční spojení ramenních popruhů a zádového panelu v jeden celek. Samozřejmostí je vlhkost odvádějící 3D tvarovaný zádový panel, který zaručí úlevu vašim zádům při jízdě.

_MG_7820

Vedle běžných prvků batoh Scott disponuje mnoha vychytávkami. Ty ze standardního batohu vykouzlí dokonalý cyklodoplněk. Jednou z předností jsou praktické rychle přístupné kapsy na ramenních popruzích. Ty využijete i během jízd, aniž byste museli zastavit. Obě kapsy jsou na suchý zip. Posledním úložným prostorem je svrchní kapsa batohu. Ta je v hodná zejména na svrchní vrstvy či
návleky na ruce nebo nohy. Šikovní jezdci se do kapsy dostanou rukou, aniž by museli přerušit jízdu.

_MG_7785
scott batoh

 Vzhledem k velikosti batohu vám i při plné nádrži zůstane v přední vnitřní kapse dostatek prostoru pro nějaké to svrchní oblečení nebo jiné věcičky. Pro drobnější předměty je v přední vnitřní kapse zakomponovaná menší kapsa na zip včetně karabinky na klíče. Tuhle kapsu využijete zejména na mobilní telefon. Pokud byte však chtěli nechat hydrovak doma, jednoduše ho z batohu vyndáte a ihned máte k dispozici další volný prostor.   

Inspirace u trailových běžeckých batohů se opravdu vyplatila, například u pohyblivých hrudních popruhů s nastavitelnou polohou. Těmi korigujete výšku jejich umístění na rameních popruzích, čímž dosáhnete téměř ideální a pohodlné pozice usazení batohu na vašich zádech a zároveň i hrudníku. Díky kombinaci velikosti batohu a jeho ergonomického tvaru padne i jezdcům menšího vzrůstu. 

_MG_7823
IMG_E4374

Pokud už z jakéhokoli důvodu potřebujete odložit helmu, nabízí se vám možnost připevnit ji na batoh snadno a rychle pomocí chytrého upínacího systému v horní části batohu. Další bajkovou vychytávkou je upínací systém na brýle. Ty si můžete i během jízdy snadno připevnit na jeden z ramenních popruhů tak, že vás během jízdy neomezují. Reflexní prvky jsou na batohu umístěny šikovně v logu firmy Scott

první

Jedno testování batohu Scott Perform Hy 6 proběhl na Singltreku pod Smrkem za slunečných a parných podmínek. Strach z propoceného dresu pod batohem zahnal „makající“ 3D tvarovaný zádový panel. Vlhkost skutečně odváděl. Po několika šlápnutích do pedálů jsem i s plným „vakem“ na zádech, váhu batohu přestala vnímat. Během jízdy jsem se necítila limitovaná nebo omezovaná v pohybu. Batoh na zádech skvěle držel. To nezměnila ani ostrá jízda v klopenkách a hravých singlech. Hadice hydrovaku pevně držela v příslušných snadno dostupných úchytech na ramenním a hrudním popruhu. Díky tomu nedocházelo k situaci, kdy by hadice překážela nebo jiným způsobem kazila prožitek z „bajkování“. 

Dříve jsem nebyla zastánce „baťůžkového ježdění“, v závodním modu jsme vždy preferovali jízdu nalehko, ale jízda s prázdnými kapsami a jistotou, že mám zásobník s vodou a především s batohem, který dobře sedí, je perfektní.“

IMG_E4193

Ve společnosti tohoto sympatického a praktického doprovodu dosáhnou vaše vyjížďky jiných rozměrů. Batoh můžete pořídit v barevném provedení černá/oranžová nebo ve veselejší variantě žlutá/modrá. Cena 2.490 Kč.

Další produkty Scott můžete okouknout na scottsport.cz

Lucie Hamanová