Novinka od Specialized: sedlo Power MIMIC. Přinese konec nepříjemným otlakům?

Patentovaná technologie a unikátní řešení konstrukce. To má ženám přinést konečně úlevu od nepříjemných otlaků citlivých partií při jízdě na kole…

Jeden z velmi zajímavých produktů v nabídce amerického Specializedu je přepracované dámské sedlo Power, které využívá technologii MIMIC. Dnešním dnem bylo uvolněné informační embargo a tak se konečně můžeme na dlouho utajovanou novinku užitečný podívat. Naše redakce dostala už v předstihu dva modely k testování, tak se s vámi podělíme také o první jízdní dojmy.

Sedlo a problémy s otlaky intimních partií patří jednoznačně k nejčastěji diskutovaným problémem mezi ženami-cyklistkami. Proto ve Specialized věnovaly dlouhý čas výzkumu, analýze získaných více jak 200 tlakových map, následně testování jednotlivých prototypů.

specialized mimic

Power Mimic vychází ze svého předchůdce, sedla Power, které bylo charakteristické dírou uprostřed. Přestože byl klasický Power konstruován, aby otvor ulevil měkkým tkáním, výsledek nebyl uspokojivý. Proto došlo k změně designu a především k použití unikátní technologie Mimic, která napomáhá, aby se část sedla přizpůsobila právě vaší anatomii.

Nový Power Mimic má oproti svému předchůdci zúženou prostřední část, tzv.„křídla“ tak, aby se snížilo tření o stehna. Namísto otvoru je zde použitá technologie Mimic, která zahrnuje využití několik měkkých materiálů a především speciální paměťově pěny, díky které se sedlo individuálně přizpůsobí. Právě v citlivých měkkých partiích. Na samotné špičce sedla je použitá další měkká pěna, pro komfortnější pocit při jízdě. Naopak zadní část je z pevné pěny, pro dobrou podporu sedacích kostí.

Na první pohled je Power Mimic ve srovnání s tradičním sedlem kratší. Měření ukázalo, že je až o 3 centimetry kratší jeho špička.  Tuto informaci je třeba mít na zřeteli při montáži sedla.

V nabídce jsou čtyři varianty, které se od sebe liší použitým materiálem na ližiny a také spodní vrstvou sedla (kvalita karbonu, nylon). Sedlo Power Mimic je k dispozici v šířkách 143, 155 a 168 mm. Tím je zaručené pokrytí nejrůznějších požadavků zákaznic.

power mimic

První dojmy

Za víc jak dvě desítky let mi prošly doslova pod zadkem spousty sedel. Většinu času jsem preferovala pánské modely, které byly úzké a lehké. Z pohledu tvrdosti vrchní části jsem nehledala žádný extrém, nepotřebovala jsem ani příliš měkké, nebyla jsem schopná ale vozit (byť se jednalo o závodní užití na dvouhodinové cross country) ani super light model pouze z karbonu.

Mám za sebou i testování sedla s dírou, ale ani tam jsem nenašla zalíbení. Do testu jsme měly dva rozměry Power Mimic, střední a největší šíře (155 a 168 mm), velikosti vyšly z měření na speciální pánevních kostí. Testovaly jsme jak na silnici, tak i na horském kole.

Při silniční jízdě jsem zvyklá být víc v aerodynamické pozici, posed tedy na špičce sedla. První dojem potvrzoval, první kilometry okamžitě dávaly zpětnou vazbu, že se jedná o velmi pohodlné sedlo, vnímala jsem jeho měkkou přední část. Zpočátku byl pro mě trochu nezvyk, že je celkově kratší, svým zjevem evokuje triatlonové speciály. Při jízdě do 2 až 2,5 hodin jsem nevnímala žádný problém a brala bych sedlo za své.

P1041663

U vícehodinového tréninku (3-4,5 hodin) jsem začala vnímat lehký diskomfort, překvapivě tlačící přední část sedla, což může bát dáno i šířkou špičky, která mi přišla v porovnání s mým vlastním sedlem objemnější. Tohle vše se týkalo sportovní jezdecké pozice, s aerodynamickým držením. V momentě vzpřímení a přenesení tlaku víc na sedací část problém ustupoval.

Přechod na horské kolo potvrdil, že stačí trochu jiný posed, konkrétně na biku více vzpřímený a sedlo bylo od začátku do konce bezvadným parťákem, bez ohledu na délku jízdy. Přestože jsem měla podle měření odpovídající šířku sedla (střední rozměr), pocitově mi přišla sedací část až zbytečně široká, takže bych pro sebe volila asi užší.

Určitě se budoucí majitelce vyplatí domluvit si měření a ideálně mít možnost si sedlo otestovat. Sedlo nabízí jak komfort, díky širší části pro sedací kosti, tak i přiměřenou měkkost a pohodlí. Je jasné, že sebevětší testovací vzorek nezaručí, že sedlo bude vyhovovat úplně všem. Každopádně Specialized přináší  ženám sedlo, které zaručeně zpříjemní jízdu mnohým cyklistkám, které možná doteď marně hledaly ten správný model.

mimic

Informace o dostupnosti a ceně najdete na stránkách dovozce specialized.cz.  My prozradíme, že v nabídce jsou tři barevné kombinace, nechybí ani top provedení S-Works, a testy napověděly, že nový Power Mimic vyhovuje i mnohým pánům cyklistům. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková