Nový World Tour přírůstek: ženský silniční tým TREK Segafredo. A bude mít i bikerku Jolandu Neff

Trek kompletuje: po bikové a cyklokrosové formaci vytvořil i ženský silniční tým. Vedle exmistryně světa Lizzie Deignan je na soupisce také Jolanda Neff….

Světová ženská cyklistika, napříč disciplinami se rychle rozvíjí a rapidně narůstá i její sledovanost.  Mezinárodní cyklistická unie už několik let pracuje na zavedení opatření a pravidel, která tomuto trendu napomáhají.  Ať už jde o vytvoření ženské komise, která je součástí všech jednání UCI (v čele je předsedkyně Tracey Gaudry, bývalá excelentní silničářka), či vyrovnání finančních odměn na závodech World Tour, stanovení minimálních platů v profesionálních týmech, atp. Kdo sleduje nejvyšší silniční soutěž WW Tour, jistě registroval rozšíření ženského programu o závody termínově shodné s mužskými.

A právě na silnici se objevují nové týmy, které nabízí profesionální zajištění, mnohdy srovnatelné s tím, co mají muži. Vedle těch, co už mají ženskou divizi, například Astana Women, Loto Soudal nebo Mitchelton Scott přichází na scénu další velký hráč a tím je Trek Segafredo. 

Trek už dlouhý čas podporuje další odvětví cyklistiky, nepřehlédnutelný je bikový tým Trek Factory s kanadskou hvězdou Emily Batty, barvy amerického giganta jsou vidět i v cyklokrosu, kde je v současnosti hájí mistryně světa do 23 let Evie Richardson nebo Ellen Noble. Dalo se tedy očekávat, že brzy přijde i průnik na pole silniční.

TK18_Cyclocross_Women_Team-6115_Social-e1537459998619-1600x800-c-center
Barevnou kombinaci dresů Trek Factory 2019 už vozí dámy v letošní cyklokrosové sezóně
DiO5QU0X0AAVoLx
Kapitánkou silničního týmu bude exmistryně světa Lizzie Deignan. Fotka pořízená v červenci, při Tour de France, zachycuje britskou hvězdu v sedmém měsíci těhotenství

„Kdy už, tak ať to stojí za to.“, jako by si řekli manažeři v Treku. A stejně tak, jako posílili svou bikovou stáj o hvězdu Jolandu Neff, ani v té silniční nezůstaly pozadu.  Největší osobností týmu je bývalá mistryně světa Lizzie Deignan, (titul získala pod dívčím jménem Armistead v r. 2016). Britská cyklistka se vrací k závodění po mateřské pauze. Kromě Lizzie Deignan přichází další vynikající závodnice, sprinterka Lotta Lepistö, skvělá časovkářka Ellen van Dijk, v nových barvách bude jezdit i Italka Elisa Longo Borghini, specialistka na klasiky. Jolanda Neff se bude samozřejmě především soustředit na horská kola, ale v některém z dílů  WWT švýcarský talent uvidíme i vzhledem k blížícím se OH v Tokio, kde chce závodit v obou disciplínách.

Jolanda se krátce po zvěřejnění přestupu do bikové formace Trek factory nechala slyšet, že si jí splnil celoživotní sen, jezdit v silném týmu a všechny své disciplíny pod jednou značkou. „Biky, cyklokros i silnici, na to vše budu mít nejrychlejší kola, konečně jsem našla dokonalého partnera.“

Jolanda Neff silnice
Jolanda Neff silniční
Jolanda bike
...a Jolanda Neff biková
Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková