Dámy nejen na kole #5. Skialpy – jak se nejlíp vybavit

Lyže, boty, hůlky, to je samozřejmost…ale kdy proč třeba haršajzny?

Před samotným nákupem musíte mít jasno, co od skialpů očekáváte. Vyberte si specializovanou prodejnu, kde vám poradí a zodpoví všechny dotazy. Připravte se na to, že pořádná skialpová výbava něco stojí, ale investice se vrátí v podobě neskutečných zážitků.  Pokud se jedná o vaši premiéru a nejste 100% přesvědčená, že právě tato aktivita je pro vás ta pravá, lepší volbou je věci si na několik výšlapů vypůjčit.

Základní výbavu, bez které to opravdu nejde jsou lyže, boty, teleskopické hole a samozřejmě stoupací pásy.  

Lyže
Stejně jako při výběru kola, i tady si musíte položit otázku. kde a jakým způsobem se budete skialpinismu věnovat. Vždy půjde o mix váhy a jízdních vlastností. Od lehkých a úzkých lyží nemůžete ve sjezdu čekat zázraky. Ano, kopec sjedete, ale kdybyste ve stejných podmínkách sáhly po širších lyžích, byla by to jiná liga.

Pokud neřešíte gramy, tedy spíše 200-400, a jde vám hlavně o parádní svezení dolů, soustřeďte se na parametr jízdních vlastností. Tady hraje nejvýznamnější roli šířka lyže. Jízda v čerstvém prachovém sněhu s lyžemi, které jsou k tomu zkonstruovány, je nezapomenutelný zážitek. Ideální délka lyží je méně, než je výška vaší postavy, a to klidně i o 10 cm. Kratší lyže jsou pochopitelně lépe ovladatelné, což oceníte nejen při sjezdu lesním porostem či úzkým kuloárem, ale jsou výhodou při otočkách ve strmých stoupáních.

Vázání
Skialpové vázání charakterizuje možnost chůze s volnou patou. Na rozdíl od běžek však také umožňuje patu před sjezdem pevně uchytit. Volba vázání se stejně jako u lyží odvíjí od toho, kde se na skialpech budete pohybovat. Robustního rámové vázání, které funguje stejně jako klasické sjezdařské, jen je umístěno na výklopném rámu je kvůli vysoké váze vhodné spíše na freeride.

Skialpinistickou klasikou jsou vázání Dynafit se systémem TECH. Tedy špičkou se dvěma bočními hroty, které se opřou do otvorů v botách. Tento standard převzala řada dalších výrobců a pokud chcete lehké, a přitom spolehlivé vázání, což chcete, tak vybírejte právě takové. Vyberte si vázání s brzdičkami, které při vypnutí lyže zabrání jejímu sjetí ze svahu. Verze s pojistnými řemínky je vhodná jen do extrémních podmínek.

TIP DNK: Pozor při koupi již namontovaných lyží s lehkým vázáním. Samostatně koupené boty nemusí do vázání padnout třeba jen o pár milimetrů. Ideální je kupovat vše jako set, nebo lyže bez namontovaného vázání.

Boty
Boty jsou nejdůležitější část výbavy. Potřebnými vlastnostmi skialpových bot jsou kromě nízké hmotnosti a neklouzavé „pohorkové“ podrážky také možnost přepínání nastavení a chůzi nebo sjezd. Nízkou váhu oceníte při každém kroku, který s nimi na nohou uděláte. Podrážku opatřenou vibramem zas doceníte při chůzi bez lyží. Ať je to na začátku túry při chůzi horským městečkem, při výstupu, kdy je sklon tak velký, že je třeba sundat lyže a pokračovat bez nich, nebo naopak na konci akce při vstupu do baru.  Doručujeme koupit nové boty. Po předchozím uživateli mohou být vnitřní botičky vyšlapané a na vaši nohu se nemusí přizpůsobit. Správně zvolená bota vám zajistí komfort a pohodlí.

Boty musí padnout, tak abyste s nimi bez bolestivých následků mohly absolvovat několikahodinové túry a případně v nich vydržely chodit a jezdit i několik dní po sobě. Z tohoto důvodu je praktické si vnitřní botičku nechat vytvarovat přesně na vaše chodidlo, tzv „vypéct“. Tuto operaci zvládnou v každé dobré prodejně a nebude vás stát víc než pár stokorun.

Stejně jako u výběru lyží a vázání je důležité to, na co budete boty používat. Boty do volného terénu (freeridové) jsou těžší, tužší a ve sjezdu podrží více jak superlehké závodní boty, které své přednosti uplatní ve stoupání.

Stoupací pásy
Při výběru stoupacích pásů nemůžete zdánlivě udělat chybu. Ale možnosti výběru tu jsou také. Existuje několik způsobů uchycení pásu na lyže a ty nejsou kompatibilní se všemi lyžemi. Půjdete-li si kupovat pásy samostatně, minimálně si vyfotografujte špičku a patu lyže a také si zapište jejich délku, aby je v obchodě mohli správně zkrátit. Pásy se také vyrábějí z různých materiálů, které se liší zejména skluzností a také schopností záběru. Takže je to na vás, co budete preferovat.

TIP DNK: Pásy mají také svou životnost. Používáním postupně horní chlupová část mizí. Pokud však vaše pásy mají nalepovací stranu pouze špinavou, můžete si ji nechat vyčistit a opatřit novým lepidlem. 

Teleskopické hole

Skialpinisté, tedy s výjimkou závodníků, používají téměř výhradně teleskopické hole. Variabilita délky má totiž své opodstatnění.  Využijete zkrácení obou, ale i jedné hole. Záleží na konzistenci sněhu, sklonu svahu nebo na chůzi v dlouhých traversech. Užitečné je i prodloužené madlo, které umožňuje rychlou změnu délky hole, například v krátkých traversech, kdy nechcete zastavit a délku hole přenastavovat.

Co jsou to haršajzny?
Do speciálná výbavy pro skialpinismus patří také haršajzny, které se užijí především v jarních měsících, kdy jsou přes den plusové teploty a v noci  mrzne. Na zledovatělém nebo zmrzlém sněhu se na lyže připínají stoupací hřebeny, zvané “haršajsny” – jsou to vlastně mačky na lyže.

Další doporučená výbava: náhradní suché tričko, teplejší rukavice na sjezd, větrovka nebo Gore bunda, přilba na sjezd, lyžařské brýle, skialpový batoh s možností úchytu lyží, náhradní pásy, jídlo, pití a plně nabitý mobilní telefon v úsporném režimu. V případě že míříte do lavinově exponovaného terénu tak také lavinová výbava – lavinový vyhledavač, lavinová sonda a lopata,

Skialpové vybavení by mělo být kvalitní a zároveň i lehké. vhodného spíše při freeride Vázání, lyže i boty udělají rozdíl na jedné noze i více než jedno kilo. Představte si, kolik při tříhodinové túře uděláte kroků a o kolik větší váhu zvednete.

Koupit, půjčit?
Po výčtu potřebné výbavy je vám jasné, že se vaše peněženka řádně provětrá. Pokud se vám nechce hned investovat do dalšího sportovního materiálu, zajděte si ho pro začátek vyzkoušet. V současné době většina půjčoven lyžařského vybavení nabízí skialpovou výbavu. Základní set si můžete půjčit od 500,- Kč/ den, cena se odvíjí od jeho pořizovací hodnoty.

Máte tradiční české oblasti prochozené a chcete se podívat o kousek dál? Časově nenáročný a zároveň situovaný do atraktivní oblasti je kemp společnosti Endorphin republic, který vás zavede do západních Tater. Samozřejmostí jsou zkušení průvodci, bonuse pak zapůjčení špičkové skialpinistické výbavy.

Více informaci ZDE


Text: Lucka Hamanová, Kája Polívková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková