SP v Hoogerheide českým pohledem: Katka Nash těsně za TOP ten, ostatní se trápily v blátě

“Příští týden to bude úplně jiný závod”,těší se na MS šestinásobná mistryně republiky Pavla Havlíková, které se trať finálového závodu SP nelíbila…

Bahnitá generálka v nizozemském Hoogerheide prověřila připravenost závodníků těsně před vrcholem cyklokrosové sezóny, světový šampionát už odpočítává poslední dny do svého zahájení.  

V elitní ženské kategorii byla tvrdá konkurence, což se dalo čekat. Na start se postavilo 75 závodnic ze 14 zemí, víc jak polovinu tvořily cyklokrosařky kategorie do 23 let. Pro ně je měření s elitou velkou zkušeností, ale v boji o duhový dres světové šampionky pojedou samostatný závod. 

Česká republika měla docela početné zastoupení, spolu s elitními Havlíkovou a Štěpánovou, startovaly i čtyři zástupkyně do 23 let: Czeczinkarová, Janů, Ungermanová a Bajgerová. A k naší radosti po dvouměsíční pauze dostal český tým posilu v podobě Kateřiny Nash. Ta přijela do Evropy na tři závody a také dvě pracovní schůzky, související s jejím působení v UCI.

Nejzkušenější dáma českého uskupení, jedenačtyřicetiletá Katka Nash opět potvrdila svou stabilně vysokou výkonnost. Po krátké aklimatizaci se už v sobotu postavila na start závodu kategorie C2 Kasstelcross-Zonnebeke a hned vybojovala druhé místo. V neděli pak vyrazila vstříc měření s kompletní světovou špičkou.

Luccinda Brand zdolává jeden z pěkně uklouzaných úseků trati

Hned po startu se na čele usadila úřadující mistryně světa, Belgičanka Sane Cant, za jejími zády se vezla dvojice Nizozemek – Marianne Vos a Denise Betsema, za nimi pak s menším odstupem Nikki Brammeier (GBR), na pátém místě Luccinda Brand (Niz.).

Trojice na čele diktovala tempo 2 ze 4 okruhů, ve třetím se lehce zvolnilo, čehož využila výborně jedoucí a silově skvěle vybavená Luccinda Brand a postupně si vybudovala náskok, který dokázala udržet až do cíle. Menší krizi si prožila Marianne Vos i Sane Cant, před obě se dostala výkonem další cyklokrosová matadorka, čtyřicetiletá Kate Compton. Zatímco Nizozemka se dokázala v závěru závodu rozjet a vybojovat třetí místo, pro Sane Cant opět na pódiu místo nezbylo.  

Obě dámy si ale odvezly první dvě místa v celkovém hodnocení SP. Pro několikanásobnou mistryni světa Marianne Vos je to první trofej v její dlouhé a úspěšné kariéře, protože v předchozích letech jí s cyklokrosovým SP termínově kolidovala příprava na silniční sezónu.

Trojice nejlepších: Compton, Brand a Vos

Jak se vedlo českým závodnicím?

Katka Nash se po slušném startu pohybovala na 15-17. pozici, na konci prvního okruhu jela společně s švýcarskou mistryní Jolandou Neff. O okruh později se Katka přiblížila čelu závodu a při průjezdu do předposledního okruhu byla hodnocená na 12. místě. Škoda, že tentokrát museli komisaři UCI vypsat pouze 4 okruhy, aby byly dodrženy předepsaná pravidla o délce závodu (pravidla určují rozpětí mezi 40-50 min). Katky plynulý postup vpřed startovním polem nakonec stačil „jen“ na 11. místo, páté kolo by jí přišlo vhod a pravděpodobně přineslo ještě lepší výsledek.

Druhá z Češek byla Pavla Havlíková, které pokřtila dres úřadující mistryně republiky. Umístění (42.) sice nepatří mezi ta, která těší, ale přesto Pavla zůstává před MS v dobrém naladění. 

„Necítila jsem se dneska nejhůř na to, že se jelo na trati, která mi absolutně nesedí. Měla jsem v nohách včerejší závod v Zonnebeke. První kolo byla velká loktovaná a trochu pochoďák, tam jsem ztratila hodně času. Výsledek strašný, ale závod jsem si užila. Příští týden to bude zase úplně jiné, startovní pole je absolutně vyrovnané, může to dopadnout jakkoliv“, vzhlíží k nejdůležitějšímu závodu sezóny Pavla.

Třetí elitní ženou, která bojovala na blátivé trati v Hoogerheide a příští týden také oblékne národní dres, je bikerka Karla Štěpánová. Ta naskočila zpátky na krosové kolo po silničním soustředění na Kanárských ostrovech.

„Byl to slušnej mordor! Chtěla jsem ale určitě tenhle závod jet, abych se do toho zase trochu dostala. Přeci jen jsem na Kanárech trénovala spíše bikové tréninky v kopcích, až na poslední dva dny, kdy jsem si dala trochu rovnější sprintíky. V závodě jsem se necítila úplně špatně, v technice a na schodech jsem získávala. Ale ty šílený roviny v bahně, co tě drží za kola mě úplně pohřbily! To byl opravdu masakr… ale zase to byla sranda! Soustředíme se na biky a tohle beru jako skvělý trénink! Na MS za týden musím odpočinout a myslím, že by to nemuselo být špatné! Je to teprve moje druhé MS v cyklokrosu, tak chci zabojovat o co nejlepší výsledek!“, vzkázala odhodlaně Karla.

Nejlepší mezi českými závodnicemi do 23 let byla Jana Czeczinkarová. Ani ta ale neměla příliš radosti ze svého výsledku.

„Závod byl z mé strany dneska hodně upracovaný nedokázala jsem založit a jet. Asi to bylo trochu tím ze jsem špatně odstartovala a do toho nohy bez zátahu . S výsledku jsem zklamaná, myslím že mám na víc, ale holt nebyl den a jedeme dál. Už další víkend mě čeká MS, kdy startujeme jako samostatná kategorie takže to už bude „vostrý“.

Výsledky ženy Elite a do 23 let:
1. Lucinda Brand (NED,Sunweb) 43:18 min.
2. Katherine Compton (USA, Trek) +0:09
3. Marianne Vos (CCC – Liv) +0:26
4. Sanne Cant (BEL, Corendon Circus) +0:28
5. Nikki Brammeier (GBR) +0:30

11. Kateřina Nash (Clif Pro) +1:22
42. Pavla Havlíková (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +4:37
50. Jana Czeczinkarová (Mitas Trek) +5:35
54. Karla Štěpánová (Superior XC) +5:48
61. Elizabeth Ungermanová (KC Kooperativa Jablonec n.N.) +8:10
64. Kamila Janů (ČEZ Cykloteam Tábor) +9:27
67. Nikola Bajgerová (Dukla Praha) +10:16

Konečné pořadí SP:
1. Vos 559 bodů, 2. Cant 418, 3. Worst 400, 4. Keough 384, 5. Betsema 378 … 20. Nash 226, 31. Havlíková 147, 36. Czeczinkarová 113, 72. Štěpánová 37, 86. Bajgerová 22, 87. Ungermanová 21

Foto: Kevin Buyssens, cyclingtips, cxmagazin

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková