Cyklistiku střídá sportovní lezení. Ocenění”Sportovní fotografie roku 2018″ získal Lukáš Bíba

Emoce, napětí, radost i vztek – to vše patří ke sportovním výkonům. Lukáš Bíba zachytil svým fotoaparátem okamžik zmaru lezce Adama Ondry…

Sportovní fotografií roku 2018 se stal snímek lezce Adama Ondry od fotografa Lukáše Bíby z vydavatelství Economia. Okamžik zklamání po neúspěšném pokusu zachytil 36letý autor během mistrovství světa v rakouském Innsbrucku. 

“Vítězná fotografie je jednoznačně nejlepším portrétem sportovce za loňský rok, vyjadřuje silné emoce. Kompozičně i světelně se jedná o výrazně nadprůměrný snímek výjimečného sportovce,” řekl předseda poroty Filip Láb, vedoucí katedry žurnalistiky FSV UK.

Výsledky fotografické soutěže zveřejnil Klub sportovních novinářů na vernisáži, která se konala včera na pražské Staroměstské radnici. Bilanční výstavu Sportovní fotografie roku 2018 doplňují dvě autorské přehlídky. Průřez svojí 35 let dlouhou kariérou představuje Jaroslav Legner, který na konci minulého roku ukončil dráhu profesionálního fotografa.

Druhá výstava patří Michalu Červenému, který jako loňský vítěz se snímkem z Cape Epic dostal právo představit další své fotografie. “Jsem za tu možnost mít svoje fotky na takovým místě a při takové příležitosti moc rád. Nejdřív jsem chtěl vymyslet nějaká téma, které by výběr fotek spojovalo, ale pak jsem si řekl, že téhle možnosti využiji a vyberu fotky, které mám sám rád, líbí se mi a přijdou mi zajímavé po vizuální stránce. I za cenu toho, že některý už jsou “provařený”. Takže je tam 15 fotek, mix od roku 2011, od portétů, přes handikepované až po Ironmana,” prozradil Michal pro server mtbs.cz

“Druhý ročník ukázal, že oživení této soutěže bylo dobrým krokem. Kvalita i množství přihlášených prací oproti loňskému roku vzrostly, předkládané práce sportovních fotografů jsou na profesionální úrovni,” dodal docent Láb. “Práce poroty se díky tomu stává příjemnou diskuzí nad kvalitními a ještě lepšími fotografiemi.”

Vítězný snímek byl přihlášen jako součást série, kterou Lukáš Bíba nazval “Český lezec Adam Ondra a jeho 10 dnů na mistrovství světa v lezení v rakouském Innsbrucku”. Emotivní gesto na laně zavěšeného lezce však porotce natolik upoutalo, že fotografii ze série vyčlenili a přiřkli jí hlavní cenu.

“Je tam vztek, frustrace. Adam spadl dřív, než chtěl, kdyby se dostal aspoň o jeden chyt dále, získal by zlatou medaili,” popisuje svůj snímek Lukáš Bíba. Při závodě počítal s tím, že Ondra chybu neudělá a na lezecké stěně zůstane o chvíli déle. “Měl jsem štěstí, že padal na stranu, kde jsem byl. Věděl jsem, jak poleze, kam se bude otáčet, ale čekal jsem, že vyhraje a já budu fotit radostnou emoci.”

Do soutěže se přihlásilo 50 profesionálních fotoreportérů, kteří poslali celkem 481 snímků. Vedle hlavní soutěže byly ve hře také dílčí ceny v kategoriích Fotbal, Ostatní sporty, Portrét, Motorismus a Foto série.  Stejně jako v minulém roce nebudou chybět ani kategorie, kde vítěze vyberou sami návštěvníci výstavy, a to Sport v Praze a Sport a volný čas.

V kategorii Portrét získal ocenění volný fotograf Štěpán Černý, v kategorii Fotbal vyhrál Roman Vondrouš z ČTK, v kategorii Ostatní sporty volný fotograf Petr Slavík, nejlepší motoristický snímek zachytil volný fotograf Jiří Křenek a nejlepší sérii nafotil Michal Beránek z deníku Sport.

Čestná uznání získali volný novinář Jan Kasl a Petr Josek z agentury The Associated Press.

Autor vítězné fotografie si odnesl odměnu 50 000 korun, trofej od skláře Zdeňka Kunce a putovní cenu, jež soutěž provází už od konce minulého století. Vítězové kategorií získali odměnu 10 000 Kč, skleněné plakety a vouchery od Phototools v hodnotě 2 000Kč, držitelům Čestného uznání připadla odměna 5 000 Kč a voucher na produkty Nikon v hodnotě 10 000 Kč.

Pozvánka na výstavu

Vítězné fotografie a mnohé další můžete vidět na výstavě Sportovní fotografie roku na Staroměstské radnici, která slavnostně odstartovala vernisáží v úterý 5. února. Návštěvníkům bude přehlídka přístupná od středy 6. února do 17. března, otevřeno bude každý den od 10 do 19 hodin.

Základní vstupné: 50 Kč. 
Snížené: 20 Kč (děti do 15 let, důchodci a ZTP); děti do 6 let zdarma.
Rodinné: 100 Kč (2 dospělí a 1 nebo 2 děti).

 

https://sportovnifotografie.eu/

Historie soutěže

Soutěžní přehlídka má dlouhou tradici, seznam vítězů je plný úctyhodných jmen, tváře slavných sportovců excelovaly na historických snímcích. Pod názvem “Sto nejlepších sportovních fotografií roku” vystavovali naši předchůdci vybrané práce už od roku 1971. Prvním vítězem byl Bohumil Novotný z časopisu Zápisník se snímkem Modlitba za Peru; fotografie byla poctou obětem tragédie čs. horolezecké expedice na Huascarán.

Nejúspěšnějším autorem v historii ankety je Herbert Slavík, který získal třikrát hlavní cenu a nyní byl členem poroty. Nejlepší snímky pro letošní přehlídku pomáhal jako člen jury vybírat i bývalý dvojnásobný vítěz Jiří Pekárek.

V roce 1987 se dočkal vítězného snímku Jaroslav Skála, zakladatel ankety a dlouholetý předseda Klubu sportovních fotoreportérů. Na čestném seznamu vítězů najdeme i jména Karel Novák, Jiří Koliš, Václav Jirsa, Milan Šťastný, Jaroslav Legner a mnohá další.

Soutěžilo se pravidelně do roku 1988, pak neklidná doba fotografickou přehlídku na čas zastínila. Nové vítěze jsme pak znovu poznávali v 90. letech a na prahu nového století. V období 2002 – 2010 jsme navštěvovali nesoutěžní přehlídku ucelených souborů od vybraných autorů, a pak se sportovní výstavy na dlouhou dobu odmlčely.

Přehled vítězů soutěže Nejlepší sportovní fotografie roku

1971: Bohumil Novotný – Modlitba za Peru
1972: Miroslav Martinovský – Mistři světa (hokejisté Pospíšil, Horešovský)
1973: Karel Kučera – Skok o tyči
1974: Jiří Pekárek – Stolní tenis
1975: Václav Jirsa – Spartakiáda (série)
1976: Jiří Pekárek – dráhová cyklistka
1977: Jiří Koliš – sportovní gymnastika + fotbal
1978: Milan Štastný – fotbal (zápas Dukla- Hertha Berlín)
1979: Antonín Bahenský – motokros
1980: Karel Novák – fotbal (Z. Nehoda)
1981: Milan Šťastný – házená
1982: Josef Žáček – fotbal Slavia
1983: Bohumil Hynek – sportovní gymnastka, bradla
1984: Libor Hajský – běh na lyžích (ZOH Sarajevo)
1985: Jaroslav Legner – atletika
1986: Herbert Slavík – volejbalistky
1987: Jaroslav Skála – fotbal – Griga za zdí Dukly
1988: Václav Jirsa – zápas
1995: Jiří Turek – Baseball
1996: Herbert Slavík – Ruce italských veslařů
1997: Herbert Slavík – Tyčkař Tim Lobinger
1998: Bořivoj Černý – Smeč
1999: Jiří Kruliš – Opožděný dialog
2000: Vladimír Rys – Já tam dosáhnu
2001: Václav Novák – Vychutnat si závod, ochutnat trať
2017: Michal Červený: Cape Epic 2017
2018: Lukáš Bíba: Adam Ondra

Zdroj: TZ  KSN
Foto: KSN.cz, Lukáš Bíba

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková