Sane Cant odolala oranžové přesile a má třetí titul. Pomohla i Katka Nash

O zlaté cestě, chybující Brand i českém ohlédnutí…

Vrchol sezóny, jak má být. Při světových pohárech jsou k vidění úžasné výkony, ale na mistrovství světa to je vždy ještě vyšší level. Nerozhoduje jen fyzická připravenost a schopnost zvládat terén, ale i zkušenosti, taktika, pevné nervy.  Vždyť se jede se o nejcennější ocenění, duhový dres a mistrovský titul.

Důkazem byl elitní závod žen, který nabídl dramatickou podívanou.

Železná Sane a Lucindy smolná třináctka

Po startu, který skvěle vyšel Nizozemce Marianne Vos, se po nájezdu do terénu usadila na čele mladičká Denise Betsema, za svými zády se vezla Belgičanku Sane Cant a své krajanky Marianne Vos, Annemarie Worst a další belgickou závodnici Ellen van Loy. A byla to právě van Loy, která na šikmé stráni spadla a výrazně zbrzdila další závodnice, včetně favorizované Lucindy Brand. Pro tu začal „závod se smolnou 13“.  Při pádu Belgičanky ztratila hodně času, nezbývalo než s maximálním úsilím stíhat odjeté čelo pelotonu. Tam tempo střídavě diktovala Betsema a také Sane Cant.  Úřadující mistryně světa ale předváděla velmi promyšlenou jízdu. Šikovně proklouzla na první pozici v sekci, kde byly technické pasáže, výběhy a šikmé sjezdy. Roviny s protivětrem se snažila jet schovaná za zády jiné závodnice. Byla od pohledu při síle i chuti zvrátit ve svůj prospěch letošní nepříliš povedenou sezónu, vždyť při SP stále jen jedinkrát na pódiu.

Osamocená Lucina Brand musela dřít, aby se konečně ve čtvrtém okruhu opět připojila k vedoucí skupině. To už měla za sebou další pád a opět na šikmé stráni. Ukázala svým soupeřkám fyzickou připravenost a brzy se usadila na samotném čele a nasadila hodně ostré tempo. Jenže tím její peripetie neskončily…

V předposledním okruhu si prožila malou krizi Marianne Vos, únava už se propisovala do jízdního projevu Annemarie Worst i Denise Betsema. Jen Sane Cant nepolevovala a už to vypadalo na souboj se skvělou nizozemskou silničářskou Brand. Ta ale fatálně chybovala při výměně kola v depu, kdy nestihla vycvaknout nohu z pedálu a poroučela se k zemi.

Poslední okruh měl rozhodnout. Diváci podél trati bouřily a hnaly své favoritky vpřed. Sane Cant na první místě s několikavteřinovým náskokem, stíhaná Marianne Vos a Lucindou Brand. Jejich pozice se po chvíli vyměnily, šestinásobná mistryně světa Vos odpadla své mladší krajance na asfaltovém úseku z háku. Byla to hra nervů, zda Sane či Lucinda v blátivých točkách, sjezdech zachybuje, jestli Cant vydrží až do cíle nastavené tempo. Po celý závod bojovala proti „oranžové“ přesile. Vždyť Nizozemky ovládly čtyři příčky za sebou. Ale nikoliv tu nejvyšší.

Po necelých 48 minutách projíždí belgická hrdinka cílem a dovršuje zlatý hattrick. Je trojnásobnou mistryní světa, v posledních třech letech duhový dres oblékala jen ona.

Smutné stříbro patří Lucindě Brand, ta se v cíli a ani při vyhlášení neraduje. Bronz vybojovala zkušená Marianne Vos, která ovládla i celkové hodnocení světového poháru. Tomu se říká skvělá sezóna.

Česká stopa s malými radostmi i útrapami

Od našich žen jsme si přáli alespoň jedno umístění v top ten. Katka Nash takový výsledek zajet umí, ale…Musí se toho sejít víc, základem je těžká trať, ideálně na velkém blátě a s větším převýšením. Tentokrát se jelo hodně rychle. Přesto klobouku dolů za bojovný výkon a stále nejlepší z českého tria, vždyť Katka byla nejstarší závodnicí v ženském pelotonu.

Kačka Nash

„Tohle byl závod, který vyhovoval spíš silničářkám. Měla jsem klasicky pomalý start, a to už se toho nedá moc udělat. Brala bych delší kopce i sjezdy, ty mi chyběly. Ale zajímavý byly technický úseky, nabořila se tím ta nudná placka. Já jsem spokojená s tím, že jsem nedělala chyby, nohy mi ale nejely jako holkám vepředu,” popsala svůj závod Katka a přidala ještě jednu zajímavost se staronovou mistryní světa.

„Loni na startu se tady v Bogense třásla. I když spolu moc nekomunikujeme, tak jsem ji obejmula a povzbudila, a ona pak vyhrála. Pamatuje si to. Dnes na startu ke mně přišla a připomenula mi to. A tak jsem ji obejmula znovu. A vyšlo to! Takže si dělám drobnou zásluhu,“ prozradila s úsměvem na tváři česká reprezentantka.

Karla Štěpánová

Karla Štěpánová jela svoje druhé mistrovství světa v cyklokrosu. Skončila na 29.příčce, oproti své premiéře, kterou si odbyla před čtyřmi roky v Táboře si polepšila o 14.míst. Přesto svůj výkon zhodnotila realisticky. „Jediný, co můžu slavit, že jsem se dočkala cíle. Takový kritéria nejsou na mě, nejsem typ jezdce, který založí hrubou placku a jede. Ale mám radost z toho, že se mi povedl start. Možná i start snů, co se povede dvakrát za život, šla jsem z poslední řady hned dopředu a byla v kontaktu s Káčou a Pavlou. Ale na rovině to bylo špatný, tam mě odpáraly z balíku, nic pro mě”.

Pavla Havlíková

Nepovedený den, respektive posledních 48 hodin si prožila i úřadující mistryně republiky Pavla Havlíková, která je ve výsledkové listině až na 33.pozici. Potýkala se s technickými problémy a její předzávodní příprava měla daleko do ideálu.

„V prvním výběhu se mi do podrážky zasekl kámen, který znemožňoval nacvaknutí do pedálu. Problém se mi nepodařilo vyřešit vlastními silami, tak jsem musela do depa a využít síly a nářadí mechaniků. Vyjížděla jsem s velikou ztrátou i na poslední závodnici. Nikdy závod nevzdávám, to není můj styl. Tak jsem se rvala o každý flek až do cíle. Výkon fajn, výsledek už ne. Ale to je prostě sport“, řekla posmutněle Pavla a přidala čerstvý zážitek.

„Trať jsem viděla až dopoledne před startem. Po cestě se nám rozbilo auto a celý den jsme strávili někde v Německu v servisu. Naštěstí mě a Eli zachránil Lukáš Richter, který jel z Prahy. Tak jsme se aspoň dostali včas v pátek večer do postele. No, asi mi toto mistrovství nebylo souzený“, okomentovala svoje peripetie pětatřicetiletá rodačka z Liberce.

Výsledky ženy Elite

1. Sanne Cant (BEL) 47:53 min.
2. Lucinda Brand (NED) +0:09
3. Marianne Vos (NED) +0:15
4. Denise Betsema (NED) +0:25
5. Annemarie Vorst (NED) +0:34
6. Jolanda Neff (SUI) +1:16

20. Kateřina Nash +3:13
29. Karla Štěpánová +4:50
33. Pavla Havlíková +5:39

Přehled výsledků ZDE

 

Foto: Michal Červený, Lukáš Richter

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková