Chřipka-jak na ni vyzrát? Prevence jako eso v rukávu

Chřipka a nachlazení jsou každoročním jarním “trendem”. Jak se ubránit a jak řešit první příznaky?

Všichni to známe, média nám sunou poplašné zprávy jako lavinu, městem zmítá strach a paranoia, lékárny a ordinace jsou narvané k prasknutí. Ano, ten čas je opět tady. Chřipková epidemie nás “zdraví”, nachlazen je každý druhý a kdo nemá minimálně rýmu, jako by ani nebyl.

Chřipka a nachlazení jsou každoročním jarním “trendem”, tak se pojďme podívat na to, jak na ně vyzrát abychom nemastili kapsy farmaceutickým gigantům, použili selský rozum a trošku věřili vlastnímu tělu. Protože pro nás je přeci také důležité ochránit dojíždějící zimní přípravu, kterou může jedna špatně vykurýrovaná rýmička doslova vymazat z našich tréninkových deníčků.

Chřipka versus rýmička

Nejprve bychom si měli ve zkratce říct, co to ta chřipka vlastně je. Chřipka je virovým onemocněním, většinou sezónním. Pokud je někdo nastydlý, automaticky to neznamená, že má chřipku a totéž se dá říci i obráceně. Co však mají tato dvě onemocnění společného? Obě jsou virového původu a vstupní branou do našeho těla jim jsou nejčastěji nosní sliznice a ústní dutina. Jo, a jsou pěkně otravný.
Nachlazení má jemnější průběh, trvá kratší dobu, lépe se snáší a většinou postupuje kaudálně (od shora dolů). Prvotními příznaky jsou nepříjemná bolest v krku, tu vystřídá rýma, která často skončí nepříjemným kašlem.      Chřipka se s tím moc nemaže, je agresivnější, nástup je rychlý a intenzivní a někdy trvá celou věčnost než se vymaníme z jejích spárů. Silnou bolest krku doprovází horečka, bolí vás všechno, od kloubů až po ohybač palce u nohy. O únavě ani nemluvím.

Prevence a edukace jako levnější forma Paralenu

Nejjednodušší obrana a prevence proti těmto nevyžádaným “dárečkům” je útok. Levý hák asi nepomůže, ale proaktivní přístup v prevenci a péči o sebe rozhodně ano.

Lidské tělo je geniální a umí si poradit jak s nežádoucími pidižvíky virového nebo bakteriálního původu, tak s nepatrnými odchylkami v naší tělesné rovnováze. Ale jen v určité míře. Aby tomu tak bylo, musí naše tělesné systémy a především imunitní systém fungovat tak, jak má. Jak ho tedy v nepříznivém období podpořit?

Síla bylinek

Pokud dáváme přednost přírodním preparátům, existuje spousta bylinek, hub nebo tzv. adaptogenů, které pomáhají posilovat náš imunitní systém a nenechat tak zrádné chřipce prostor pro rozjezd. Je jen na vás, zda dáte přednost kapslím, tabletám nebo je budete popíjet jako čaj. Patří sem např. velmi univerzální adaptogen Rhodiola rosea, dále jste určitě někdy slyšeli o houbičkách jako jsou Cordyseps, Reishi a Shiitake. K nim stojí za to přidat i méně skloňovanou Chagu, která je v prevenci neméně účinná. Pro svůj protizánětlivý účinek zkuste pravidelně užívat kurkumu spolu s pepřem (kurkumin a piperin) ať už jako koření do jídla nebo formou doplňků stravy. 

Pokud tápete, kterou značku doplňků stravy z nepřeberného množství na trhu zvolit, nechoďte pro ně do lékárny. Skvělou volbou mohou být např. produkty značky Viridian nebo Garden of Life. Inspiraci ve světě přírodních zázraků můžete najít také na serveru www.botanic.cz. A pokud ráda zkoušíte, můžete si umíchat svojí vlastní účinnou bylinkovou nebo houbovou směs právě pro tyto chřipkové nečasy.

Voňavá léčba

Jakmile se ani nám chřipka nevyhne, máme více možností, jak k léčbě přistupovat. Někdo může místo polykání tablet paralenu upřednostnit aromaterapii, která je často zbytečně opomíjená. Slouží jako prevence, je ale silnou zbraní i po propuknutí chřipky nebo nachlazení. Tato onemocnění postihují především dýchací ústrojí, proto by měla být inhalace léčivých látek jedním z prvních kroků v léčbě. Při aromaterapii se používají esenciální/éterické oleje, které mohou být intenzivněji inhalovány např. inhalační tyčinkou nebo jimi můžete příjemně provonět místnost aplikováním do aroma lampy či difuzéru, nejlépe kombinovaného se zvlhčovačem vzduchu. Pokud se vám do nich nechce investovat, bohatě postačí vlhký ručník na topení, který pokapete několika kapkami vhodného esenciálního oleje.

Tip DNK: Dámám se bude určitě líbit možnost použít pár kapek esenciálního oleje do mandlového, avokádového nebo meruňkového oleje a aplikovat je lokálně.

Vstřebávání bioaktivních látek z esenciálních olejů pokožkou je velice účinné, protože se díky pórům v pokožce dostávají přímo do krevního oběhu. Proč jsou esenciální oleje tak mimořádně silné? Je to díky jejich koncentraci, na jednu kapku éterického oleje byl použit nejméně 1 kg dané byliny. Proto s jejich užíváním opatrně, umí pomoct, ale při nesprávném užívání také hodně ublížit. Sympatickou českou firmou, která se zaměřuje na esenciální oleje je Nobilis tilia. Na jejich eshopu lze najít nepřeberné množství olejů s různorodým účinkem.

Mezi nejúčinnější bojovníky s dýchacími obtížemi patří bazalka levandulová, tymián nebo různé druhy eukalyptu. Tymián je výborný aplikovat lokálně na olejovém nosiči na aktuální bolestivou oblast dýchacího ústrojí (krk nebo hrudník) a kombinovat s Priessnitzovým zábalem. Dalšími účinnými oleji jsou ty z jehličnanů jako jsou borovice, jedle nebo smrk či směs esenciálních olejů zaměřená na posílení imunity. Pamatujte, že směsi jsou vždy účinější než jednodruhové oleje, ale je také neméně důležité, aby vám olej voněl.

Chřipkové příkrmy-congee, pickles nebo poctivý vývar

            Po propuknutí nemoci je průběh často velmi intenzivní. Jediné, čeho jsme schopni je ležet a modlit se, ať to brzy skončí. Chuť něco sníst nebo vypít hrnek teplého čaje, je to poslední, na co máme pomyšlení. Adekvátní strava a pitný režim přitom mohou průběh nemoci velmi urychlit a zmírnit její projevy.

Protože náš organismus má co dělat, aby nemoc překonal, není potřeba mu přidělávat další práci. Jídlo by proto mělo být nejlépe stravitelné a lehké. Cílem je do sebe dostat v co nejmenší porci jídla, co možná největší množství živin. K tomu nám mohou posloužit congee (kondží) kaše, zeleninové polévky a silné masové nebo kostní vývary. Dostaneme do sebe tak nejen živiny, ale také spoustu tekutin. Když k nim přidáme ještě piksle (rozuměj pickles = kvašenou zeleninu), nemoc nemá šanci. Pickles jsou bohaté na vitamín C a probiotické bakterie, které posilují náš střevní mikrobiom.

Congee – jsou to obilninové kaše, kdy na jeden díl obilnin připadá až deset dílů vody a více. Kaše se pak vaří několik hodin na nižší teplotě. Efekt je takový, že obilnina se díky pomalé přípravě úplně rozvaří. Kaše je lehce stravitelná, výživná a působí blahodárně na naše trávicí ústrojí. 

Congee pochází z učení TČM (tradiční čínské medicíny), takže za několik tisíc let už se ví, že congee opravdu pomáhá. Při přípravě congee se variabilitě meze nekladou. Místo vody můžeme použít vývar, přidávat zeleninu, řasy, antiseptické a antibakteriální koření, zázvor atd. Kreativci mají pré. Navíc, je to vážně dobrota! Receptů je na internetu spousta, takže jeden prověřený tip: rýžová congee vařená v kuřecím vývaru se zázvorem a jarní cibulkou. 

Pohoda, jazz a leháro

Přijmout, že ležet a odpočívat, znamená opravdu ležet a odpočívat je pro spoustu z nás opravdu těžké. Někdy si vážně nemůžeme dovolit jen spát a potit se. Pokud máme vysokou horečku, nic jiného, než lék na snížení teploty ale bychom také zkoušet neměli. S horečkou moc chuti na míchání eukalyptového madlového olejíčku asi moc nebude. Důležitější je využít každou chvilku, která se nám k odpočinku naskytne.

Teorie, že lehčí trénink, kdy se zpotím mě z toho dostane, nebo že si v práci udělám horký čaj a více se obléknu jsou sice hezké, ale nedostačující. Buďte loajální k sobě i ke svému okolí a nemoc vyležte. Stres v kanceláři nebo “jízda” autem v koloně na cestě do práce nejsou tím správným prostředím ke stonání. Naopak jsou to spolu s přílišným tréninkem často spouštěče samotné nemoci, ale také významné stresory, které oslabují naši imunitu a vy se tak můžete dostat do nechtěné smyčky. Trénink vám neuteče a práce taky ne. Nikdo nemá rád tréninkové ani pracovní manko, ale co je důležitější než naše zdraví?

Takže inhalovat, přikrmovat a čajovat, ať můžeme chytat první jarní cyklistické proužky.

Autor: Zuzana Klofandová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková