Bergamont Grandurance 6. Společník nejen pro backpacking

Další fešák s neotřelým designem z široké rodiny gravel biků…

Je to necelý rok, kdy jsme vám poprvé představily bike této německé značky. Dnes dostane prostor zástupce gravel biků Bergamont Grandurance.  Kdo spatří bike v obchodě (my ho poprvé viděly na prezentaci značky Scott, pod kterou Bergamont spadá), toho bike zaujme na první pohled dvěma věcmi: zajímavým designem a cenovkou. Jenže těch drobných překvapení a potěšujících detailů je víc.

Ačkoliv patří do kategorie hliníkových kol, první příjemnou a především funkční záležitostí je osazení karbonovou vidlicí. To jednoznačně bude pomáhat při absorpci terénních nerovností. Jízdní komfort je při konstrukci gravel biků dost důležitým parametrem. V případě biku Grandurance si ve vývoji pohráli s geometrií rámu. Ten je svařený z ultra lite hliníkových trubek a má vyšší hlavu, znatelný sloping a také nízko navařené horní vzpěry zadní stavby, které jsou navíc poměrně subtilní.

Gravel Grandurance dostal do výbavy pohon a řazení od Sramu, konkrétně tu najdeme sadu Apex, osazen je jednopřevodníkem s 40 zuby, vzadu je pak jedenáctipastorková kazeta v rozsahu 11-42z. Do kopce to půjde, v mírných sjezdech rekordy nečekejte. Ale o tom gravel není…

Na ráfkách vlastní značky Bergamont Allroad s 28 děrami jsou obuté pláště Schwalbe G-One Allround v rozměru 700x35c, se světlými boky, které ke kolu perfektně ladí. Je dobré vědět, že rám pojme rozměr až 37mm.

Další komponenty jsou podle očekávání shodné jako u kol Scott, tedy představec, řídítka i sedlovka nesou značku Syncros. Vše vyrobeno z kvalitní slitiny.

Od Syncrosu je i sedlo, konkrétně model FL2.5 má prodloužený tvar, zajímavostí je, že jeho skořepina je zesílená skelným vláknem, aby i při delším používání držela tvar.  Výška sedla je nastavitelná pomocí rychloupínáku.

Gravel Bergamont Grandurance 6 je připraven na dálkové cesty i s nákladem, kdo touží po dobrodružství jménem backpacking, tak i pro něj byl konstruován. Proto se tu počítá s montáží blatníků a nosičů. A přední blatníček je dokonce už rovnou integrován do přední vidlice. Jeho tvar je vytvořen přesně na míru tak, aby neomezil průchodnost ani případně širšího pláště.

Grandurance 6 ve velikosti M váží lehce přes 9,5 kg (bez pedálů) a jeho cena je 40 490,- Kč. Model Grandurance můžete pořídit i v levnější specifikaci za sympatických 26 tisíc. Co stojí za zmínku je, že i na „pětce“ zůstala karbonová vidlice. A kdo by mířil výš, k mání je také celokarbonový gravel, ale tam už se cenovka přehoupla přes 70 tisíc.

Více informací o dostupnosti i dalších modelech značky Bergamont se dozvíte na stránkách českého zastoupení bergamontbike.cz.

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková