Nizozemka Anne Terpstra potvrdila roli favoritky, Karla Štěpánová se radovala z druhého místa

I v druhém díle nejvyšší domácí soutěže se z vítězství radovala cizinka, tentokrát Nizozemka Anne Terpstra. Naopak první start na domácí půdě ozdobila stříbrem Karla Štěpánová, když o víc jak minutu zdolala úřadující mistryni republiky Jitku Čábelickou….

“Nádherný závod, trať byla náročná a spravedlivá a vše perfektně připravené”…takové ohlasy se nesly na adresu pořadatelů druhého dílu nejvyšší domácí soutěže. Město Touškov, respektive všichni, co se na přípravě akce podíleli, si zaslouží velkou pochvalu. Perfektní organizace, zázemí pro závodníky a také diváky, kterých rozhodně nebylo málo.

A že bylo nač se dívat! Technické pasáže situované do příkré rokle servírovaly všem přihlížejícím atraktivní podívanou, aniž by bylo potřeba někam dlouze přecházet. Pár kroků od tratě byly i stánky s občerstvením, co víc si přát. 

O týden dříve se při generálce (závod ze série PAL Cup) pěkně prášilo a závodníky navíc trápily na aprílový čas až nezvykle letní teploty. Na Český pohár prach sice zůstal, ale počasí bylo pro závodní nasazení takřka ideální. 

Tradičně půl hodiny po poledni byl odstartován závod elitních žen. Hlavní favoritkou byla čtrnáctá žena z OH v Riu, Nizozemka Anne Terpstra (NED, Ghost Factory). Napínavý souboj se naopak očekával mezi dvojicí Čábelická-Štěpánová, otazník byl, zda a jak dlouho této trojici dokáže sekundovat někdo z mladších závodnic, ať už talentovaná Tereza Sásková ( ČS Specialized MTB Junior Team) nebo nejlepší domácí závodnice z úvodního poháru Jana Czeczinkarová (Mitas Mercedes-Benz Trek).  

Do závodu se vydalo celkem 77 bikerek, největší zastoupení měla kategorie kadetek, kterých se do boje pustilo 40, juniorek bylo 17 a žen pak rovných 20. Hned na startu si lehce zkomplikovala začátek závodu Karla Štěpánová (Superior XC Team), které se nepodařilo dobře nacvaknout pedál a z výhodné první lajny procouvala až k desátému místu. “Starty normálně trénuju, řekla bych, že mi to i jde…no a tady se to zas nepovedlo. Jelo se hned od startu naplno, jak jsem se snažilo si dojet čelo, hned v první zatáčce se mi na prachu zamkla řídítka, poroučela jsem se k zemi a holky ve předu byly pryč”, popsala důvod své ztráty na konci prvního okruhu, kdy se pohybovala s odstupem přes 30 vteřin až na 4. místě.

Roli favoritky potvrzovala od prvních metrů nizozemská bikerka, která s lehkostí a perfektní technikou získávala nad zbytkem startovního pole neustále se zvyšující náskok. Ten nakonec v cíli činil víc jak dvě minuty!

“Nejtěžší pro mě bylo jet porad tak rychle do kopce a zároveň se neunavit před technickou pasáží, protože se tam člověk musel vždy soustředit. S výsledkem spokojená jsem a jestli jsem to čekala? To nemůžu říct, protože u takhle dlouhého závodu nikdy nevíte, jak se ostatní holky cítí. A ano, byl to dlouhý závod. Když jsem ráno zjistila, že máme 7 kol, říkala jsem si wau…nakonec jsme jely skoro hodinu čtyřicet, to je na cross country opravdu dlouho….” popisovala v cíli Anne.

Zatím co o vítězce nebylo od poloviny závodu pochyb, tvrdě se bojovalo o další místa na pódiu jak v elitě, tak i v ostatních kategoriích.

Tři okruhy si užívala stříbrný post Jitka Čábelická (GAPP System – Cabtech), jenže zezadu se k ní vteřinu po vteřině blížila její největší soupeřka, Karla Štěpánová. Ta sice v úvodu zaváhala, dva okruhy jezdila i za mladičkou Terezou Sáskovou, ale její projev byl jednoznačně živější. “Po té chybě po startu jsem se soustředila na svoji jízdu, hlídala jsem si stopu, kudy jedu, technika mi bavila, ale dneska jsem se cítila dobře i v těch táhlých dlouhých kopcích”, řekla později Karla ke své stíhací jízdě.

Ve čtvrtém ze sedmi kol si Karla doskočila Jitku a okamžitě šla před ní. ” Viděla jsem, že Jitku stahuju, ale nikam jsem nechvátala, bylo jasný, že závod bude dlouhej. Vlastně kvůli tomu špatnému startu to pro mě byla výhoda, věděla jsem, že když už pojedu bez chyb, budu mít dost času se dopředu dostat”, dodala Kája ke své taktice.  

Jitka Čábelická se chvilku snažila držet tempo, ale Karla se jí metr po metru začala vzdalovat a tak se bikerka jedoucí v dresu české mistryně musela v cíli spokojit se třetím místem. “Dneska to byl pro mě takový parking, s výsledkem jsem spokojená, s výkonem moc ne. Nechytla jsem tempo, rytmus, ani v kopcích, ani v technice. A holky byl zkrátka lepší”, uznala bez výmluv Jitka, která brala body za třetí místo. “Věřím, že forma přijde na svěťácích, teď to chce pokračovat v nastaveném tréninku”, plánuje rodačka z Brandýsa, která se chystá už další víkend na další závod kategorie HC v Heubachu. 

Karla jela na druhém místě po zbytek závodu soustředěně a s maximálním nasazením až do cíle, kde si pak spokojeně oddychla. Po loňských zdravotních peripetiích je zpět. “Je to zatím první vlaštovka, důležité závody teprve přijdou. Ale jsem ráda, že mě zatím netrápí alergie, já mám až na trávy a ty ještě úplně nejsou… ale cítím se lip, tak to nechci zakřiknout”. 

Radost rodičům i fanouškům udělala devatenáctiletá Tereza Sásková z vimperské líhně, která zajela parádní závod. Vloni juniorka si letos musí zvyknout na delší závody, ten v Touškově byl hodně dlouhý, předepsaných okruhů jela vítězka téměř hodinu a 38 minut, Terka bojovala na trati o 4 minuty déle. Síly stačily, úsměv a spokojenost byly čitelné hned po dojetí závodu. ” Dneska mi to sedlo, tak se mi hned mluví o závodě líp”, smála se Terezka, která skončila v prvním závodě jako druhá v kategorii do 23 let, teď se radovala z prvního místa čtvrtého v absolutním pořadí! “Problém v technice jsem žádnej neměla, ale v posledním kole už jsem se vlastně těšila na ty táhlý rovný kopce po loukách, toho zatáčení a nástupů bylo za těch sedm kol už moc”, popisovala své dojmy z technické trati. 

Jana Czeczinkarová, vítězka v kategorii do 23 let z úvodního dílu, se tentokrát musela sklonit před výkonem mladší soupeřky. “Dneska jsem neměla svůj den, nejelo se mi dobře a tahle trať je nekompromisní, když to nejde. V prvním kole jsme jeli ve skupině, Karla se přede mnou smotala a tam jsme chytly velkou ztrátu a pak už se to se mnou vezlo. Tak snad to bude příště lepší”, doufala v lepší výsledek bikerka z Kolína.

Závodnice do 23 let se seřadily na 4 až 6 místě, to patřilo Monice Kučerové.

Naopak úsměvy rozdávala juniorka Magda Mišoňová, která si na své konto připsala už druhé pohárové vítězství. “Mě se tady trať moc líbila, bylo to technické, věděla jsem do čeho jdu, vyzkoušela jsem to už minulý týden. Nejhorší z celého okruhu byly asi ty táhlý kopce po louce”, zmínila bolavý úsek závodnice týmu Adastra, která by se ráda nominovala s reprezentací na některý ze závodů juniorské světové soutěže. 

Na druhé místě skončila s téměř minutovou ztrátou Adéla Holubová (kola-bbm.cz), třetí místo pak patřilo Kateřině Štefanové (Jaroslav Kulhavý Cycling Team). 

Mezi kadetkami si vedla podle očekávání téměř domácí závodnice Simona Spěšná  (MS Bike Academy). když o půl minuty porazila úřadující mistryni republiky Anetu Novotnou (Adatra Cycling Team). Bronz brala Nela Viktorinová (Cyklo klub Prachaice z.s).

Výsledky ženy absolutní pořadí

1. Terpstra Anne, GHOST Factory Racing        1:37:45.5             
2. Štěpánová Karla, SUPERIOR XC TEAM     1:39:54.7
3. Čábelická Jitka, Gapp system – Cabtech MTB Racing Team              1:41:01.2
4. Sásková Tereza, ČS SPECIALIZED JUNIOR MTB TEAM                 1:42:07.9           
5.Czeczinkarová Jana, MITAS MERCEDES – BENZ PRAHA TREK      1:44:58.9  

Kompletní výsledky zde         

  

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková