UCI se pře s motocyklovou federací o e-biky

Mezinárodní cyklistická unie je sportovní federace, která pořádá mistrovství světa v silniční i dráhové cyklistice, cyklokrosu, horských kolech, krasojízdě a kolové. S příchodem elektrokol logicky vzala pod svá křídla i tuto kategorii. Teď se dostala do rozepře s motocyklovým svazem….

Čerstvým prohlášením by UCI dala ráda na vědomí, že e-biky jsou jednou z disciplín, nad níž převzala záštitu. Je to reakce na federaci FIM, která chce pořádat MS v enduru e-biků.

Horská elektrokola jsou pevnou součástí cyklistické rodiny – kola používaná nadšenci do tohoto sportu najdete v nabídce celé řady renomovaných výrobců kol. Již několik národních federací přidružených k UCI dokonce pořádá svá mistrovství v této disciplíně, v níž vítězí esa světa XCO, jakým je například dvojnásobný olympijský vítěz a pětinásobný mistr světa Julien Absalon.

Aby Mezinárodní cyklistická federace UCI podpořila vývoj této oblíbené aktivity mezi cyklisty všech úrovní, dne 1. ledna 2019 začlenila horská elektrokola do svých Pravidel (Část IV: Horská kola) a udělila pořadatelství Mistrovství světa horských elektrokol pro rok 2019 do Mont Sainte-Anne, kde se bude konat vůbec první ročník v této disciplíně. Tyto akce, jež ponesou souhrnný název WES E-Bike Series, jsou součástí mezinárodního kalendáře horských kol UCI pro rok 2019. Od roku 2020 se pak bude konat Mistrovství světa UCI a šampionáty jednotlivých kontinentů.

S ohledem na překotný vývoj v této disciplíně bylo UCI velice překvapeno prohlášením, které učinila Mezinárodní motocyklová federace (Fédération Internationale de Motocyclisme – FIM) o pořádání Mistrovství světa elektrokol FIM v enduru. To se má konat v termínu 1. – 2. června bez jakýchkoliv regulatorních základů.

Mezinárodní cyklistická federace UCI již v září 2017 uvědomila Mezinárodní motocyklovou federaci FIM o tom, že akce na poli horských elektrokol spadají výhradně pod její jurisdikci a že příslušné úlohy obou federací (jak UCI, tak FIM) jsou jednoznačně dané a nebudou zpochybňovány.

V Nařízení UCI, schváleném Výkonným výborem organizace v srpnu 2018, se stanoví, že výkon motoru horských elektrokol nesmí přesáhnout 250 wattů a že asistence je povolena do maximální rychlosti 25 km/h. Tato definice koresponduje s platnými Směrnicemi EU (EN-15194), jež jednoznačně definují „jízdní kolo s motorovou asistencí“

Mezinárodní cyklistická federace UCI by chtěla oznámit, že akce v oblastech spadajících pod její exkluzivní pravomoci, jež jsou součástí kalendáře Mezinárodní motocyklové federace FIM, stejně jako akce národních organizací, jež jsou členy FIM, budou v souladu s tímto nařízením považovány za „zakázané“. Proto se každý jezdec, jenž je držitelem licence vystavené UCIa jenž by se zúčastnil některé z těchto výše uvedených akcí, vystavuje disciplinárnímu postihu.

Prezident Mezinárodní cyklistické federace UCI, pan David Lappartinent, prohlásil: „Těší mne ten rozmach, jaký dnes můžeme sledovat v oblasti horských elektrokol. Ta jsou prostředkem, který dává možnost začít s horskou cyklistikou – poměrně náročnou disciplínou – novému publiku a který také oceňují špičkoví jezdci. Organizace UCI má v úmyslu rozvíjet tuto aktivitu, která stejně jako ostatní formy cyklistiky, nyní spadá pod její exkluzivní jurisdikci.“

Dvojnásobný olympijský šampion a pětinásobný vítěz mistrovství světa, Julien Absalon, prohlásil: „Horské kolo s asistencí elektromotoru je pro mě novou výzvou. Vyhrál jsem první Mistrovství Francie a nemůžu se dočkat Mistrovství světa UCI, které se bude v září konat v  Mont-Saint-Anne. Za deset let pak budu moci říkat „Byl jsem tam!“ Horská elektrokola jsou nástavbou olympijského cross-country. Je dobré, že organizace jako UCI berou nové postupy vážně. Výrobci, sportovci i veřejnost, ti všichni jsou při tom. Elektrokolo je společenský fenomén, jenž přispívá k rozvoji našeho sportu. Je skvělé, že to bylo uznáno i na nejvyšší úrovni.“


Francesco Di Biase, organizátor seriálu horských elektrokol WES E-Bike Series 
uvedl: „V letošní sezóně se stáváme součástí kalendáře mezinárodních akcí na poli horské cyklistiky pod patronací UCI vůbec poprvé a čeká nás několik podniků. Předpokládáme účast mezinárodního pole sportovců vysoké úrovně. Jsme velmi pyšní na toto uznání ze strany mezinárodních orgánů a i nadále chceme spolupracovat s UCI na rozvoji horských elektrokol.“

Autor: Pressnews
Zdroj: Prohlášení UCI

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková