ME MTB Brno 2019. Barbora Průdková ve sprintu čtvrtá

První evropský individuální titul putuje do Itálie, Barča Průdková vyjela čtvrté místo…

Páteční podvečer patřil na evropském šampionátu závodům v disciplíně sprint Eliminátor. I když startovní pole čítalo necelou třicítku bikerek, Česko využilo plnou kvótu a na stratu kvalifikace se představila šestice reprezentantek. A rozhodně nebyly do počtu. Své kvality prokázala Barča Průdková, která už má ve své sbírce stříbro (2017) i bronz (2018). Jejím snem bylo sbírku zkompletovat, porvat se o titul, ale nakonec si odváží „jen“ bramborovou medaili za čtvrté místo.

Po kvalifikaci byly závodnice zařazeny do osmi skupin, po třech nebo čtyřech, to z důvodu, že se jich sešlo 27. „Vlastně se jela jedna jízda navíc, než bývá v ženách zvykem“, zmínila zkušená česká sprinterka.

V semifinálových bojích se podařilo vyjet další postup českému triu: Barče Průdkové, Lucce Veselé, kterou mohutně hnalo domácí publikum a také překvapení závodu Monice Kučerové. Pro druhé dvě jmenované znamenala pak další jízda účast v malém finále o 5-8. místo. Postup mezi finálovou čtyřku si užívala Barča Průdková. Té se podařil slušný skalp, když zdolala i vítězku kvalifikace Němku Marion Fromberger.

Finálový souboj se odehrával mezi druhou, třetí, čtvrtou a osmou ženou kvalifikace. Velkou favoritkou byla obhájkyně světového titulu Francouzka Coline Clauzure, která dojela v kvalifikaci na druhém místě. Organizátoři, kteří měli menší časový skluz a honily každou minutu, zavolali bikerky do boje o sadu medailí dost brzy po skončení předchozí jízdy, moc času na regeneraci a vyjetí nezbylo.

I když přihlížející fanoušci vytvořili slušný kotel, byly soupeřky nad Barči síly. Po nepříliš povedeném startu byla na čtvrtém místě, pokusila se ještě malinko náskok na třetím místě jedoucí Španělky Magdaleny Duran Garcii stáhnout, ale nakonec už bez závěrečného spurtu přijela s odstupem na čtvrtém místě.

“Tohle byla snad nejtěžší trať, kterou jsem kdy jela. Fyzicky. Chyběly mi tady nějaké technické úseky, skoky, tam jsem vždy získávala. Ale jsem spokojená. Je to sice brambora, ale sezóna, kterou mám, není úplně bůhví co. Za každý takový větší úspěch jsem tedy ohromně spokojená, je to motivující. Možná nakonec i pojedu za dva týdny na mistrovství světa ve sprintu” svěřila se v cíli, jen co se vydýchala.

“Bylo to jen o tom, že už mi vážně docházely síly. Už na tom startu bylo vidět, že holky byly někde jinde, já si vůbec nestihla odpočinout mezi semifinálovou jízdou a tím finále. Byla jsem ráda, že jsem vůbec vyjela ten kopec, pak už jsem se jen ploužila dolů,” řekla třiadvacetiletá Barbora.

Monika Kučerová si odváží parádní 6. příčku
Lucka Veselá udělala radost svým fanouškům 7. místem


Výborně se uvedla i Monika Kučerová, šesté místo bylo milé překvapení, stejně jako sedmá Lucie Veselá, která si tak získala velký potlesk domácích fanoušků.

Pro nadějnou Moniku Kučerovou, která závodí v kategorii žen do 23 let bylo šesté místo životním úspěchem. “Chtěla jsem to pojmout jako rozjetí před zítřejším individuálním závodem, startuju až ve tři odpoledne, tak doufám, že mi tohle neuškodí a dostatečně si odpočinu. Já jsem jezdila Český poháry, když to bylo v programu a mě to bavilo, je to taková atrakce. Malou krizi jsem měla v semifinále, vytrhla jsem tretru z pedálu, pak jsem si holky ještě dokázala dojet, ale v závěru mi to už chybělo. Ale jsem i tak moc spokojená,” uvedla Monika.

Sobotní program zahájí v 10 hodin závody juniorek, v 15 hodin pak máme želízka v ohni v kategorii do 23 let.


Výsledky:

1. Gaia Tormena (ITA)
2. Coline Clauzure (FRA)
3. Magdalena Duran Garcia (ESP)
4. Barbora Průdková 
5. Laurie Vezie (FRA)
6. Monika Kučerová
7. Lucie Veselá

10. Pavla Havlíková
20. Jana Czeczinkarová
21. Tereza Tvarůžková

Kompletní výsledky  ZDE

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková