Author 2020. Dámy dostaly přidáno!

Jako první česká značka nám Author odtajnil své hlavní novinky na příští rok. Není toho málo a to platí i pro dámskou řadu ASL…


Author před pár lety započal tradici, kdy ještě před prázdninami jako první česká značka představuje svou novou kolekci na nadcházející sezónu. Možná se to mnohým zdá jako příliš brzo, ale novinky a vlastně většina modelů už má konkrétní podobu, dokonce je už je zadaná i výroba první várky kol. „Doba je zrychlená, dodací lhůty například elektrokol byly letos i 8-10 měsíců, je nutné na to reagovat“, zahájil po uvítání prezentaci majitel firmy Martin Havlena. Přidal i další zajímavé informace z cykloprůmyslu, například ohledně velkého přesunu taiwanských výrobců komponentů z Číny do Vietnamu, tlaku na dodací lhůty kol do Evropy.

Kolekce Author 2020 v hotových vzorcích ještě k dispozici nebyla, ale vystavené rámy i precizní prezentace jednotlivých kategorií kol naznačil, na co vše se pro příští sezónu můžete těšit. Tady malé shrnutí….


Svět e-biků


Mezi horskými elektrokoly se posílila nabídka a také došlo k plné integraci baterie.  Modelová řada hardtailů Elevation na 29“ kolech dostala nový přírůstek pro ženy – Elevation ASL, který je vybaven menší a lehčí verzi motoru Shimano STEPS  E7000, s novým displejem.

Druhou posilou v rodině e-biků je model eMTB Effect, dětský bike, který je postaven na 26″ kolech a rámu velikosti 13,5″ s pohonem Bafang v zadním náboji.


V nabídce samozřejmě zůstávají úspěšné modely, jako například krosová Enigma nebo městská Electra. Jen pro zajímavost, Author nabízí 14 různých modelů elektrokol.


Ze silnice na gravel

Vývoj prodeje naznačil, že gravel bike si získal řadu příznivců, kteří dosud jezdili na silničních kolech. Na to v Authoru zareagovali obratem a v nabídce bude jen karbonová Charisma 77 (v závodním designu týmu Elkov Author), Charisma 66, a také dostupnější hliníková Aura 55. Tu bude možné pořídit ve dvojím barevném provedení.

Naopak se posiluje segment „terénních silniček“, resp. gravel biků. Ocelové, a prodejně velmi úspěšné, modely Ronin a Ronin SL dostali sourozence v podobě modelu Ronin XC, který je osazen gravel sadou od Shimana, nesoucí označení GRX. Jeho kola dostanou obuté terénní speciálky, pláště Panaracer Gravel King SK Kevlar v rozměru 650B×48c.

 

Hliníkové gravely Aura také posílí, nově tu je model Aura XR6, jako nejvyšší zástupce této řady. Celkem jsou k dispozici čtyři modely, všechny s dvoupřevodníkem a osazením od Shimana. Všechny kola dostanou do výbavy i speciální sedla pro gravel Author GURU, která se přizpůsobují požadavkům pro tento druh ježdění.


MTB 29“ mají zelenou, ASL dostala přidáno

Z celkového pohledu, tedy kompletní nabídky včetně pánských modelů lze konstatovat: přibydou 29“ biky, naopak omezuje se střední rozměr 27,5“.

V dámských bikách ASL se v letošní kolekci poprvé objevily tři modely právě na velkých kolech a to Traction, Spirit a Solution. Author reaguje na úspěch těchto průkopníků a přidává další dva: Instinct ASL 29, který byl dosud nejvyšším modelem mezi 27,5“ a novinku Context ASL 29, což bude v hierarchii devětadvacítek na vrcholu nabídky. Výbava 1×12 Shimano SLX i další kvalitní komponenty ho předurčují k úspěchu.

Celkem najdete v dámské ASL sekci 5 modelů, postavených na 29“ kolech, v rozměru 27,5“ pak zůstává sedm zavedených modelů s menšími vylepšeními v komponentech.

Nezapomíná se i na kola juniorská i pro ty nejmenší, kde dochází k změnám v geometrii (Orbit, Stylo, Energy a Cosmic mají nově prohnutou horní rámovou trubku), v designu i rozšíření barevných variant.

Ještě jeden postřeh na závěr, Author zapracoval i na nové vizáži kol a nutno říct, že u všech vystavených rámů a několika kompletních kol bylo jasně vidět, že to je krok povedený. Na pohled patrná změna je v logu, které má moderní, lehce agresivní vzhled a pak samozřejmě ve výběru a kombinaci nových barev.  Tak už se těšíme na testování!

 

GALERIE

 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková