DNK tip na nákup. Doplňky na cyklodovolenou

Několik zajímavých tipů na doplňky, bez kterých to na kole není ono. Některé ochrání vaše zdraví, některé ušetří drahocenný čas…

Prázdniny a pro dospělé dovolená je časem, kdy se to po cyklostezkách, lesích i silnicích hemží cyklisty. Těmi, co jezdí pravidelně a jen využívají letní dny k delším vyjížďkám, ale i „svátečními“, pro které je kolo jen jednou z vícero aktivit, kterým svůj volný čas vyplňují. Neplatí to plošně, ale stále se mezi výletníky objevují mnohdy zajímavé „exempláře“, tu v bavlněném tričku, džínových kraťasech, z kterých vykukuje kus pozadí. Nebo jezdec prostovlasý, bez helmy i brýlí, o rukavicích, které chrání jemnou kůži ruky při nechtěném pádu, nemluvě. Zpívající řetěz, který při každém šlápnutí smutně šustí, protože něco jako mazivo potkal před dlouhým časem, je už drobnost. O obsahu podsedlové brašny nebo batůžku na zádech lze jen spekulovat. Tohle vše není psané s velkou dávkou fantazie, to je realita posledních týdnů, něco dokonce hodně čerstvá zkušenost.

Ne každý chce utratit za výbavu velké peníze, což bývá častým argumentem. Není třeba hledat u prémiových značek. Jen právě drobné doplňky mohou výlety či cyklodovolené zpříjemnit a nebo zanechat negativní vzpomínky. Takže tady máte od nás několik zajímavých tipů na cenově velmi dostupné a zároveň užitečné nezbytnosti, které je šikovné ve výbavě mít. Nakonec: může to být i tip na dárek od vás, jako odborníka někomu, kdo rád jezdí, ale v cyklistice se cítí spíš jako laik.

HELMA

Začneme ochranou hlavy a vyvrácením třech nejčastějších argumentů, proč se nevozí helma. Těmi jsou váha, neprodyšnost, cena. Jako příklad jsme vybraly italskou cyklistickou přilbu MET Terra, zástupce nižší střední cenové kategorie, tedy kolem 2 tisíc. Tento model má řadu oblíbených vychytávek, jako je polohovatelný štítek, který chrání před sluncem nebo odlétajícími nečistotami od kola jedoucího před vámi. Už samotné průduchy ve štítku napomáhají tomu „správnému“ proudění vzduchu k hlavě. MET Terra, jako většina kvalitních helem má dobře nastavitelné stahování (systém Safe-T Duo) a to jak ve vertikálním, tak i horizontálním směru. Stahovací kolečko lze ovládat jednou rukou a samozřejmě i v dlouhoprsté rukavici.

Bonusem je i prostor pro usazení LED světla na zadní části helmy, čímž se zvyšuje viditelnost jezdce při setmění. A ještě tu máme váhu: tento model, který je v nabídce v mnoha dalších uni sex barevných provedeních, má 280 gramů.

Více info na stránkách zastoupení: zookee.cz

BRÝLE


Ochrana očí je naprosto nezbytnou záležitostí, a to jak před slunečním zářením, tak před nečistotami, pokud jezdíte v terénu, tak i větvičkami a samozřejmě hmyzem. Náš tip je tentokrát z česko-slovenské nabídky. Brýle Rock Machine Edge jsou sportovním modelem s fotochromatickými skly. Tyto samozatmavovací skla reagují na intenzitu denního světla, tmavost se mění přibližně 20 vteřin do odpovídající úrovně.

Mají moderní design, pevný kompozitní rámeček a nechybí tu grip na konci nožiček i na nosníku, což zabraňuje sklouznutí brýlí při aktivitě. Obavy ze zamlžování nemusí mít ani ten, kdo se hodně potí, u skle jsou větrací průduchy. Součástí balení jsou i dvě vyměnitelná skla.
Cena za univerzální brýle, které můžete využít nejen na kole, ale i při dalších outdoorových aktivitách je 1490 Kč.

Kompletní nabídku barev i dalších modelů najdete na stránkách rockmachine.us/cz.


Podobný produkt nabízí i slovenský výrobce Kellys. Model Wraith Photochromatic nabízí 100% ochranu proti UV záření, má v sadě vyměnitelná polykarbonátová skla, s povrchovou úpravou, která zabraňuje mlžení, poškrábání a odpuzuje vodu. Výhodou je nastavitelný nosník a také vyměnitelné gumové koncovky. Tyto brýle pořídíte za baťovských 999 Kč.

Další info najdete na stránkách výrobce kellysbikes.com


PUMPIČKA

U české značky s logem RM ještě zůstaneme, vybraly jsme tu další tip do výbavy, bez které na kolo zkrátka není dobré vyjet. Pumpičky, a hned tři. Už za 110 Kč si můžete pořídit lehkou hustilku RM Eco mini. Je vhodná pro ty, co hodně hledí na úsporu váhy. Eco mini je 23 cm dlouhá, má tělo z kompozitního plastu, univerzální hlavu pro auto i galuskový ventilek.

O dva centimetry delší, tři stokoruny dražší a s lepší výbavou. S hustilkou RM Eco dual půjde nafouknutí snadněji, má duální hlavu pro rychlejší foukání a k tomu přispěje i výsuvné ergonomické držátko. Opět možnost použití na auto i galuskový ventilek.

Ještě jste si nevybrali? Tak třetí do party: RM Alu Plus MTB mini. Velmi malá skladná hustilka s teleskopickým pístem se schová do kapsy dresu, má totiž jen 17 cm a váží 124 gramů. Gumová krytka zamezí vniknutí nečistot, aretační páčka zas zajistí, aby vzduch neutíkal nikde vedle.


DUŠE

Základ bez kterého není dobré se sám pouštět do akce, nebo jen v partě kamarádů, kteří jsou vybaveni. I v době bezdušových plášťů je duše důležitý doplněk. Náš tip je Tubolito, duše ne jen tak ledajaká! Určitě jste už někde zaslechli a „té, co skoro nejde propíchnout“. Tak to je Tubolito. Kromě toho, že je hezky barevná, je vyrobená z výrazně odolnějšího materiálu, který navíc velmi dobře drží dlouhodobě tlak. Výrobce udává, že v porovnání s klasickou duší uspoříte až 60% váhy. A my raději přidáme přesné číslo, biková duše pro kola 29“ váží 85 gramů. A v nabídce jsou i pro menší rozměr kol, silničku i gravel bike.
Přehled o variantách a cenách najdete u dovozce.


ENERGIE

Nemůžeme zapomenout na nějakou tu baštu na cestu. Podle čeho vybírat? Chuť, konzistence, složení, cena, kolik za to energie? Jeden tip jako zástupce mnohých dalších, který jsme testovaly. Top pro sportovní výkon byla meruňka. Co je ale důležité, že dobroty od  Chimpanzee jsou vyráběny z čistě přírodních surovin a tak splňují požadavky všech, co si hlídají zdravý životní styl. Vedle tradičních energetických tyček v tradičních i neotřelých příchutích, jako je Chocolate espresso či jablko se zázvorem, si můžete smlsnout na lahodných gelech (co třeba Piňa colada?) a také energetických bonbonech v ovocné příchuti. A po akci pak přichází na řadu proteinová tyčka, která doplní díl potřebných bílkovin v rostlinné formě. Tyto tyčinky jsou v RAW verzi. Kompletní přehled nabídky najdete na stránkách českého výrobce.

Tak krásné léto a jen ty nejhezčí a bezpečné cyklistické kilometry. A pokud ještě hledáte  něco na sebe, podívejte se třeba do našich silničních i bikových tipů, které jsme uváděly v DNK Fashion week.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková