Na čem jezdí mistryně? ORBEA Alma OMR Heleny Karáskové

Můžete si vybrat kolo z katalogu …a jezdit. Nebo strávíte několik dlouhých večerů s manželem a vybíráte barvy, malujete křivky, ladíte detaily. Na konci je originální, nepřehlédnutelné kolo. Kolo s příběhem…

 

Minulý týden se v jihočeských Prachaticích uskutečnilo ME v terénním triatlonu. Závod, kde jednou ze tří disciplín je bike. A vzhledem k času, který na něm při závodě triatlonisté stráví, jde o disciplínu velmi důležitou. Proto není divu, že elitní závodníci (a nejen ti) sedlají kola, která mnohdy prošla patřičným tuningem a oproti těm katalogovým se méně či více liší.

Česká multisportovkyně Helena Karásková si na evropském šampionátu vydřela parádní stříbro a k tomu jí pomohly nejen její ruce a nohy, ale také krásný bike Orbea Alma OMR. Ještě, než se pustíme do představení vítězného stroje, jeden zajímavý postřeh. Na kole Orbea jezdila (a stále jezdí) Katka Nash, tato značka je už léta spojená s americkým týmem Clif Pro, dříve Luna. Tyto dvě talentované dámy ale spojuje i něco jiného, obě totiž reprezentovaly na vrcholové úrovni v běžeckém lyžování a dokonce byly reprezentačními kolegyněmi na OH v Salt Lake City (r. 2002).

 

Orbea Alma OMR je karbonový hardtail s nekompromisní xc geometrií, prověřený závodnicemi světového poháru. Mohutnější spodní rámová trubka a oblast hlavy, naopak zadní rámové vzpěry subtilní. Orbea má v nabídce pět barevných kombinací, ale Helena Karásková využila možnost vlastního designu, který je zdarma, tzv. MyO program. (ten je dostupný pro kola v cenové kategorii již od cca 50 tis). Alma se tak vybarvila do růžovo fialové, která plynule přechází od kokpitu k zadní stavbě.

 

Orbea Alma je osazená vidlicí Fox F32 Factory, která nabízí 100 mm zdvihu. Vidlice disponuje povrch Kashima, který ladí k dalším komponentům, řetězu a kazetě. A zároveň je také v custom designu, takže její loga, umístěná na nohu vidlice korespondují s barvou rámu.

 

Helena Karásková si pro pohon a řazení zvolila komponentovou řadu od Sramu, konkrétně sáhla po řadě XX1 Eagle Gold, kterou až po našem focení nahradila novou elektrickou bezdrátovou sadou Sram AXS Eagle. K dispozici má na tratě prostřední disciplíny terénního triatlonu 12 rychlostí v rozsahu 10-50. Zajímavé je použití oválného jednopřevodníku Rotor Q-Ring. Ten si mění vždy podle profilu závodu, používá buď s 30 nebo s 32 zuby.

 

Zapletená kola mají velký vliv na jízdní vlastnosti kola, proto zde padla volba na karbonové Mavic Crossmax SL, velikost 29“. Na nich jsou pak obuty pláště vždy dle charakteru tratě. Tentokrát zvolila na maraton Malevil Maxxis Icon.

 

Nápadný je i představec, který je, stejně jako řídítka a sedlovka od italské značky FSA. Helena je malé postavy, proto zvolila u představce model FSA SL-K Drop, který má úhel 20° a je mírně ponořen pod úroveň řídítek.

 


Z Itálie je i sedlo pro španělskou krásku Almu, konkrétně Selle Italia X-LR Carbonio. Lehký 138gramů vážící závodní model s karbonovými ližinami, nechybí ani karbonová sedlovka K-Force Light.

Zalíbila se vám představa navrhnout si své vysněné kolo? Barvu, mix komponentů? Máte stejnou možnost, jako si zvolila naše úspěšná triatlonistka.  Veškeré věci související s volbou barev a výběru komponentů si naklikáte v konfigurátoru MyO přímo na stránkách Orbea. Tam se objeví i cena kola, hotový výsledek si jen uložíte a odešlete jako objednávku.

Kompletní informace o všech kolech včetně českých cen najdete na www.orbea.com.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková