ČP v cyklokrosu Toi Toi Cup Slaný: Havlíková opět nejlepší!

Tři dny, tři starty, tři vítězství-to je rekapitulace prodlouženého víkendu české cyklokrosové mistryně…

Čtvrtý díl cyklokrosového Toi Toi cupu zavítal ve sváteční pondělí do Slaného. Závod zařazený do kategorie C1 přivítal i řadu zahraničních účastníků. V ženské kategorii se tak po boku české mistryně Pavly Havlíkové postavilo hned 9 soupeřek, z nichž mezi papírové favoritky patřila dvojice všestranných cyklistek, Najda Heigl a Anne Terpstra. A byla to právě druhá jmenovaná, kdo pořádně zatopil pod kotlem a závod žen do poslední chvíle zdramatizoval.

 Za příjemného cyklokrosového počasí vyrazilo vstříc pěti okruhům 41 cyklistek. Od pelotonu se nejprve odpoutala pětičlenná skupina ve složení: Havlíková, Švihálková, Nizozemky Terpstra a Van Alphen, a také Estonka Mottus, která ale v závěru závodu odpadla. Jízdní projev Pavly Havlíkové byl profesorský, počínala si velmi zkušeně, kde to šlo, šetřila síly, kde byla silná, pokoušela se nastoupit.

Rozhodnout závod se Pavla pokusila v předposledním kole, ale soupeřky se setřást nepodařilo. Bylo jasné, že se o vítězství bude bojovat ve spurtu. Do cílové rovinky najela jako první Anne Terpstra, ale Havlíková ji v posledních metrech dokázala předstihnout a před domácím publikem si tak dojela pro další skvělý výsledek.

V těsném finiši skončila na druhém místě Terpstra a o další pět desetin vteřiny jako třetí spurtovala teprve dvacetiletá Nizozemka Aniek Van Alphen. Mimo pódium, ale po fantastickém výkonu si dojela pro čtvrté místo Tereza Švihálková.

Vítězné gesto ze Slovenského poháru si Pavla zopakovala i ve Slaném při čtvrtém díle Toi Toi Cupu

Pavla Havlíková: „Vyhrát ve třech dnech potřetí byl tak trošku sen, ale je to skutečnost. O víkendu jsem závodila na Slovensku, dneska jsem s vítězstvím moc nepočítala, spíš jen tajně doufala. Snažila jsem se maximálně šetřit síly, proto jsem nešla do zatáček na maximum. Proto nebylo nutné se nikam cpát, když šlo později krásně v klidu předjet. Musela jsem maximálně použít hlavu. A že mi to vyšlo ve spurtu, tak to bylo spíš štěstí. Navíc byla výhoda, že jsme jely vepředu dvě Češky a dvě Nizozemky. Tím byly síly vyrovnané a v závěru mi dost pomohla Terka Švihálková. Zkusila jsem nastoupit už v předposledním kole, ale na kopec jsme vyjely zase pohromadě. Ve finiši jsem už jela na jistotu. A prostě to vyšlo.“

Kategorii kadetek opět ovládla Kateřina Hladíková, která si tak připsala na své konto čtvrté vítězství v řadě.

Výsledky ženy:
1.Pavla Havlíková (Kooperativa Jablonec Nad Nisou)
2. Anne Terpstra (Niz.)
3. Aniek Van Alphen (Niz.)
4. Tereza Švihálková (ČEZ Cyklo team Tábor)
5. Mari-Liis Mottus (Eston.)

Celkové výsledky zde

 

Foto: Milan Hollosi, archiv P. Havlíkové

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková