Dýně a její semínka, jak nám pomáhají? Bonusový recept: Dýňovo-čočkový krém

Je třeba využít čas dýní, takže pro vás máme další tip na neotřelý recept, který navíc při troše šikovnosti krásně vypadá…

Podzim je obdobím sklizně. Postupně ze zahrádky mizí saláty a energie proudí ke kořenům. Přirozeně se nám proto na stůl dostane více kořenové zeleniny, a hlavně boží dýně. Pomalu začneme vařit zase sytější jídla, hustší polévky a syrové saláty si dáme jen občas – možná totiž už budeme mít větší chuť na pečenou dýni spíš než na ledový salát.

A obliba právě dýně Hokaido u nás vzrůstá díky stoupajícímu zájmu o zdravý životní styl. Hokaido je totiž také chutnou náhražkou nezdravých příloh či jako hlavní přísada do výborných krémových polévek, kterou si dnes společně připravíme. 

 

Suroviny na 4 porce:

  • 1 ks střední dýně Hokaido
  • 4 hrsti červené loupané čočky
  • 3 lžíce ghí (přepuštěné máslo) nebo másla
  • mořská sůl
  • na dochucení: dýňová semínka, vlašské ořechy a chilli olej

Postup:

Omyjeme dýni Hokaido, ale nemusíme ji loupat. Jen vydlabeme semínka s dužinou a dýni nakrájíme na větší kostky. Pak omyjeme červenou čočku a necháme ji okapat na cedníku.

Na přepuštěném másle či másle osmažíme zlehka dýni, přidáme čočku a zalijeme vroucí vodou. Osolíme a přivedeme k varu. Po 20 minutách dýně změkne a polévku rozmixujeme tyčovým mixérem.

Servírujeme s opraženými dýňovými semínky, vlašskými ořechy a zakapeme chilli olejem.

 

DNK tip: zkraje podzimu nemusíte dýni Hokaido loupat. Bez problémů ji používejte i se slupkou, protože jako jediná ze všech dýní teplem změkne a vyhnete se tak těžkému a někdy i nebezpečnému loupání slupky. V lednu či v únoru bývá slupka už většinou tvrdá, tak je lepší ji oloupat.

Dýně a dýňová semínka – jak tělu pomáhá?

Dýně Hokaido je bohatá na vitamíny i minerální látky, kdy jsou zastoupeny vápník, hořčík, fosfor, draslík, vápník, betakaroten a vitamíny A, B, C. Pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích, ale také při poruchách ledvin a srdečních potížích. Konzumace dýně Hokaido je také vhodná pro diabetiky a pro osoby na redukční dietě, protože má nízký obsah energie a současně obsahuje hodně vlákniny. Dýně navíc výrazně posiluje imunitní systém, uklidňuje nervy, detoxikuje organizmus a celkově regeneruje tělesné buňky.

Kromě dýně Hokaido se vyplatí jíst i dýňová semínka, protože jsou považována za jedny z nejvýživnějších semínek vůbec, ale dýně Hokaido má semínka se světlou a poměrně tvrdou slupičkou, kterou je těžké oloupat. Tmavě zelená dýňová semínka, která si můžete běžně koupit, pochází ze speciálních odrůd dýni.

Dýňová semínka jsou skvělým zdrojem široké škály minerálů včetně vitaminů E, A a skupiny B. Současně jsou dobrým zdrojem v rostlinné říši vzácných a pro tělo nepostradatelných omega 3 mastných kyselin. Jsou velmi vhodná pro celkovou posilu organizmu a zejména pro všechny muže na posílení prostaty.

Bára Bubílková