SP v cyklokrosu Bern: Suverénní vítězství Worst, Katka Nash díky 7. místu udržela průběžné vedení

Třetí závod SP v cyklokrosu Katce Nash sice nepřinesl stupně vítězů, ale je vedoucí závodnicí v průběžné klasifikaci…

HOOGERHEIDE, NETHERLANDS - JANUARY 27: Annemarie Worst of The Netherlands and Team Staylaerts 777 during the 30th WC GP Adrie Van der Poel Hoogerheide 2019, Women Elite on January 27, 2019 in Hoogerheide, Netherlands. (Photo by Luc Claessen/Getty Images)

Třetím dílem pokračoval seriál SP v cyklokrosu. Závodníci se poprvé utkali na evropské půdě, nedělní závod totiž hostil švýcarský Bern.  A do Evropy se podívala i Kateřina Nash, která byla po dvou závodech na čele průběžného hodnocení.

Okruh v Bernu byl shodný s tím, na kterém se jel závod i vloni, ale po deštivé sobotě bylo na mnoha místech kluzké bláto, a tak se hodně běhalo.  Elitní ženy, kterých se na start postavilo 64, včetně šesti českých reprezentantek, dostaly předepsaných pět okruhů.

Krátce po zaváděcím kole se na čelo propracovala Nizozemka Annemarie Worst, která postupně zvyšovala náskok a závod bezchybně obkroužila na první pozici až do samotného cíle. „Držela jsem si od startu svoje tempo, protože se mi podařilo si vytvořit náskok. Minulý týden jsem měla velice špatnou formu, a tak jsem od dneška příliš neočekávala,“ uvedla vítězná Worst.

Ani o druhé místo neprobíhal příliš velký souboj, tam se usadila další ze silných Nizozemek Ceylin Del Carmen Alvarado a sice s větší ztrátou na vítěznou krajanku, ale stejně tak suverénně si svou stříbrnou příčku pohlídala.

Zatím co o prvních dvou místech nebylo pochyb, na poslední místo „na bedně“ byla větší tlačenice. Výborně jela droboučká Britka Anne Kay, o bronz se přetahovala s Američankou Kaitlin Keough a třetí závodnicí země tulipánů Yarou Kasteliin. Právě ta ale v závěru závodu chybovala a otevřela tak cestu k pódiu svým soupeřkám. Třetí místo pak trochu překvapivě ukořistila teprve dvacetiletá Anne Kay.

Katka Nash po slušném startu bojovala kolem páté příčky, v závěru závodu nakonec o dvě místa ještě startovním polem propadla na konečné sedmé. Vzhledem k velmi silné konkurenci (mimochodem za jejími zády dojela i úřadující mistryně světa Sane Cant) předvedla zanedlouho už 42letá cyklistka výborný výkon, kterým si upevnila vedoucí postavení v průběžném hodnocení SP 2019/20. V nadcházejícím díle SP, který se jede 17.listopadu v Táboře tak poveze bílý dres vedoucí závodnice.

Druhou Češkou v cíli byla Pavla Havlíková, která dokončila na 23. pozici. Přesto to na chvíli vypadalo na mnohem lepší umístění.

„Loni sprint na suchu, letos hodně bláta a docela dost běhání. Neskutečně to v zatáčkách klouzalo. Po startu jsem měla fajn pozici, tedy jen do prvního nájezdu do terénu. Dnes jsem ale neměla dobrý odhad, za kým jet. Přede mnou holky chybovaly, zůstaly jsme stát a tím začal neskutečný boj o pozice. Všechny chtěly dopředu asi víc jak já, schytala jsem nespočet ran od soupeřek, pár mě jich dokonce zatáhlo natvrdo dozadu …no boj na který jsem nebyla ani trochu připravená (asi nová doba). Po tuhých bojích v prvním kole jsem měla zásek na první hrozivou minutu! A pozici skoro 30, no děs. Rozhodla jsem se ke stíhací jízdě, abych doskočila do skupiny, která později jela o 10. flek. Jenže jsem jela v zatáčkách rychleji, než bylo záhodno a poroučela jsem se 2x tvrdě na asfalt, kde bylo nanesené blátíčko. Takže ze stíhací jízdy nebylo nic, v cíli 23. místo. Zbytečné chyby to celé pokazily, reparát mě čeká v Táboře,“ vylíčila detailně Pavla své účinkování v jejím první letošním startu ve SP.

 

b
Výsledky ženy:

1. A. Worst (NED, ERA-Circus) 45:27
2. C. Alvarado (NED, Corendon-Circus) 46:00
3. A. Kay (GB) 46:23
4. K. Keough (USA) 46:36
5. Y. Kastelijn (NED, Steylaerts-777) 46:37

7. K. Nash (CZE, Clif Pro team) 47:09
23. P. Havlíková (CZ, Kooperativa) 49:03
38. E. Ungermanová (CZ, Kooperativa) 51:13
41. T. Švihálková (CZ, Kooperativa) 51:35
49. T. Vaníčková (CZ, Ivar CS-Author) 54:01
53. K. Janů (CZ, ČEZ CT Tábor) +1 kolo

Kompletní výsledky zde

Foto: cyclingnews, gettyimage

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková