BIKE Life! Foto ohlédnutí za brněnským sportovním veletrhem

Co bylo k vidění v Brně na Bike Life?

Třídenní sportovní veletrh Sport Life! po 7 letech obohatila i cyklistická expozice Bike Life. V nejnovějším veletržním pavilonu V, který nabízí zhruba 12 tis  m² výstavní plochy, se prezentovalo přes dvě desítky firem. Vedle vystavovatelů s cyklistickým sortimentem tu byly i značky prezentující zdravou výživu, outdoor a pobyt v přírodě. Nemohl chybět ani doprovodný program, který si užívaly především děti, ať už to byly závody ve šplhu na laně, adrenalinový skok z 5metrové výšky do vzduchové matrace nebo bouldering, drytooling, jako imitaci lezení s cepínem. Asi nejatraktivnější ze všech pak byl zážitek na zip line, která vedla napříč celou halou vysoko nad hlavami vystavovatelů a návštěvníků.

Pro návštěvníky byla připravená testovací dráha pro kola, koloběžky, půjčovala se i elektrokola. Vzhledem k poměru plochy a počtu expozic byl dostatek místa mezi jednotlivými prezentacemi, všude panovala pohodová nálada. Kdo byl a srovnává s pražským veletrhem For Bike, tak v tuhle chvíli jde o akce úplně jiného rozměru, ať už jde o jarní termín, který zahajuje novou cyklistickou sezónu, nebo o dostupnost nových modelů jednotlivých značek. Nicméně Bike Live je velmi sympatický počin pořadatelů, kteří (doufáme) v budoucnosti vytvoří stabilní sportovní a ještě pestřejší festival Sport Life, kde cyklistika bude mít své pevné místo.

A tady je naše krátké fotoohlédnutí…

 

 

České zastoupení značky CANYON přivezlo na brněnskou výstavu výběr toho nejlepšího. Vzdušná a přehledná expozice dovolila nerušeně okukovat jednotlivé modely. Velký zájem vzbuzovaly vysokozdvihové biky, jako třeba Strive CF, dravec v docela jemném “kabátku”. Modrá je dobrá a tenhle design si získá obojí pohlaví. 

Zaujala nás ještě jedna novinka a tou byla elegantní silnička Roadlite. Žádná závoďák, ale kombinuje v sobě lehkost silničního kola a díky rovným řídítkům pohodlí fitness biku. Pečlivý pozorovatel si všimne mohutné spodní rámovbé trubky, ano, tahle elegantní šedivá kráska dostala elektrickou podporu. 

Tak jako je pro Ferrari typická výrazná červená, pro italskou značku BIANCHI je to pak bledě modrá s jemně zeleným nádechem, pro někoho třeba mentolová, v katalogu pak označená jako barva Celeste.

Brněnské zastoupení této legendární značky, která za sebou má už víc jak 130 letou historii připravilo exkluzivní prezentaci, kde byl průřez nabídky “mentolek”, od karbonových závodniček, kde jeden z modelů byl osazen vysokými ráfky české značky Katsar, nechyběly ani horská kola, luxusně zpracované rámy hliníkových silniček ve velmi příjemné cenové hladině. A jak už velí trend současnosti, své místo dostala i elektrosilnička E-road Aira, osazená Ultegrou a vybavená motorem Fazua v zadním náboji. 

A další Itálie. Poměrně rozsáhlou expozici měla společnost KCK , kde jsem našli několik značek, které tato otrokovická značka zastupuje a dováží. Třeba kola Wilier, také letitou klasiku. Krásný triatlonový speciál nešlo přehlédnout nejen díky syté modré barvě, ale tento model pro rok 2020 vybaven Di2 sadou Ultegra, s aerodynamickým kokpitem, karbonovými vysokými ráfky od Mavicu a dalšími vymoženostmi musel potěšit oko každého cyklistického fajnšmekra. 

A stejně, jako to nabízí několik dalších světových značek, i u vybraných kol Wilier je možnost zvolit si barvu podle svého vkusu. A že je z čeho vybírat….

Ještě jednu zajímavost od společnosti KCK jsme si přichystali…Vidíte ty válce Minoura? Na první pohled stejně vypadající, jaké nabízí konkurence. Kdo ale někdy zažil balancování na vystouplém kufru své tretry před a hlavně po tréninku, kdy opouštěl kolo, musí jásat. Oporu pro nohu zajistí malý šikovný stupínek. Lze ho jednoduše přemístit na pravou či levou stranu, podle toho, kam raději z kola slézáte.

Odhadem největší expozici měla česká značka CRUSSIS, nabízející pouze elektrokola. Nepřehlédnutelný byl “kluk s plakátu” Jarda Jágr, který hodně pomohl vyprodání limitované kolekce zlatočerného modelu JÁGR68 s podpisem. Nepřehlédnutelné  jsou téměř všechny modely, kde se sází na výrazně barevný design, typický vzhled s prohnutou horní rámovou trubkou a v neposlední řadě i na poměr ceny vzhledem k výbavě kola. Zkrátka kola Crussis mají svůj styl, někoho osloví, někdo jejich barevnost nepřijme a bude hledat jinde.  

Téměř v sousedství výstaviště je brněnská pobočka Endorfine Republic, která prodává vedle dalších značek také kola Scott. Expozice byla zaměřená především na nové modely e-biků, které tu rozehrály barevnou symfonii. Kdo měl chuť, našel i pár kousků v test centru. 

Sport Life a jeho cyklistická hala Bike Life, to nebylo jen o kolech, ale také o zdravé výživě. Upoutávku Jez cvrčky nešlo přehlédnout. Jíst namleté cvrčky? (z toho se nám roztřásla ruka a tak fotka je mázlá). Šli jsme do toho.  Testem prošly tři příchutě sladkých tyčinek a jedna luxusní slaná krekra. Chutnalo. 

SENS je parta mladých nadšenců, kteří rozjíždí svůj startup. “Chceme udělat z hmyzu běžnou součást potravy”, slyšíme při představování nabídky produktů. “Cvrčci obsahují lehce stravitelnou bílkovinu, se stejným obsahem aminokyselin, jako hovězí, kuřecí nebo rybí maso,” doplňuje svou kolegyni sympatický mladík. Před 6ti lety přišla myšlenka, tady je výsledek. Palec nahoru.

Česká firma Lifefood je průkopníkem v oblasti RAW FOOD (živé stravy) v České republice a na trhu je již 12 let. Tyčky Lifebar v Raw a Bio kvalitě mají přes 20 příchutí. Tentokrát jsme sáhly po dvou zajímavých kouscích: příchuť červené řepy překvapila svou svěží příchutí, bodovala i novinka a tou je proteinová tyčka s rýžovým proteinem. Ano, rýže, kterou řadíme mezi potraviny s vysokým podílem sacharidů, nám nabídne i protein. Především ta celozrnná. V tyčce Lifebar tvoří rýžový proteinový prášek 22%.  A my dáváme 100% bodů novince, která má vanilkovo-oříškovou lahodnou příchuť.  

A zdravé jídlo do třetice. Pokud “ujíždíte” na jedné superpotravině a tou je arašídové nebo jiné ořechové máslo, tak v GRIZLY.cz vám míchají tak lahodné příchutě, že těžko budete vybírat.  Kvalitní bio ořechy se melou nasucho, bez použití oleje, upraží se a následně pomocí šnekové technologie pomelou do lahodné jemné konzistence. Hit nadcházejícho měsíce? Vánoční máslo s arašídy, pekanovými ořechy, skořicí a bílou belgickou čokoládou. Vyrobenou v ČR. A mega zdravé mlsání. 

Na Bike Life se i nakupovalo. Značka RB Mědílek má vedle sportovních cyklistických lahví i zdravé a veselé lahve a krabičky na svačinu pro své nejmenší zákazníky. Inspirace pohádkami je pro děti nejvíc a k tomu tolik barev. U tohoto klučiny jasně vyhrála reflexní růžová.

Své produkty ukazovali i kluci z Nanoprotech. A moc se nenudili…tahle fotka nás stála chvíli čekání, až se to u pultu uvolní. Kdo by náhodou neznal, co společnost Nanoprotech nabízí, mrkněte na naše starší články nebo videotest. 

Kola Specialized byste v hale V, určené Bike Life marně hledali, ale přesto se tam české zastoupení vydalo. Svou malou prezentaci mělo v rámci mezinárodní výstavy Caravaning, kde poutaly pozornost S-Works modely-ty elektrické i “normální”. A nemohla chybět ochránářka ANGi.

Když už jsme se v prohlídce zatoulaly mezi karavany, tak vám představíme společnost WoodVANs. I když to podle názvu nevypadá, opět jsme v Čechách a opět u lidí, co dělají svou práci s nadšením, srdcem a do produktu promítají své osobní zkušenosti. WoodVAN je parta kluků, co milují pohyb, aktivní život, motorky, enduro a dh kola, cestování a volnost pohybu. Na kole i v autě. A tak vyrábějí vestavby (zatím jen pro francouzský Citroen), které jsou do detailu propracované a funkční. Tak, aby sloužily svým akčním majitelům. Vyjížděcí box na kola je jeden z mnoha praktických prvků. 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková