Jitka Čábelická získala podmíněnou nominaci na OH v Tokio

Dva úspěšní reprezentanti, Jitka Čábelická a Ondřej Cink mají nejblíže k startu na letních olympijských hrách 2020 v Tokio. Potvrdil to i reprezentační kouč..

Kvalifikační žebříček UCI k 1. listopadu letošního roku hovoří jednoznačně: Česká republika má v tuto chvíli zajištěno po jednom místě jak v kategorii mužů, tak i žen. Dlouhodobá soutěž národů o UCI body, které určují jejich pořadí a potažmo i počet míst na staru olympijského závodu, se sestavuje na základě výsledků z období od 28.května 2018 a finální uzavření je pak 27.května 2020.

Místa se rozdělují následovně: dva nejvýše postavené národy nominují 3 závodníky, další pětice po 2 závodnících, národy od 9 do 21.místa mají nárok na jednoho zástupce.

Reprezentační trenér Viktor Zapletal využil možnosti udělit závodníkovi nominační jistotu na konci roku 2019 na základě mimořádných výsledků v sezóně 2018–2019 v závodech světové úrovně, tedy MS, SP a ME. (týká se pouze elitní kategorie).

V tuto chvíli je Česká republika na 13.místě, se ziskem 3561 bodů.  Posledním národem, který má nárok na dvě účastnická místa, je na sedmé pozici Dánsko. Na něj ztrácíme víc jak 800 bodů.

Jíťa letos zajela řadu skvělých výsledků, na SP v Lenzerheide skončila 12.

Na základě výsledků v sezóně 2019 získali podmíněnou nominační jistotu Jitka Čábelická a Ondřej Cink. Oba dosáhli jednoznačně nejlepších umístění. Nominační jistota je samozřejmě podmíněna výkonnostní a výsledkovou stabilitou v roce 2020, která musí být podobná, jako v uplynulém roce. V případě zranění, zásadnímu poklesu výkonnosti či jiné nepředvídatelné události bude účastnické místo postoupeno dalšímu jezdci v nominačním pořadí.

Pokud by se podařilo vybojovat k zmiňovanému datu (28.5.2020) další účastnické místo, dostala by šanci některá z této čtveřice žen, které figurují v UCI rankingu za Jitkou Čábelickou a v r. 2019 se účastnily ME nebo MS v olympijském cross country: Karla Štěpánová, Jana Czeczinkarová, Tereza Sásková (U23), Tereza Tvarůžková (U23).

Reprezentační trenér Viktor Zapletal zároveň využil svého práva a do širší nominace, mimo uvedená kritéria zařadil i Kateřinu Nash.

Boj o nominaci na druhé účastnické místo by probíhal v rámci následujících tří závodů:
ME Graz 14. – 17.5.2020
SP NMNM (CDM) 22. – 24.5.2020
MS Albstadt (CM) 25. – 28.6.2020

Pro elitu i kategorii do 23 let vypracoval reprezentační trenér detailní model hodnocení, který schválil ČSC a obdržely jej společně s dalšími informacemi i závodnice, kterých se širší nominace týká.

Nezbývá, než držet palce, aby se dařilo už v úvodu sezóny na vybraných závodech, které nesou velké bodové zisky a zůstala tak šance na vybojování druhého účastnického místa pro OH.

Poprvé v historii MTB se na olympijských hrách postaví na start stejný počet mužů a žen: 38. Na předchozích hrách v Rio de Janeiru to bylo 30 žen a 50 mužů. Pro ženy je sice vítaná změna, ale z pohledu disciplíny jako celku se horským kolům bohužel snižuje kvóta o čtyři místa na úkor jiných sportů. 


Zdroj: TZ 

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková