ME cyklokros Silvelle: Nejlepší výsledek veze juniorka Novotná, v U23 ani elitě se nedařilo

Druhá listopadová neděle byla ve znamení bojů o medaile a evropské tituly v cyklokrosu. Nejlepší výsledek je 9. místo juniorky Novotné..

Slunečné, ale chladné ráno přivítalo závodníky evropského šampionátu v cyklokrosu. Jako první se na start už v 9h ráno postavily juniorky, pro které to navíc byla premiérová bitva o tituly, závod pro tuto kategorii byl vypsán v rámci ME poprvé.

Trať natočená na poměrně rovné louce, kde sice chyběl výrazný kopec či výběh, měla několik hodně nejedoucích úseků s pískem a vysychajícím bahnem. I proto byly mezi juniorkami, ale týkalo se to i ostatních kategorií, poměrně velké časově odstupy.

Historicky první mistryní Evropy se stala zaslouženě Nizozemka Puck Pieterse, která zvítězila stylem start-cíl. Svůj náskok od prvních metrů postupně navyšovala a suverénně si dojela pro titul. V závodě dominovaly Nizozemky, když v první osmičce dojely hned čtyři zástupkyně země tulipánů. Celkem startovalo 36 závodnic, nejlepší Češkou se stala na devátém místě Aneta Novotná, která ztratila na vítězku přes čtyři minuty.

O dvě půl hodiny později bojovaly o medaile ženy v kategorii do 23 let, těch se na start postavilo 27 a Česko mělo trojí zastoupení. Titul obhájila favorizovaná Nizozemka Ceylin Del Carmen Alvarado, které zdárně sekundovala Britka Anna Kay, která odpadla až v posledním kole. Obě závodnice nakonec od sebe dělilo pouhých 12 vteřin. Z českého trojlístku dojela nejlépe Tereza Vaníčková na 12. příčce, opět ale s velkou ztrátou víc jak 6 minut.

Novopečená mistryně Evropy dvaadvacetiletá Yara Kastelijn

Poslední ženskou kategorií nedělního programu byl závod elitních žen, kterých bylo na startovní čáře pouze 27. Chyběla řada zvučných jmen, z top ten SP tu byla jediná zástupkyně, nestartovala Marianne Vos, Anne Van Bregen, které kombinují cyklokros se silnicí a v terénu se teprve rozjíždí, ale i dvě nejlepší české závodnice, Kateřina Nash, která v tuto chvíli vede průběžné hodnocené SP i česká mistryně Pavla Havlíková. Osamocená tak v národním dresu startovala Nikola Bajgerová.

Silné zastoupení mělo dle očekávání Nizozemí a také domácí sqadra azzura, která postavila také kompletní šestici závodnic.

Krátce po startu se ujala vedení Nizozemka Yana Kastelijn , postupně si získala náskok nad domácí závodnicí Evou Lechner a Anemarie Worst (Niz). Na konci druhého ze čtyř předepsaných okruhů byl její náskok půl minuty. Téměř bez zaváhání si tak dojela tato dvaadvacetiletá reprezentantka pro titul evropské šampionky. K radosti italských fanoušků projela na druhém místě zkušená cyklokrosařka Eva Lechner. Bronz pak doslova vydřela obhájkyně titulu Annemarie Worst, která dnes neměla svůj den a očividně se celý závod trápila.

Stejně bolavé pocity, jako bronzová Worst měla i naše Nikola Bajgerová, která skončila ale až téměř v závěru startovního pole na 23. místě se ztrátou 6:14 minut. „Dnešní závod byl hodně těžký a blátivý. Mám radši rychlejší tratě. Ze svého výkonu jsem zklamaná, vůbec mi netáhly nohy a celkově to nebyl můj den. Příští týden v Táboře si snad správním chuť,“ okomentovala svůj výsledek Nikola, která se stejně, jako další české cyklokrosařky chystá vyladit formu na příští víkend, kdy se sjede světová elita do Tábora.

Ženy Elite:
1. Yara Kastelijn (Niz.) 41:05
2. Eva Lechner (Ita.) +12
3. Annemarie Worst (Niz.) +26
4. Maud Kaptheijns (Niz.) +1:09
5. Laura Verdonschot (Bel.) +1:16
6. Sanne Cant (Bel.) +1:23
7. Alice Maria Arzuffi (Ita.) +1:23
…….
23. Nikola Bajgerová +6:14.

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková