SP v cyklokrosu – Tábor 2019. Foto a video ohlédnutí za víkendovým závodem žen

Jak se jelo v Táboře? České okénko i něco navíc…

Čtvrtý díl cyklokrosového SP zavítal do Tábora, tradičního místa světových klání. Zdejší organizátoři umí připravit nádherný, ale velmi náročný okruh, čeští fanoušci zas neopakovatelnou atmosféru. Když se k tomu přidá sluncem zalitý den, těžko najít nějakou chybku. Snad jen umístění českých reprezentantů čekali natěšení fanoušci lepší. I tak ale Tábor nabídl spoustu zážitků. Příjemný úvod zajistil junior Kopecký, který vybojoval bronz. Katka Nash startovala v bílém dresu pro vedoucí závodnici SP, který nakonec uhájila, přijela i hvězda hvězd Mathieu van der Poel, předvedl nádherný souboj o vítězství, které se slzami v očích věnoval svému nedávno zesnulému dědečkovi Raymondu Pulidorovi.

Tady krátké fotoohlédnutí za ženským elitním závodem, kde jsme měli na startu hned 9 závodnic. Vedle Katky Nash nechyběla majitelka dresu české mistryně Pavla Havlíková, v nových barvách týmu LIV startovala Jana Czeczinkarová. Za Duklu startovala Nikola Bajgerová, která úspěšně kombinuje cyklokros a silnici. Prostor okusit atmosféru světového poháru dostaly i mladé závodnice: devátá juniorka z nedávného ME Aneta Novotná, táborská Kamila Janů, Elisabeth Ungermanová, Tereza Švihálková a Karolína Bedrníková.

Táborský okruh je divácky velmi atraktivní, závodníci ho hodnotí jako krásný, ale hodně obtížný. Tentokrát se na jeho úvodní části podepsal několikadenní déšť. Bláto donutilo slézt z kola větší část startovního pole a tak v prvních technických úsecích byla trochu tlačenice.

Pavla Havlíková na svém novém bílém speciálu výborně odstartovala a v úvodním okruhu se pohybovala kolem 10. místa. Pak si ale musela trochu zvolnit, větší část závodu byla za zády Katky Nash , mezi 16-18. místem, v posledním kole ale tři místa ztratila a dojela 21. “To jedno místo mi trochu mrzí, ale stačí jedna chyba a hned jde někdo přes tebe. Konkurence je hodně vyrovnaná, z první desítky…možná patnáctky si může myslet na vítězství kdokoliv.”

Brzy se závodní pole začalo natahovat,  rozdělovaly jak technické dovednosti na kluzkém terénu, tak i tah v nohou. To nechybělo pozdější vítězce Annemarii Worst, která v tuto chvíli jede stíhací jízdu za svou krajankou Ceylin del Carmen Alvarado. 

Boj o zlato. Bok po boku v náročném stoupání jede Annemarie Worst a Ceylin del Carmen Alvarado (vlevo). Mladičká Alvarado, týmová kolegyně van der Poela a také mistryně Evropy v kategorii do 23 let je velkým talentem. V Táboře dlouho diktovala tempo a o vítězství přišla až v závěrečném kole, kvůli dvěma drobným zaváháním. 

Tahle se běží pro bronz. Dres úřadující mistryně Evropy vezla další Nizozemka Yara Kastelijn. Tentokrát se musela sklonit před svými krajankami. Je pravda, že táborský okruh byl naprosto odlišný od toho v italské Silvelle. Větší převýšení, krátké prudké stojky i táhlý kopce, co se hodně zajídal úplně každému.

Překážky v jednom ze stoupání v podání Katky Nash. Fanoušci ji hnali ze všech sil, tentokrát to ale nebyl Kačky den. Přesto dala do závodu úplně vše a po závodě těm, co závod připravili i přijeli povzbudit, moc děkovala za skvělý zážitek

Třetí českou závodnicí v cíli byla Nikola Bajgerová, která si tak spravila chuť po nepovedené Evropě, kde skončila mezi posledními. Těžká trať jí sedla, kromě drobného zaváhání po startu, kde se jí nepodařilo projet víc dopředu, po zbytek závodu nechybovala a s 30. místem byla spokojená.

Aneta Novotná byla spolu s Karolínou Bedrníkovou nejmladšími účastnicemi závodu. Závodnice týmu Adastra, je také úspěšná bikerka a do Tábora přijela především sbírat zkušenosti. Se závodem se popasovala velmi dobře, cílem projela na 35.místě. Svůj cíl, nedostat od nejrychlejších světových hvězd okruh si splnila. 

Jana Czeczinkarová se na trati očividně trápila. “Měla jsem žaludeční potíže, jenže byl to svěťák, nechtěla jsem do závodu nenastoupit”, řekla po dojetí. Výsledek ji ale radost neudělal, dojela 42.

Kamila Janů, v barvách táborského týmu si v prvním kole “vychutnala” uklouzaný sjezd, ale pak se rychle oklepala a vybojovala si slušnou 36. příčku. 

Další “mládě” na zkušené, talentovaná Karolína Bedrníková. Ve výsledkové listině jí patřilo 41. místo. 

Katka Nash byla v cíli unavená, výsledek jí radost neudělal. “Dneska jsem neměla svůj den. Přesto hrozně moc děkuji pořadatelům a divákům, kteří jako vždycky byli skvělí. Udělala jsem pár chyb, navíc mi nejely ideálně ani nohy i soustředění bylo horší. Když se zrovna nedaří, tak se neustále musíme sbírat. Kdybych to měla předem vzdát, tak to nemá cenu dělat. Letošní cyklokrosová sezona je vyloženě můj koníček. Už od března mám v nohách asi třicet závodů biků, takže už mám odpracováno. A když jsem zajela dobře v prvních závodech, tak jsem chtěla pokračovat a vidět, jak mi to půjde. Nemám žádné velké plány, tak jak mi síly vydrží. A pokud má někdo bílý dres vedoucího lídra Světového poháru, tak nemůže nepřijet. A obzvláště domů, do Tábora.” O půl hodiny později už trpělivě rozdávala podpisy při své autogramiádě, na kterou přišly stovky jejích fanoušků. 

I 18. místo nakonec stačilo, aby si udržela dres pro vedoucí závodnici SP. Další boj ji čeká za týden, v belgickém Koksijde. 

A ještě krátké video ohlédnutí….

Foto a video: Káč Polívková

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková