Silvestrovský recept DNK. Tvarohové košíčky s řepovou pomazánkou

Silvestr jinak-zdravě, hravě a chutně! Poslední letošní recept, kterým překvapíte všechny u stolu…

Pokud hledáte inspiraci na zdravé silvestrovské občerstvení, jste na správném místě. Proč neukončit uplynulý rok s dobrým pocitem v žaludku? Na zdravější vítaní nového roku si připravíme domácí tvarohové košíčky s řepovou pomazánkou a odlehčené jednohubky. Dále můžete překvapit svoji rodinu či hosty neobvyklou pochutinou v severském stylu, a to perníčky s modrým sýrem a granátovým jablkem.

A co dále přidat na slavnostní stůl, abychom ten nový rok opravdu přivítali bez pocitu „přeplácání“? Pěkně nakrájenou barevnou zeleninu, olivy a různé druhy nesolených ořechů. Silvestrovské zdravé pohoštění můžete dále obohatit o salát s hruškami, ořechy a modrým sýrem a o spaldovo-mrkvove-tycinky z jogurtového těsta.

Neméně důležité ke zdravému občerstvení je i dostatečná hydratace mezi přípitky – a to čistou vodou, protože alkohol působí na organizmus přesně opačně.

Tvarohové košíčky s řepovou pomazánkou


Suroviny na košíčky:

  • 200 g hladké špaldové mouky
  • 250 g tučného tvarohu
  • 35 g másla
  • 2 špetky mořské soli

 

Suroviny na řepovou pomazánku:

  • 1 střední bulva červené řepy
  • 240 g tvarohového sýru Lučina
  • 2 stroužky česneku
  • mořská sůl

Postup – košíčky

Odváženou mouku smícháme s tvarohem. Přidáme kostky změklého másla, lehce osolíme a vypracujte hladké těsto, které by mělo získat gumovou konzistenci. Na pomoučněné ploše rozválejte těsto na tlouštku cca 0,5 cm a skleničkou vykrajujte kolečka. U několika z nich pak vykrojte kulatým vykrajovátkem otvor uprostřed. Plná kolečka dejte na plech vyloženým pečícím papírem, lehce navlhčete jejich okraje vodou a na každé z nich položte dvě vykrojená kolečka s otvorem. Zbylá kolečka z otvorů upečte také, protože se Vám budou hodit na jednohubky. Pečeme asi 15 až 20 minut na 180 °C, až těsto vyběhne a košíčky budou krásně křupavé.

Postup – řepová pomazánka

Oloupanou červenou řepu nastrouhejte na struhadle na jemno a poté smíchejte s tvarohovým sýrem, lisovaným česnekem a dle chuti dosolte. Řepovou pomazánkou naplňte nejen tvarohové košíčky, ale můžete si také připravit i zdravé jednohubky.

3 tipy na servírování

  • dietní verze:  pomazánku namažte na silnější kolečka z okurky
  • rychlá verze: pomazánku namažte na kolečka žitného chleba vykrojená kulatým vykrajovátkem
  • domácí verze: pomazánku namažte na domácí upečená kolečka z tvarohového těsta

Tip na pochutiny v severském stylu:

Využijte zbytek cukroví od Vánoc, kdy na perníčky navršíte kopeček modrého sýra a posypete jej pár zrnky granátového jablka. V jednoduchosti je síla. Tato severská pochutina nezabere moc času a navíc je kombinace chutí překvapivá a skvělá.

Bára Bubílková