Vánoční recept DNK. Špaldová vánočka s brusinkami

Dnes báječný recept na caltu, štědrovku, enklávu, pletenici, štrucli…zkrátka vánočku!

Období adventu je spojeno s pečením různých vánočních dobrot. V kuchyní to voní, protože se plechy plní nejrůznějším cukrovím. Již za časů našich předků bylo vánoční pečivo pýchou každé hospodyňky. Královnou těchto pečených pochoutek je vánočka, která má s vánocemi spojeno i své pojmenování.

Neříká se jí tak ale všude. Název se různí podle krajů. Setkáváme se i s výrazem calta, štědrovka, enkláva, pletenice, štrucle, štryncle. Zrovna tak její klasický tvar může být pozměněn podle zvyklost kraje či rodiny nebo jen nápadem kuchařky vytvořit něco originálního.

Vánočka se v dnešní době těší velké oblibě, ale celoročním prodejem tak ztratila na výlučnosti vánočního pečiva, nehledě na nízkou kvalitu a nepoctivost surovin v obchodech. Dnes si proto připravíme zdravou, ale poctivou vánočku ze smetany, másla, špaldové mouky a originálně z brusinek a bez cukru, protože vánoční stoly se už tak prohýbají pod tíhou různých cukrovinek. Všem, kdo se do pečení vánočky pustí, přejeme mnoho zdaru a dobrou chuť!


Vánočka jako symbol Vánoc

Vánočka má u nás velmi dlouhou historii a první zmínka o ní pochází už z 16. století. Pro Vánoce měla vždy velký význam. Vánočka totiž tvarem připomínala Ježíška v povijanu, proto nesměla ve štědrovečerním menu chybět. Navíc se věřilo, že její křížové pletení ochrání lidi u stolu před zlými silami. Prastarým zvykem bylo do ní zapéci minci a tomu, kdo ji při krájení našel, měla přinést štěstí, zdraví a bohatství po celý příští rok. I proplétání cůpků vánoček mělo symbolický význam – spodní nejsilnější prameny cůpku představují zemi, slunce, vodu a vzduch. Prostředním cůpkem jsou spleteny rozum, vůle a cit. Vrchní dva zapletené prameny symbolizují vědění a lásku.

Neslazená špaldová vánočka s brusinkami


Suroviny:

  •  250 ml smetany
  • 1 sáček / 8 g sušeného droždí
  • 1 čl / 5 g kokosového cukru
  • 70 g másla
  • 340 g hladké špaldové mouky či celozrnné špaldové mouky
  •  1 špetka soli
  • citronová kůra z čerstvého bio citronu
  • 75 g sušených brusinek bez přidaného cukru
    (s jablečnou šťávou)
  •  plátky mandlí na posýpku

Postup:

Nejprve si připravíme kvásek. Do vlažné smetany vmícháme lžičku kokosového cukru, sáček sušeného droždí, 10 g mouky. Zhruba za 10 minut je kvásek připravený pro další použití. Ve velké míse si smícháme mouku, špetkou soli a citronovou kůrou. Do připraveného důlku v mouce vlijeme kvásek, přidáme brusinky a pomalu zpracováváme vařečkou.

Poté přidáváme rozpuštěné máslo a vše hněteme několik minut vařečkou. Připravené těsto necháme kynout v míse přikryté utěrkou na teplém místě zhruba 1,5
hodiny. Vánočku upleteme, pomašlujeme mlékem, posypeme mandlemi a pečeme zhruba 20 minut na 180 °C do zlatova. Můžete podávat s máslem a marmeládou či medem.

A pokud jste trochu nejistá, jak správně plést vánočku, podívejte se na video.

Bára Bubílková