Kateřina Nash dnes v Nommay 12., v průběžném pořadí je třetí

Předposlední díl cyklokrosového SP přinesl zajímavé souboje mezi dvěma generacemi, zvítězila Annemarie Worst, na pódium dnes vystoupila i 41letá americká cyklokrosařla Katie Compton.

Dnes pokračoval devítidílný seriál Světového poháru předposledním závodem ve francouzském Nommay. Na startu jsme měly dvojí zastoupení, z USA přiletěla sbírat důležité body Kateřina Nash, prozatím druhá žena průběžného pořadí, naopak získávat zkušenosti a porovnat se se světovou elitou přijela čerstvá vicemistryně domácího šampionátu Tereza Švihálková.

V sedmdesátičlenném pelotonu chybělo několik velkých jmen, například nositelka duhového dresu Sanne Cant, nestartovala ani Anna van der Breggen i Marianne Vos.

Zvlněný a zprvu promrzlý okruh se pod sílou slunečních paprsků na mnoha místech pokryl klouzavým blátíčkem, které ale ukrylo zledovatělá místa, takže zejména v prvním kruhu byly k vidění pády i nejistota.  

Katka Nash zkraje závodu zaváhala, a pohybovala se kolem 23 místa. Pak se postupně dostala do závodního rytmu a stíhací jízdou se propracovávala vpřed.

Na čele se utvořila trojice: Annemarie Worst, Ceylin del Carmen Alvarado a k překvapení všech i mladičká, teprve dvacetiletá francouzská mistryně Marion Norbert Riberolle. Za nimi se s menším odstupem držela zkušená jedenačtyřicetiletá cyklokrosařka Katie Compton.

Zvrat v závodě nastal v čtvrtém z pěti předepsaných okruhů, když Francouzka při jednom z nepřesných zařazení utrhla přehazovačku a musela tak běžet po svých až do poměrně hodně vzdáleného depa, kde dostala fungující kolo. Se slzami závod dokončila, ale propadla se až na 10. místo.

Šance na pódium jako by nalila energii americké matadorce Compton, která se dotáhla na dvojici Worst a Alvarado a začal boj o pozice. Na chvíli se usadila na čele právě Compton, ale dvě Nizozemky jin nic nedarovaly, v technických zatáčkách měly navrch a vnitřní stopou dokázaly Američanku několikrát vytlačit a předjet.

Nakonec se rozhodovalo až v cíli spurtem, více sil měla jednoznačně Annemarie Worst, která si tak připsala za vítězství plný počet bodů a na vedoucí Alvarado ztrácí pouhých 5 bodů.

Ceylin del Carmen Alvarado neměla úplně svůj den, v cílové rovině si po chvíli už jen kontrolovala na třetím místě jedoucí Compton.

Kateřina Nash podala bojovný výkon a nakonec se propracovala na 12. pozici. V průběžném pořadí sice o jedno místo klesla, drží se ztrátou 32 bodů třetí místo na vedoucí Nizozemku Alvarado. Má však stále dobrou šanci na udržení mezi nejlepšími třemi, neboť čtvrtá Inge van der Heijdenová z Nizozemska na ni ztrácí 54 bodů.

Druhá naše reprezentantka Tereza Švihálková dojela třiapadesátá.

Finálový závod SP se jede příští víkend v nizozemském Hoogherheide, jako tradiční generálka před mistrovstvím světa.

Výsledky ženy:

1. Annemarie Worst 41:42
2. Ceylin del Carmen Alvarado (obě Niz.) -1
3. Katie Compton (USA) -3
4. Christine Majerus (Luc.) -42
5. Manon Bakker  (Niz.) -43
6. Clara Honsinger (USA) -50

12. Kateřina Nash (ČR) -1:30
53. Tereza Švihálková (ČR) -6:25

Celkové výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková