Pavla Havlíková slaví svůj sedmý titul. “Slíbila jsem, že vyhraju. Tak jsem musela”

Ohlédnutí za domácím mistrovstvím v cyklokrosu…

Jičín tuto neděli hostil domácí šampionát cyklokrosařů. Na Čeřovský vrch si vyšlápla velmi slušná divácká kulisa, která viděla už devětašedesáté mistrovství ČR, v případě ženské kategorie se ale tituly rozdávaly “teprve” po jedenadvacáté.  Úžasný počin se povedl vítězům obou kategorií, v mužské elitě předvedl famózní výkon dvaačtyřicetiletý Emil Hekele, když získal svůj první titul v kariéře. Za zády nechal jak nadějného devatenátiletého Tomáše Kopeckého, tak největšího favorita Michaela Boroše.

Do historie cyklokrosových šampionátů se zapíše i Pavla Havlíková, která si vybojovala v pořadí již sedmý titul a tímto počtem titulů se vyrovnala legendám Zdeňku Štybarovi a Radomíru Šimůnkovi starším.

Na netradičně brzký start, který by stanoven na 9:45 hod se postavilo 21 závodnic. Okruh v délce 2700 m byl po noci s minusovými teplotami promrzlý, ale síla slunečních paprsků rychle mnohá místa proměnila v blátivé a kluzké.

Největší favoritka Pavla Havlíková hned po startu na nic nečekala a dupla do pedálů. Ještě v prvním kole jí stačila Nikola Bajgerová, ale pak procouvala dozadu a zařadila po bok pronásledovatelek: Terezy Švihálkové a Kristýny Bedrníkové. Právě tato trojice jezdila většinu závodu pohromadě. O zbývajících medailích se rozhodlo až v závěrečných dvou kolech. To nastoupila Tereza Švihálková, odpoutala se od svých soupeřek a neohroženě mířila za stříbrem. V boji o bronz pak uspěla Nikola Bajgerová, která využila drobného zaváhání Kristýny Bedrníkové, na kterou zbylo nepopulární čtvrté místo.

Pavla Havlíková se nechala už před závodem slyšet, že nepodceňuje žádnou ze soupeřek, protože mistrovský závod a obhajoba titulu je vždy obtížnější. Ale jsou to detaily, které dělají mistra mistrem.

I proto se Pavla snažila vyladit poslední dny tak, aby byla co nejlépe připravená. Tady jsou její postřehy k závodu.

„Ranní start se mi nelíbil, bylo méně prostoru na přípravu před startem. Proto jsme tentokrát raději spali v místě závodu, abychom ráno ušetřili trochu času přesunem z domova, byť jsme to neměli daleko. Tým fungoval jako vždy dokonale, vše klapalo jak na drátkách. Ráno byla trať hodně zmrzlá a vypadalo to, že budeme po závodě úplně čistý. Ale sluníčko udělalo své, a trať se stávala hodně kluzká a blátivá. Takže jsem vystartovala na hladších galuskách a od druhého okruhu jsem měnila na hrubý vzorek. Průběh závodu jsem čekala malinko jiný. Počítala jsem s tím, že nás vepředu pojede více pohromadě a byla jsem připravená útočit v druhé polovině závodu. Kdy jsem se ocitla na čele sama vůbec nevím, nesledovala jsem, co se děje za mnou. Když jsem měla v půlce závodu náskok 20 vteřin, bylo to příjemné. Věděla jsem, že můžu ještě zrychlit. No, nakonec to vyšlo, jsem za to moc ráda. S tím jsem do závodu šla. Nervozita před startem byla velká, pro to obhájit titul jsem měla víc důvodů“, svěřila se Pavla se smutnou událostí v rodině.

„Poslední slova, co mi babi před týdnem, pár dní před svým odchodem z tohoto světa řekla: “vyhraješ viď?” Řekla jsem, že jasně, tak jsem prostě musela vyhrát. V cíli jsem měla velký boj s tím, abych se nerozbrečela. Ten dres dostane babi při posledním rozloučení, bude jen její,“ popsala svou důležitou motivaci.

„Jinak mi udělaly radost i další holky. Na stupních vítězů stály pouze absolventky našeho sportovního gymnázia, fakt krásný pocit“, vyzdvihla práci sportovního gymnázia z Jablonce, kde Pavla působí jako trenérka.

Stříbrná Tereza Švihálková tuto sezónu obléká dres táborského týmu: „Jsem moc ráda, i když jsem se trošku bála. Od Uničova jsem totiž vůbec nezávodila, takže jsem netušila, jak jsem na tom. A dopadlo to skvěle. Věděla jsem, že nemůžu jet od startu hned naplno. Nechtěla jsem si přivést Nikču až na cílovou pásku, proto jsem zkusila nastoupit už v předposledním kole.“

Závodnice týmu Dukly Nikola Bajgerová kombinuje silnici a cyklokros. Na silnici si letos dvě medaile nadělila a cenný kov přidala i z terénu: „Jsem s bronzem hrozně spokojená. Tajně jsem doufala, že by to aspoň na medaili mohlo klapnout. A konečně se mi to podařilo a na mistrovství republiky jsem to prolomila. Ze začátku jsem zkusila jet s Pavlou, ale věděla jsem, že na ní nemám. Proto jsem si v kopci raději vystoupila a počkala na ostatní holky. O medaili se rozhodlo ve stoupání, ve kterém nám Terka ujela a Kája tam někde upadla. Pak už jsem to jen hlídala, abych nechybovala.“

Domácí vrchol cyklokrosové sezóny mají závodníci za sebou, nyní je čeká příprava na světový šampionát, který se jede první únorový víkend ve švýcarském Dübendorfu.

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková