Jak a kde trénují nejlepší? Instagramová špionáž

Kdo drtí silnici a kdo raději trénuje na biku? Pro koho jsou nezbytné dlouhé nože a ledový ovál?

Součástí práce profesionálních sportovců je i prezentace na sociálních sítích. Díky tomu můžeme nahlédnout jak do přípravy, tak někdy lehce i do soukromí. Záleží na tom,jak je kdo sdílný.

Už se pomalu rozjíždí závodní kolotoč letošní olympijské sezóny. Co o své přípravě prozradily nejlepší bikerky světa? Vybraly jsme několik  z nich, nechybí ani naše dvě nejlepší elitní závodnice….

Jolanda Neff

Asi nikoho nepřekvapí, když s novinkami za mtb svěťákového pole začneme s Jolandou Neff. O její největší smutné novice jsme Vás již informovali, takže místo abychom sledovali Jolandu ve velké přípravě, sledujeme díky bohu už její první km po operaci. 

Naštěstí Jolandu neopouští optimismus a hlavně její smysl pro humor a tak pokud jste na IG zaregistrovali, jak všichni postujou koláž fotek s nápisy sociálních sítích, tak se jedná o Dolly Parton Challenge. 

www.instagram.com/jolandaneff/

Pauline Ferrand Prevot

Bohužel ani pro Pauline příprava nezačala podle plánu. Stejně jako loni i letos musela podstoupit operaci nohy, kvůli špatně průchozí tepně. Jak sama zmínila, minulý rok to bylo 28 týdnů od operace, co vyhrála světový pohár. Letošní OH bude za 29 týdnů od operace a tak neztrácí naději na úspěch. Ostatně jak napsala, rekonvalescence jde rychleji, než se očekávalo a tak kromě rozhovorů pro Redbull TV, může už pomalu začít trénovat a to nejen na rotopedu, ale v nohách má už i první venkovní kilometry. 

www.instagram.com/paulineferrandprevot/

Kate Courtney

Naopak vítězka SP Kate Courtney jede přípravu bez jakýchkoliv problémů. Kate většinu tréninkové přípravy absolvuje v Americe.  O Kate je známo, že tráví hodně času nejen na kole, ale také  v posilovně, kde dokáže extra balanční kousky, ani se nevyhýbá silovým  cvikům. Navíc zajímavost pro všechny fanoušky Kate: vyšel nový dokument ve spolupráci s Redbull Fast Life Volume 3, kde můžete sledovat Kate Courtney, Loic Bruni & Finn Iles.

https://www.redbull.com/int-en/shows/fast-life

www.instagram.com/kateplusfate/

Karla Štěpánová

O tom, že Karla je bojovnice snad už nikdo nepochybuje. I přes nepříliš reálné šance na nominaci na OH, neztrácí odhodlání a jde do tréninku naplno. Zima ani  déšť jí nerozhodí.  Ještě než vyrazila na objemovou přípravu, užila si letos pár cyklokrosů jako třeba MČR, kde obsadila 5. místo. Pak pokračovala na Mallorce společně s repre týmem a teď jí můžete potkat makat v kopcích na Kanárských ostrovech.

www.instagram.com/stepanovakarla/

Jitka Čábelická

Ani Jíťa samozřejmě s přípravou neotálí a přotože ví, co jí nejlépe v přípravě funguje, tak jede v zajetých kolejích. Leden na lyžích, v domovině i v krásných švýcarských horách. V tuto chvíli už má v nohách spoustu náročných kilometrů, které natočila na soustředění v tradiční destinaci Gran Canaria.  A že se umí po tvrdím tréninku pěkně odměnit prozrazuje talíř plný zasloužených dobrot. Zrátka po tréninku je třeba doplňit poctivě energii. 

www.instagram.com/jitka_cabelicka/

Jenny Rissveds

Bohužel od dob co se Jenny potýkala s psychickými problémy, není na sociálních sítích moc aktivní a tak sdílí věci úplně minimálně.  Takže poslední fotka Jenny je z 14.12 a to jejího psa, kterého si pořídili na podzim společně s přítelem Oliwerem Kangasem. Ten také není sdílný ohledně Jenny, ale jelikož je součástí jejího realizařního týmu, můžeme se aspoň domnívat, že stejně jako minulý rok se společně připravovali v Sierra Nevadě. Jedno je jisté, že se Jenny postaví v polovině března společně s dánskou bikerkou Aninkou Langvad na start nejslavnějšího etapového závodu Cape Epic.  

www.instagram.com/jennyrissveds

Anne Terpstra

Anna Terspra věnovala předloňský rok  intenzivně pilování své techniky a sklidila za to ovoce. V roce 2019 ji sezóna opravdu vyšla a radovala se ze svého prvního vítězství ve SP. To, že chce navázat a ideálně vylepšit své pozice, je zřejmé. Od dodavatele kol, znyčky Ghost dostala závodní speciál v barvách vyladěných pro OH v Tokiu.  A stejně jako většina evropských bikerek vycestovala za tréninkem do tepla s tím rozdílem, že odjela už před novým rokem a udělala si zde i krátkou dovolenou.

www.instagram.com/mtbanne/

Yana Belomoina

I když minulou sezónu nezářila tak jako v předchozích letech, stále patří Yana mezi nejužší světovou špičku.  Přípravu bere velmi zodpovědně. Na soustředění krom tréninků na kole se věnovala i hodně oblíbenému otužování. Na své technice spolupracuje s Filipem Polcem, slovenským downhillerem.  Yana  už si střihla v rámci přípravy první závod a to maraton v Jižní Africe, kam odjela stejně jako loni na tréninkový kemp.  

www.instagram.com/yanabelomoina/

Maja Wloszczowska

Jedna z nejvýraznějších osobnosti světového bikingu Maja Wloszczowska se v loňské sezóně potýkala s blíže nespecifickými zdravotními problémy, vynechala několik SP a snažila se pozvolna dostat zpět do formy.  Netají se tím, že chce uspět na OH.  Laťku nasadila vysoko, v Riu získala stříbro. Příprava na tuto sezónu se zatím daří, Maja si každý trénink náležitě užívá. Na Kanárské ostrovy vyrazila také, ale oproti většině si vzala bike a jezdí hodně v terénu. 

www.instagram.com/maja.wloszczowska/

Sina Frei

Sina Frei – malá postavou, ale výkony už předvádí veliké. Až letos je věkem v elitní kategorii, ale droboučká Švýcarka využila možnosti postaršení a tak v loňském roce proháněla své starší soupeřky.  Taky Sina, společně s národním týmem, absolvovala soustředění na Kanárských ostrovech.  A když je doma, zima nezima, trénovat se musí. Někdy se najíždí objem, jindy přijdou na řadu technické hrátky třeba na pumtracku. Uvidíme, zda Sina  zkraje sezóny plnohodnotně zastoupí zraněnou Jolandu Neff.  

https://www.instagram.com/freisina/

Anne Tauber

Když miluješ, není co řešit! Tahle drobná Nizozemka má dvě lásky, kolo a rychlobruslení. První disciplína je v současnosti tou hlavní, ale techniku na dlouhých nožích Anne nezapomněla a každou zimu nejen, že na ledě trénuje, ale také si střihne nějaký ten závod. Letos to byl “kratší” maraton na 105 kilomterů a tahle usměvavá bikerka skončila na skvělém druhém místě!

Teď už ale pilně trénuje na kole, společně s týmem vyrazila potrénovat do Jihoafrické republiky. 

Katka Polívková