Katka Nash na cyklokrosovém MS těsně za top ten, duhový dres vybojovala Nizozemka Alvarado

Boj o titul? Fyzická připravenost a silné nervy. Medaile braly Nizozemky, Alvarado nejlepší

Vrchol cyklokrosové sezóny mají za sebou elitní ženy a juniorky. Ve švýcarském Dübendorfu dnes odstartoval světový šampionát, který premiérovým závodem právě juniorky. Elitní ženy si na svůj závod musely počkat do pozdního dopoledne, před nimi ještě startovali muži do 23 let.

Boj o titul? Fyzická připravenost a silné nervy

Nadvláda Nizozemských žen se potvrdila i v mistrovském závodě. Hned po startu se pole natáhlo na čele začaly kralovat oranžové barvy. Kvartet Nizozemek Kastelijn, Alvarado, Worst a Brand se odpoutala od zbytku „světa“. A protože celý balík čítal jen 34 závodnic a trať, byť namotaná „na placce“, byla svým drncavým a měkkým povrchem hodně fyzicky náročná, mezi jednotlivými skupinkami byly hned nemalé rozdíly. Ty navíc narůstaly i kvůli několika výběhům po zdejší lahůdce v podobě valu (pro zadní řady spíš bojem o zdolání po dvou).

„Povrch připomínal modelínu. Tahalo to za nohy, bralo sílu. Přitom se těžko hledal rytmus pro jízdu,“ popsala po závodě své pocity z tratě Pavla Havlíková.

Záběry televizních kamer spíš připomínaly nizozemský domácí šampionát, kde se ale hodně taktizuje. Odpoutanou čtveřici na konci druhého kola opustila Kastelijn, kterou naopak dojela výborně jedoucí americká cyklistika, již 42letá Katy Compton. Naše Katka Nash se v té době pohybovala mezi 8-10. místem, po boku Evy Lechner, za jejich zády byla v tu dobu ještě úřadující mistryně světa Sanne Cant.

Hvězdné trio země tulipánů a především dvojice dam, které se před týdnem praly o celkové prvenství ve SP, Worts a Alvarado jely velkou taktickou bitvu mezi sebou. Dvakrát odpadla Brand, jednou vinou technického problému s kolem, naštěstí těsně před depem, kdy ale ztratila 12 vteřin. Přesto si obě dámy dovolily zvolnit a svou krajanku pustily dokonce na špici.

V předpoledním okruhu zaútočila Worst v jednom z výjezdu, který jí seděl, na horizontu nastoupila a odpojila dvojici Alvarado – Brand.  Jenže rodačka z Dominikánské republiky si mezeru ve velmi krátké chvíli doskočila a naznačila, že dnešní den má sil dostatek. Ale ani Lucina Brand se nechtěla nechat vyblokovat z boje o světový titul a na čelo se opět dotáhla. Jenže dojíždění soupeřek před sebou i to, že na této dost specifické trati byla v technice přejíždění prudkého valu nejslabší, jí nakonec odsunulo ze závěrečného sprintu. Do něj najížděla už s menším odstupem.

Emoce na max v podání Ceyline del Carmen Alvarado

Worst udělala pro zisk maximu, pár set metrů před nájezdem do spurtu, v němž byla i papírovou favoritkou, nastoupila a dřela na první pozici. Alvarado ale neztratila nervy, složila své tělo do dokonalé spurtérské pozice a těsně před cílem svou krajanku předstihla. V cíli klesla k zemi a rozplakala se štěstím i vyčerpáním. V jedenadvaceti zvládla fyzicky i psychicky náročnou bitvu vyhrát.

Sympatická blondýnka Annemarie Worst, čerstvá vítězka světového poháru, jako by nemohla uvěřit, že je dnes ta poražená. Až po pár minutách se i u ní provalily emoce. Pláč byl smutný a těžko utěšitelný.

Pro bronz si dojela Lucinda Brand, která věděla, že tentokrát jí chyběl tah v nohou, a na své soupeřky dnes neměla. Opět se potvrdilo, co se mezi cyklokrosaři po léta traduje: kdo vyhraje svěťák týden před MS, titul šampióna nezíská.  

Spokojenost s čtvrtým místem si užívala Katie Compton, která dojela za nizozemským triem se ztrátou 60 vteřin.

Katka Nash si dala za cíl vejít se do desítky. O jedno místo to nevyšlo. Po nepříliš podařeném startu se jí sice podařilo probojovat se na chvíli dokonce na 7-8. místo, ale pak přeci jen docházely síly. V cílovém rozhovoru pro server mtbs.cz zhodnotila nejen závod, ale i celou letošní sezónu.

Sice ta desítka nevyšla, ale Katka jako vždy děkuje fanouškům za podporu s úsměvem

“Já jsem moc spokojená, třetí místo ve svěťáku je něco, s čím jsem vůbec před sezonou nepočítala. Takže tohle je takové důstojná tečka za letošními krosy. Už jsem neměla v závěru sezony moc sil, asi jsem si toho nabrala trochu víc, než na co jsem letos měla. Dneska už na víc nebylo, ale jsem s tím výsledkem fakt spokojená.

I když určitě mrzí, že mi nakonec utekla desítka. Já Francouzku za sebou viděla, dala jsem do toho všechno, ale byla o kousíček lepší. V posledním kole zabrala, jely jsme tam chvilku spolu, ale já udělala malou chybu a pak už se těch několik metrů nedalo dojet,“ popsala zápletku v boji o top ten.

„Před sezonou bych asi nevěřila, kdyby mi někdo řekl, že to dopadne takhle. Poslední dva roky jsem se docela trápila, takže první startovní řada na mistráku světa se slušným výsledkem je paráda,” nechala se slyšet zástupkyně sportovců na UCI, která těsně před zahájením MS měla i funkcionářské povinnosti.

Úřadující mistryně republiky Pavla Havlíková měla realistické očekávání a chtěla vybojovat umístění v první dvacítce. To ji nevyšlo o 4 místa.

„Trošku jsem z výsledku zklamaná.  Hned po startu to padlo, bohužel přede mnou, což nás hodně zabrzdilo. Tím se závod rozdělil, nebylo kam se posunout, pole je vyrovnané, každý jede na maximum.  Trať byla opravdu hodně silová, podklad jako modelína. Bylo mi jasné, že to není nic pro mě, ale cítila jsem se před závodem dobře, tak jsem se chtěla poprat o slušný výsledek. Výkon nebyl špatný, nebyl to žádný propadák, “ okomentovala závod Pavla.

Třetí z českých žen na startu Nikola Bajgerová uzavírala výsledkovou listinu. Závodnice Dukla Praha kombinuje cyklokros se silnicí, absolvovala už objemové soustředění na Mallorce, minulý týden se rozjížděla v Hoogerheide, ale světový šampionát jí vůbec nevyšel.

„Trať byla extrémně náročná, ale i tak jsem se na závod hrozně těšila a věřila jsem v nějaký dobrý výsledek. Necítila jsem se vůbec špatně, už v pátek na trati mi nohy táhly docela dobře, i při dnešním rozjetí jsem si říkala, že to dneska bude dobrý. Ale potom jsme odstartovaly a hned v prvním kole bylo všechno špatně, prostě to nešlo, nevím proč, prostě jsem to nebyla vůbec já,“ zhodnotila zklamaně své 32. místo a ztrátu jednoho okruhu.

Aneta Novotná v náročném výběhu

Juniorky na zkušenou

Trojí zastoupení jsme měli i v juniorské kategorii. Mladé závodnice jely premiérově svůj závod v rámci světového šampionátu. Pro titul si na náročně trati suverénně dojela Shirin van Anrooij z Nizozemí, když si do cíle dovezla komfortní náskok téměř jedné minuty.

Nejlepší z českého trojlístku byla Aneta Novotná, která skončila na 23. místě. “Hodně těžký to dneska bylo, vůbec mi to nejelo a ani mi moc neseděla trať. Bylo to hodně měkký, vůbec to nejelo, ale bojovala jsem. Takže i přesto, že mi to nešlo, tak jsem s výsledkem docela spokojená,” uvedla po závodě pro server mtbs.cz Aneta.

O čtyři místa zpět dojela Karolína Bedrníková. “Ze začátku to šlo, to mi jde, držela jsem si svojí pozici. Ale vůbec jsem se nemohla dostat do tempa a na konci druhý kola jsem se začala zase trochu rozjíždět. Mírný zklamání tam je, ale aspoň jsem nasbírala nějaký zkušenosti a zkusím se za rok porvat o lepší výsledek,” nechala se slyšet Karolína.

Zklamání neskrývala Kristýna Zemanová, která dokončila na 33. místě z 46 startujících juniorek. „Vůbec nejsem spokojená. Do závodu jsem nastupovala s tím, že moje forma je určitě lepší než před mistrovstvím Evropy. Při závodě jsem nebyla absolutně schopná jet, vůbec mi to nesedlo. Jsem ráda, že jsem mohla startovat, ale současně jsem ráda, že mi už skončila sezona,“ zhodnotila svůj výkon.

Všechny naše reprezentantky mohou startovat v této kategorii i v příštím roce. 

Neděle – ženy do 23 let

Nedělní program měl na pořadu závody tří kategorií: juniorů, žen do 23 let a vrcholem byl závod elitních mužů.

Předpověď počasí, která hlásala deštivý víkend se naplnila až v neděli. Drobný, ale vytrvalý déšť proměnil už tak technicky náročnou trať v bahenní lázně a zejména mladé dámy se tak musely poprat s mnoha nejezditelnými úseky. Výběh na zdejší travnatý val i jeho následný sjezd prověřil nejen fyzické a technické schopnosti, ale i morálku závodnic.

Kdo předpokládal, že se opět usadí na čele oranžové barvy nizozemských závodnic, tentokrát se odehrával scénář uplně jiný.

Už v průběhu prvního ze čtyř okruhů se vyhoupla na čelo závodu fyzicky velmi disponovaná Francouzka Marion Norbert Riberolle. Její náskok narůstal každým metrem , na těžkém terénu si vedla zcela suverénně. Ta o svých kvalitách napověděla v při SP v Nommay, kdy jí z od fantastického umístění v trojici nejlepší elitních závodnic  zabrzdil technický problém kola.

Dalším překvapením v závodě byl výkon Maďarky Katy Blanky Vas, která dokonale zaskočila nejen favorizované Nizozemky, ale i další papírově silnější soupeřky. Závodnice země tulipánů se totiž na blátivé trati trápily, Manon Bakkker, nakonec až pátá, se dokonce nepěkně poroučela k zemi. V cíli druhá Vas tak zajistila pro maďarskou cyklistiku historicky první medaili ze světového šampionátu.  

Třetí dojela droboučká Britka Anna Kay, pro kterou byly obtížné zejména výběhy, kdy kvůli malé postavě v prudkém svahu naráželo předním kolem do země. Přesto se s tímto handicapem dokázala poprat a bezpečně si bronzovou příčku ohlídala.

Naše jediná zástupkyně Tereza Švihálková sice slušně odstartovala, když po nájezdu do terénu jezdila čtrnáctá. S narůstajícími metry se ale drobná cyklokrosařka propadala startovním polem až do třetí desítky. Nakonec dorazila do cíle téměř s desetiminutovou ztrátou jako třiadvacátá. 

„Start byl sice celkem dobrý, ale pak to šlo se mnou z kopce. Prostě mi vůbec nešly nohy. I když to byla placka, tak to bylo na mě strašně těžké. Jsem zklamaná, chtěla jsem desítku. Myslím, že i kdyby se jelo za lepších podmínek jako včera, tak by byl asi výsledek dost podobný. Mám toho plné zuby, byl to boj o přežití,“ řekla v cíli pro české zpravodajství.

Výsledky Ženy Elite:

  1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED) 45:20 min.
  2. Annemarie Worst (NED) +0:01
  3. Lucinda Brand (NED) +0:10
  4. Katie Compton (USA) +1:00
  5. Yara Kastelijn (NED) +1:26

  1. Kateřina Nash +3:19, 24.Pavla Havlíková +5:33, 32.Nikola Bajgerová -1 kolo

Výsledky Juniorky

  1. Shirin van Anrooij (NED) 38:34 min.
  2. Puck Pieterse (NED) +0:53
  3. Madigan Munro (USA) +1:18
  4. Milie Couzens (GBR) +1:43
  5. Fem van Ampel (NED) +2:12

  1. Aneta Novotná +5:29, 27.Karolína Bedrníková +5:47, 33.Kristýna Zemanová +7:07

Ženy U23:
1. Marion Norberte Riberolle (FRA) 48:31
2. Kata Blanka Vas (HUN) +0:27
3. Anna Kay (GBR) +0:40
4. Katie Clouse (USA) +1:29
5. Manon Bakker (NED) +1:40

23. Tereza Švihálková +9:49

Kompletní výsledky zde

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková