LIV a jeho Avail Advanced. Nejen nový kabát

Potřebujete nutně novou silničku? Nepřehlédněte nabídku od dámské značky Liv

Jaro už je cítit ve vzduchu a cyklistická sezóna pomalu klepe na dveře. Přichází čas „oprášit“ kola, co odpočívala zazimovaná. Tedy to se týká těch, co aktivity střídají a zima je pro ně jednoduše časem pro zimní sporty.  Přichází ale také čas na testy a představování zajímavých kol, které jsou určené třeba právě pro vás. Možná zvažujete pořízení kola nového nebo vás zkrátka novinky zajímají a líbí se vám dívat se na hezké věci.  Toto kritérium přesně splňuje dnešní elegantní silnička od ryze dámské značky LIV.

Model Avail Advanced už v katalogu taiwanské značky Giant/Liv nějaký ten rok je. Letos se ale dočkal několika vylepšení, ať už jde o odlehčení rámu, úpravy geometrie, vybavením bezdušovými plášti, takže si rozhodně zaslouží pozornost.

Dámské silniční modely LIV Avail Advanced jsou kola z kategorie endurance. Velký důraz se tady klade na pohodlí, což při svých krátkých, ale především několikahodinových vyjížďkách oceníte. Jen pro informaci, odpovídají pánským modelům Giant Defy Advanced, využívají stejné špičkové technologie např. při výrobě karbonového rámu, ale tak, jak je u LIVu standardem, geometrie i osazení zohledňuje charakteristické znaky dámského těla i jízdní styl.

Tenhle designově vyvedený Avail Advanced 1, má pod sebou ještě lehce skromnější variantu, která je v jiném barevném provedení a nese označení Avail Advanced 2.

Liv Avail Advanced PRO 1 je nejvyšším modelem v nabídce

Pro závodnice i jezdkyně, které chtějí vybírat z nejlepšího, jsou pak v nabídce dva modely Advacnced PRO, které mají totožný rám, ale osazení vybrané z nejvyšších modelových řad, kdy PRO 1 dostala elektronické řazení Sram eTap AXS.

 

Ale zpátky k našemu modelu Advanced 1. Jeho karbonový rám (a jak jsem již zmiňovala i u ostatních Availů) byl odlehčen díky novému způsobu skládání kompozitových dílů. U ručně vyráběného rámu bylo propočítané zatížení jednotlivých částí a došlo k optimalizaci vrstvení karbonu. Tím se snížila váha, ale při zachování pevnosti a tuhosti rámu. V kombinaci geometrie a použití sedlovky D-Fuse pak nabízí další vlastnost a tou je pružnost, která se u endurance kol očekává.

V případě Availu Advanced 1 designéři vsadili na elegantní bílou barvu, pro oživení přidali duhové aplikace na jednotlivé rámové trubky. Na kole najdete ale i další sladěné detaily, například na omotávce nebo záslepce na představci.

Komponenty pro pohon jsou z řady Shimano Ultegra, jen kliky jsou z levnější sady a nesou označení RS510. Převodníky jsou v kombinaci 50/34 zubů, kazeta je v rozsahu 11-34zubů.

Z řady Ultegra jsou i hydraulické kotoučové brzdy, současný trend silniční cyklistiky, díky nim bude jezdkyně brzdit s větší jistotou.

Další drobnou změnou, která podpoří jízdní komfort, je osazení širšími plášti. Na přechozích modelech se používaly pláště v rozměru 25c, nové Availy mají obuty na hliníkových ráfcích pláště Giant Gavia Fondo 1 v šíři 32c.

Když už zmiňujeme pohodlí při jízdě, tak to podpoří karbonová sedlovka D-Fuse, která má specifický tvar profilu písmene D, která pod zátěží mírně pruží. Ze stejné kolekce a stejnou technologii využívají i řídítka, nesoucí totožné označení D-Fuse. Výrobce opět zdůrazňuje jejich výhodu-jemné pružení pohltí drobné vibrace a tím snižuje únavu jezdkyně. Pro velikosti kol XXS – M jsou na kole dámská Liv, pro největší velikost rámu L výrobce dodává pánskou variantu Giant Contact D-Fuse.

Sedlo nese také logo Liv, jde o model Liv Contact, barevně vyladěný ke kolu.

Příjemnou informací na závěr je to, že Avail Advanced je v nabídce ve velikostech od XXS až po L, což potěší i cyklistky menšího vzrůstu.

Zbývá prozradit cenu, kterou lze bez ostychu nazvat jako zajímavou. Karbonová silnička v této specifikaci stojí 67 999 Kč, dostupnější varianta Avail Advanced 2 je ještě o 9 tisíc levnější.

Přehled o dostupnosti i dalších modelů najdete na stránkách dovozce Progress Cycle.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková