Silničářka Jandová zahajuje v Belgii svou premiérovou profesionální sezónu v elitní kategorii

Nový tým, nová kategorie, nové soupeřky. Česká naděje silničního pelotonu Veronika Jandová v krátkém rozhovoru před svým prvním prestižním stratem…

Česká reprezentantka Veronika Jandová už tuto sobotu nastoupí se svým týmem WCC ve Flandrech, kde se jede ženská verze Omloop Het Nieuwsblad, spadající do nejvyšší kategorie UCI 1.1. Ve stejný den jako jejich mužští kolegové se tu sejdou přední zástupkyně světové ženské cyklistiky, na něž ve Vlámských Ardenách čeká 122 km dlouhá trať vedoucí z Gentu do Ninove.

Ještě nikde se letos zatím světová špička nesešla v takové síle jako na startu již patnáctého ročníku této jarní klasiky. V startovní listině nechybí úřadující mistryně světa Annemiek Van Vleuten (Mitchelton-Scott), její věčná rivalka Anna Van der Breggen se svojí týmovou kolegyní a loňskou vítězkou Chantal Van den Broek-Blaak (Boels-Dolmans), startovku zdobí i další hvězdná jména světového pelotonu jako Bastianelli, Niewiadoma, Longo Borghini či Winder.

Devatenáctiletá rodačka z Brna bude jedinou českou zástupkyní na startu. Přestože tato velmi talentovaná závodnice teprve vstupuje do elitní kategorie, má už na svém kontě několik velmi slibných výsledků z juniorek. Kromě dvou titulů juniorské mistryně republiky v časovce jednotlivců a dvojic, je to především 7. místo z mistrovství Evropy a 16. z juniorského mistrovství světa 2018 v silničním závodě jednotlivkyň.

A právě výkon, který na MS v rakouském Innsbrucku předvedla, jí mimo jiné zajistil v minulém roce pozvánku na tříměsíční tréninkový kemp do světového cyklistického centra UCI ve Švýcarsku, který Veronika nejen úspěšně absolvovala, ale díky svým předpokladům též proměnila ve svoji první profesionální smlouvu stálé členky WCC Team.

Pár dní před startem její první sezóny v elitní kategorii jsme ji krátce vyzpovídaly.

Veroniko, můžeš nám krátce svůj nový tým WCC představit?

WCC je světové centrum cyklistiky v sídle UCI, situované asi 15 km od Ženevského jezera a poskytuje skvělé podmínky pro trénování. Zaměřuje se na podporu cyklistů a cyklistek, hlavně z méně cyklisticky rozvinutých států a to v různých odvětvích jako je dráha, silnice, BMX. Centrum také poskytuje ubytování v internátu asi 3 km daleko a celodenní stravování. Už loni v létě jsem měla příležitost se zúčastnit 3měsíčního přípravného programu s výhledem k silničnímu mistrovství světa. Během toho jsem absolvovala 4 závody ve Švýcarsku a Francii. Poznala jsem se s trenérem a i pár dívkami, které v týmu zůstaly i na letošní sezónu.

Jaké je složení národností v týmu? 

Tým je hodně rozmanitý. 50% Evropa a 50% ostatní kontinenty. Sešly jsme se tu 4 prvoročačky z Česka, Litvy, Kanady a Čile. Ostatní holky jsou ze Slovenska, Běloruska, Etiopie, Barbadosu a Izraele. Ale i přesto mi nepřijde, že by mezi námi byly nějaké rozdíly.

Čeká tě ostrý start s nejlepšími světovými cyklistkami, jak jsi spokojená se zimní přípravou a jak se těšíš na vstup do sezóny?

Zimní přípravu jsem absolvovala hlavně na ergáči. Když to šlo, tak jsem vyjela ven. Oproti předchozím letům jsem toho i více nachodila. Nedělní 4 hodiny v přírodě byly moje oblíbené. Vánoční prázdniny jsem strávila na běžkách v Rakousku, začátkem ledna jsem odletěla na 14 dní do Calpe a teď jsme úspěšně s týmem ukončili soustředění v Portugalsku. První závody nás čekají už za pár dní a to hned 3 jednorázovky v Belgii – Omloop het Nieuwsblad, Omloop van het Hageland a Le Samyn des Dames. Během tohoto týdne se dozvíme, která z nás jaký závod pojede – já určitě zahajuji v sobotu na Nieuwsblad.

A jaké si dáváš pro svůj první rok v elitní kategorii cíle?

Myslím, že letošní sezóna bude pro mě hlavně o sbírání zkušeností a o učení se závodit týmově, jelikož do teď jsem jezdila vždy tak nějak sama za sebe. Myslím, že ale nejsem jediná, pro kterou toto bude nové, takže se toho nebojím, a naopak se velmi těším až ten závodní kolotoč vypukne. Mám takovou povahu, že si cíle raději nechávám pro sebe, protože co kdyby se potom nevydařily. Co ale můžu říct je, že se chci dobře připravit na národní šampionát.

Letos mě též čeká maturita, tudíž duben a část května strávím doma. Naštěstí v tu dobu jsou na programu některé závody, u kterých vím předem, že bych nejela, tak mě to až zas tak netrápí. Ale bude to náročné. Už jen to, že 30. dubna píši slohovku z angličtiny a ještě ten den možná budu startovat na Gracii. Naštěstí většina učitelů mě chápe a vychází mi vstříc, i když individuální plán bohužel nemám.

Česká naděje očima trenérů


Sportovní ředitel WCC Team Adam Szabó:

“Vzhledem k tomu, že Veronika je velmi mladá závodnice a ještě se formuje, nemluvil bych zatím ještě o tom jaký přesně je typ, nicméně je evidentně velmi dobrá tempařka a mně osobně se velmi líbí její pevný posed a vedení kola. Myslím, že by mohla být vhodná jezdkyně na časovky a případně také obrovská pomoc pro tým.

Jsem s ní velmi spokojený, protože má velmi zodpovědný přístup k tréninku, velmi dobře se začlenila do kolektivu a bez problémů zvládá větší tréninkové dávky, jaké jsme absolvovali na právě skončeném soustředění v Portugalsku. Myslím si, že jarní klasiky by jí měly sedět a předpokládám, že minimálně na dvou ze tří které máme teď v Belgii na programu bude startovat. Celkově bude její závodní program v té první jarní části dost specificky upravený kvůli tomu, že bude maturovat a pro mě je důležité, aby i maturitu úspěšně zvládla.”

Reprezentační trenér Tomáš Konečný:

“Veronika je talentovaná mladá česká závodnice. Její silnou stránkou jsou těžké terény, hlavně kopce. Důležité bude, jak zvládne letošní sezónu kdy přestupuje z juniorek do kategorie žen. Samozřejmě to pro ni bude hodně těžké a bude zásadní, aby ji třeba první eventuální neúspěchy nezlomily. Jinak Verča je velká bojovnice, takže si myslím, že to zvládne. Určitě je velkým pozitivem, že se vydala na tu těžší cestu, tj. odešla do zahraničí. Já osobně si myslím, že to je ta správná volba, kterou by si závodník (pokud tu šanci dostane) měl vybrat. S Veronikou je též výborná spolupráce – umí naslouchat, nechá si poradit, a to jsou všechno nezbytné věci, které pak jakéhokoli mladého závodníka posouvají dál.”

Veronika s reprezentačním trenérem Tomášem Konečným

Autor: Eva Fořtová
Foto: archiv Veroniky Jandové, WCC

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková