Skin, SKIN jede! Test běžek Rossingol Delta comp R SKIN IFP

Lyže “s chlupem” – pro koho jsou a co dokážou v kombinaci s chytrým vázáním…

Zima je v plném proudu a dokonce i něco nasněžilo, takže v českých horách zavládlo to pravé běžkařské nadšení. No, a protože běžecké lyžování je obvyklým a také oblíbeným tréninkovým prostředkem cyklistů, má na našich stránkách své místo. To že na běžkách rozlišujeme dva způsoby běhu je asi všem známé. Dnes vynecháme skating neboli bruslení a budeme se věnovat klasické technice.

 

Staronová technologie

Trendem posledních několika zim, v klasické formě běžeckého lyžování, je návrat k technologii známé již od jejího začátku. Poměr odrazu a skluzu byl a je v běžeckém lyžování zásadním problémem a řeší se neustále. V klasice je nutné nanést na lyži vrstvu něčeho, co zajistí odraz směrem vpřed, tedy zabrání skluzu lyže dozadu. Od začátku zde byly dva směry.

Buď se skluznice či její část natírala nejrůznějšími hmotami, které zpočátku připomínaly spíše pryskyřici či asfalt, a z nichž se postupně vyvinuly dnešní stoupací vosky. Druhou možností pak bylo navléknutí jednostranně nesmekavé vrstvy na skluznici lyže. Ano byly to pásy z tulení kožešiny. Nebyly sice tak rychlé a byl problém s jejich upevněním, ale fungovaly v daleko širším spektru podmínek. Takové pásy, ale již z jiných materiálů (mohérová vlna, nebo syntetika) se nakonec uchytily pouze na skialpinistických lyžích.

Z běžek, až na ojedinělé pokusy zmizely. Důvodem byla malá skluznost a tedy pomalost takto vybavené lyže. Proto hrály dlouhou dobu prim klasické stoupací vosky a to nejen v závodním lyžování, ale i v jeho turistické formě. Pro turisty u začátečnických modelů se těšili oblibě lyže s tzv. šupinami, což jsou vlastně speciálně tvarované příčné zářezy ve skluznici. Pro sportovní i závodní použití však nebyly vhodné. Zkoušely se sice různé nalepovací pásky na skluznici, ale jejich životnost nebyla nijak zázračná.

Ať žije SKIN

Pak ale výrobce lyží napadlo oprášit starý nápad s mohérem a využít nové technologické možnosti. Na stoupací pás se použil jemnější materiál, nalepil se pouze do stoupací komory ale nikoli na skluznici, nýbrž do speciálně vytvořené prohlubně.   A tak se stalo, že dnes neexistuje výrobce, který by neměl v nabídce několik modelů, včetně těch závodních, označených magickým slůvkem SKIN.

Výhoda řešení SKIN je v minimalizaci předstartovní, či chcete li předvýletové, přípravy. Lyže s technologií SKIN mažete stejně jako běžky na skate, tedy pouze skluznými vosky. Samotný mohérový pás je univerzální a před jízdou ho můžete jen postříkat roztokem, který zabrání namrzání sněhu. Stejný efekt má i zanesení částeček parafínu do pásu, při kartáčování skluzné části lyže. Už žádný kufr s vosky a ulepené ruce? Jak již bylo zmíněno, pás je univerzální a tak má také své limity. Zejména na hodně zledovatělém terénu neočekávejte stabilní odraz. V takových podmínkách je modrý klistr přeci jen spolehlivější. Pokud jsou ve stopě jen tzv mejdlíčka, tedy ledovaté úseky kombinované s měkčím sněhem, jsou SKINy překvapivě dobré. 

Testujeme

Abychom Vám mohly předat také praktické zkušenosti, vybraly jsme na vyzkoušení lyže Rossignol Delta Comp R SKIN IFP. Jedná se o třetí nejlepší model v 11členné řadě Rossignol Skin. Lyže se tvarem, skluznicí ani použitým Skin pásem neliší od špičkového modelu X-ium. Rozdíl je ve složení lyže, která má na rozdíl od top modelů dřevěné jádro. To je sice o něco těžší, ale zase dá lyži větší odolnost. I tak je lyže pocitově velmi subtilní a lehká.

Skin stoupací pás najdete tam, kde se u standardních lyží označovala mazací komora pro nanesení stoupacích vosků. Tedy obvykle cca 10cm před špičkou a končící u paty boty.

Vylaď si svou lyži

Rossignol osazuje svoje běžky vázáním Tournamic, které je kompatibilní s normou NNN. Vázání je po uvolnění pojistky snadno rukou posuvné, a umožňuje tak doladit vlastnosti lyže dle sněhových podmínek nebo požadované úrovně skluznosti lyže. Ano čtete dobře. Posunem vázání dopředu či dozadu v rozsahu cca 4cm se dá dle tvrzení výrobce ovlivnit skluznost lyže, respektive jistota odrazu. Nejsi vytříbený technik a chceš mít tutový odraz? Posuň si vázání dopředu. Naopak posunutí směrem dozadu neodpustí chyby, ale odmění rychlejší lyží při skluzu po rovině a ve sjezdu.

Pro samotný test jsme měly ideální podmínky, kdy byl nejprve sníh tvrdý až zledovatělý a postupem dne na slunci měkl. Při nastavení vázání do neutrální polohy nebyl odraz v tvrdé stopě úplně ideální, takže jsme vyzkoušely nastavení o dva dílky dopředu a změna byla až nečekaně znatelná!

Odraz byl daleko tutovější, ale na druhou stranu lyže také mírně zpomalily. Rychlost lyže ovlivňuje více faktorů a žádná lyže nefunguje optimálně za všech podmínek. I zde se projevila univerzálnost modelu Delta, a pokud byl Tournamic v neutrální poloze, byla skluznost lyže výborná.

Velkou výhodu je, že se žádný vosk v průběhu jízdy nesjíždí a lyže se při odrazu chovají stejně i po 30 km. Možnost jednoduchého nastavení před, nebo v průběhu jízdy je opravdu výborná a stojí za to ji využívat.  Lyže byly lehké, dávaly dobrou odezvu do nohou a bylo znát, že jsou v hierarchii modelů dost vysoko.

Na nějaké turistické loudání nejsou stavěné, přeci jen pro správnou funkci vyžadují dynamiku odrazu a tím kladou i nároky na kondici. Převedeno do cyklistického žargonu – je to karbon na XTéčku. Čím víc do toho šlápnete, tím víc se Vám odmění. Takže pro sportovce dobrá volba za rozumné peníze. Pro toho, kdo hledí i na barevné sladění je důležité také to, že Rossignol dělá do barvy i hůlky, boty a oblečení.

Více info a dostupných modelech, velikostech najdete na stránkách českého zastoupení Rossingnol.

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková