Cyprus Sunshine Epic kořistí Langvad a Batten, tým Jitky Čábelické na čtvrtém místě

První měření sil se světovou konkurencí dopadlo pro Jitku Čábelickou velmi dobře. Spokojenost panovala i u české dvojice Štěpánová-Czeczinkarová.

Závěrečnou etapou, která se jela ve formátu cross country skončil čtyřdílný etapový závod Cyprus Sunshine Epic. Ženskému pelotonu kralovalo dánsko-americké duo Annika Langvad a Haley Batten. Dámy nevykázaly za čtyři dny jedinou slabost. Ovládly všechny čtyři etapy naprosto suverénně. Do poslední etapy šly s velmi pohodlným náskokem 11 minut v celkové klasifikaci, ale to neznamenalo, že by se snad v poslední den závodu šetřily. Naopak dokázaly svůj náskok v etapě, která se jela ve formátu cross country ještě navýšit.

Velmi pěkným výkonem se blýskla česko-slovinská dvojice Jitka Čábelická a Tanja Zakelj, která skončila v celkovém hodnocení na čtvrtém místě. Na startu sice nebylo příliš početné pole, ale konkurence byla hodně slušná. Vždyť na pódium na druhém místě vystoupilo duo týmu Scott-Sram Kate Courtney a Erin Huck, když udolaly holky z Trek Factory teamu Emily Batty a Evie Richards.

Naše mistryně Jitka Čábelická spolu se slovinskou star Zakelj ztratily na bronzovou příčku po čtyřech dnech a víc jak 16 hodinách na trati necelých 10 minut!

„Za mě celkově spokojenost. I přes menší účast se tu sešla hodně silná konkurence. Hodně věcí nám to tu opět ukázalo a je na čem stavět do dalšího tréninku. Celková bilance: 2×4. místo a 2x 3. místo, je na začátek sezony velká motivace na čem pracovat dál.

 Formát závodu byl vcelku zvláštní, bud to měly být dvojice se vším všudy nebo měli pořadatelé nechat jednotlivce tak, jako to bylo do loňského roku. Mě osobně sedla super 1. a 3. etapa, 2 a 4., tedy i to XC bylo trochu větší trápení, ale i tak to bylo dobré. Musím vysmeknout pochvalu směrem k Tanje.  Nejen že se sní skvěle spolupracovalo, ale dohromady jsme strávily i celý příjemný týden. Byla to dobrá volba. Teď mě čeká návrat domů a rychlý přesun na další soustředění. Na Kanárské ostrovy. Pak se uvidí, jestli pojedu až Langenlois nebo ještě C1 v Německu,“ komentovala Jitka první letošní závod i nejbližší plány.

V závodě se představila v národních dresech ryze česká dvojice Karla Štěpánová a Jana Czeczinkarová. V celkovém hodnocení jim patří sedmé místo. O pocity ze závodu se podělila zkušenější z dua, Kája.

„Mě se formát docela líbil. Etapák dvojic je samozřejmě zajímavější a nezáleží jen na tobě, ale hlavně na tom, jak se cítíme obě.  Já bych sem vlastně ani nejela, kdyby se jelo po jednom. Zrovna tenhle závod není úplně z mých nejoblíbenějších. Dvojičku jsme měly sestavenou dobře.  S Čičinou jsme se doplňovaly. Mě více seděly první dva dny a jí ty druhý. Ve výsledku je z toho 7.místo, což si myslím rozhodně není ostuda. Chvilku jsme pokukovaly i výše, ale trochu jsem to zazdila defektíkem. Tím, že nebyla podmínka jet v kontaktu, taktiku jsme většinou řešily až při závodě, podle toho, jak se kdo z nás cítil,“ popsala Karla specifika závodu a dodala: „Teď mě čeká ještě bikové soustředění na Kanárech a pak se uvidí. Měli jsme totiž začínat s Teamem v Itálii, ale spoustu závodů se tam zrušilo, tak nevíme vůbec jak to bude. Pokud bych zůstávala v Čechách, tak pojedu asi Langenlois,“ nastínila svůj program členka mezinárodní formace Superior MTB.

Celkové výsledky:

Foto: Jaroslav Svoboda, mtbs.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková