Italská opatření proti koronaviru – celý březnový italský závodní kalendář zrušen

Ženská světová soutěž World Tour hlásí dvě ztráty, pro Strade Bianche se na náhradní termín ještě čeká, Trofeo Binda se přesouvá na 2. června

O tomto možném vyústění situace se v cyklistickém světě spekulovalo již několik posledních dní, ne-li týdnů. Když italská vláda ve středu 4. března ještě zpřísnila opatření mířená k omezení šíření COVID-19 bylo jasné, že pořadatelům už moc prostoru k manévrování nezbývá. Dekretem předsedy vlády Italské republiky byly na celém území Itálie mimo jiných hromadných akcí a shromáždění zastaveny také akce sportovní, a to s platností do 3. dubna.

Výjimku tvoří akce odehrávající se bez účasti diváků, ale tuto podmínku cyklistika jen velmi obtížně může splnit. Není v silách žádného pořadatele zabránit shlukování diváků u trati a udržování “bezpečné” vzdálenosti mezi nimi a závodníky, či mezi diváky navzájem.

Společnost RCS Sport oznámila okamžitě zrušení amatérské Gran Fondo Strade Bianche (plánované na 8.3.), zatímco co se týká profesionálních Strade Bianche (7.3.), Strade Bianche Women Elite (7.3), Tirreno-Adriatico (11.-17.3.) a Milano-San Remo (21.3.) si vzala čas na jednání s příslušnými autoritami.

Ve čtvrtek 5. března, po schůzce s prefektem a starostou města Siena, pak byli pořadatelé nuceni oznámit zrušení sobotních Strade Bianche a Strade Bianche Women. Den nato stihl stejný osud i Tirreno-Adriatico, Giro di Sicilia a monument Milano-San Remo; a to z důvodů nemožnosti zajištění splnění již zmíněných bezpečnostních opatření nařízených vládou. Zároveň pořadatelé oznámili, že budou s UCI pracovat na přesunutí jmenovaných závodů na jiný termín konání.

Ženský světový kalendář tak přichází tento měsíc hned o dvě worldtourovky – už zmíněné Strade Bianche a také Trofeo Alfredo Binda – Comune di Cittiglio, které se mělo jet na konci měsíce. Juniorky tak přichází o první letošní závod poháru národů Trofeo da Moreno, který se jezdí již tradičně v Cittiglio ve stejný den. Dobrou zprávou ale je, že alespoň pro poslední dva jmenované podniky se pořadatelské Cycling Sport Promotion již podařilo najít náhradní termín, a sice 2. červen, který již musí být jen formálně posvěcen UCI.

 

Tak jako tak, zatímco pořadatelé se do poslední chvíle snažili italské březnové závody zachránit, ze strany týmů byla znát značná nervozita – 13 z nich žádalo jejich zrušení, některé týmy ještě před oficiálním rozhodnutím pořadatelů už začátkem tohoto týdne oznámily, že italské závody vynechají, či rovnou na dva týdny pozastavily svou závodní činnost.

V ženském pelotonu to byla například Astana, a také mistryně světa Annemiek Van Vleuten na svém Twitterovém profilu ohlásila, že vzhledem k rozhodnutí jejího Mitchelton-Scott ji k její velké lítosti až do 22. března čeká závodní pauza. Z českých závodnic se na Strade Bianche měla objevit jediná Melissa Van Neck z italské formace Bepink, pro kterou to měla být na této klasice premiérová účast. Bude si na ni zřejmě muset ještě nějakou chvíli počkat. Momentálně všechny týmy přestavují své závodní programy – o tom kdy a kde budou české závodnice startovat, budeme informovat co nejdříve.

 

Vzniklá situace není rozhodně jednoduchá a je jasné, že problémy, které jsou momentálně v Itálii, se mohou v nejbližších dnech či týdnech týkat jakékoli jiné země. Kromě primárního úkolu nevystavovat své závodníky zdravotním rizikům, řeší tak týmy i škrty v plánovaném závodním programu, shánění alternativ, obavy z nucených karantén…

Ženský tým světového cyklistického centra UCI – WCC Team, jehož členkou je Veronika Jandová, sice Strade Bianche v programu neměl, ovšem účast na worldtourovém Trofeo Binda už ano. Jeho sportovní ředitel Adam Szabò nám k tomu řekl: “I přesto, že na Strade Bianche jsme přihlášení nebyli, vzniklá situace se nás dotýká velmi. Právě jsme měli v plánu účast na jednom národním závodu na jihu Švýcarska a byl zrušen. Stejně tak bude s velkou pravděpodobností zrušeno i WorldTour Trofeo Binda, kam jsme byli pozváni. Je to velmi nešťastná situace pro celou cyklistiku, neboť takto jsme zůstali na dva měsíce prakticky bez závodů.

Na druhé straně chápu i obavy. I ze strany UCI je jednoznačné, že není možné dovolit, aby právě skrze cyklistické akce se virus šířil dále. Náš tým nevycestuje ani do Thajska. V nejbližších dnech budeme muset hledat alternativy. Nějaké možnosti už se rýsují a už jsem je i probral se závodnicemi, takže uvidíme. Věřím, že se situace uklidní a budeme moci závodit normálně co nejdříve.”

Takto hodnotí zrušení závodů reprezentační trenér Tomáš Konečný: „Myslím, že největší problém teď vzniká samozřejmě pro pořadatele, kteří se v podstatě celý rok snaží ten závod nějakým způsobem zajistit, uspořádat, zařídit a týden předtím celá práce přijde vniveč. Samozřejmě pro některý závod to může být i smrtelná rána, kdy po takovémto výpadku už se vůbec nemusí podařit ho znovu za rok uspořádat. Asi se to nebude týkat Milano-San Remo, to je obrovská klasika, ale například Strade může mít v budoucnosti nějaké problémy.

Na druhou stranu 13 world týmů podepsalo prohlášení, že chtějí, aby se březnové závody v Itálii nejely. Nebojí se asi ani tak samotného kororaviru, jako spíš možné karantény a opatření kolem. Stačí, aby na hotelu byl jeden pozitivní člověk a pak automaticky tam zavřou úplně všechny a určitě nikdo ze závodníků a doprovodu nechce trávit 14 dní až 3 týdny někde na hotelu v karanténě. Problém je o to komplikovanější, že dnes se to týká Itálie, ale zítra se to může týkat kohokoli a kdekoli. Situace je hodně nejistá a věřme, že se to brzy vyřeší a vše se vrátí do normálu.”

A nakonec jeden názor tak říkajíc přímo ze středu dění – Dario Rossino, sportovní ředitel jednoho z italských profesionálních ženských týmů, Servetto-Piumate-Beltrami TSA, pro který měla být domácí klasika Strade Bianche vstupem do sezóny, nám na naši otázku jak celou situaci v týmu prožívají odpověděl: „V Itálii je zdraví odjakživa velmi citlivou a emotivně prožívanou záležitostí. Vláda čelí celé situaci kolem koronaviru transparentně a důsledně, a snaží se přijmout veškerá možná opatření k omezení jeho masového šíření a především k ochraně těch nejvíce ohrožených kategorií lidí.

Tváří v tvář těmto skutečnostem nemůžeme dělat nic jiného, než přijmout dočasně uložená omezení a čekat na zlepšení situace. Děláme to však s maximálním klidem! Bohužel v tuto chvíli se již nemůžeme zúčastnit závodů mimo Itálii (lhůty pro registraci již vypršely), a proto jednoduše prodloužíme přípravné období. To vše děláme naprosto klidně, dívky bez problémů trénují a všechny chtějí zůstat tady v Itálii a pokračovat tu v přípravě.  V klidu tedy dál odvádíme naši každodenní práci a doufáme, že se situace se co nejdříve vyřeší.”

AKTUALIZOVÁNO:

V noci se soboty na neděli vydala italská vláda další, ještě restriktivnější dekret jímž se ustavuje tzv. oranžová zóna. Tvoří ji celý region Lombardie (Milán a okolí) plus dalších 14 vybraných provincií na severu Itálie (Modena, Parma, Piacenza, Reggio dell’Emilia, Rimini, Pesaro e Urbino, Alessandria, Asti, Novara, Verbano-Cusio-Ossola, Vercelli, Padova, Treviso e Venezia). Celá tato oblast je, jednoduše řečeno, v karanténě. Je zakázán pohyb z ní a do ní, s výjimkou neodkladných rodinných či pracovních  záležitostí (které by ovšem měly být doloženy), a stejné pravidlo platí i uvnitř oranžové zóny tj. omezit pohyb a přesuny osob na minimum. Vláda tak reaguje na exponenciální nárůst nových případů Covid-19 který, pokud by dále pokračoval v tomto trendu, zdravotní systém by už nemusel být schopen takovou situaci nadále adekvátně zvládat. Všichni občané mají, jednoduše řečeno, “zůstat doma” a zabránit dalšímu hromadnému rozšiřování Covid-19. Ve světle těchto posledních událostí je jasné, že konání březnových závodů na území Itálie je absolutně nemožné. V tuto chvíli je pro Itálii prioritou zabrzdit rozšiřování koronaviru a, vzhledem k modalitám jeho přenosu, je zrušení jakéhokoli druhu hromadného shromažďování je toho základní podmínkou.

Autor: Eva Fořtová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková