Jak se právě teď stravovat? “O průběhu infekce nerozhoduje samotný Covid 19, ale připravenost těla”, zdůrazňuje MUDr Vojáček

Několik důležitých upozornění, vzorový jídelníček pro karanténní čas a dva zdravé recepty, posilující naše tělo

Jak nakoupit s grácií v tomto nečase? Co vařit a co jíst? A jak mohu posilovat „svoji“ obranyschopnost, když vlastně nic teď nemohu? To vše se dnes dozvíte. Současný stav berte jako příležitost změnit ve svém životě „něco“ k lepšímu.

Z pohledu výživy můžete například teď zlepšovat nejen stravovací návyky celé rodiny, ale i jejich imunitu a momentálně nutný „homecooking“ se může změnit ve vaši každodenní příjemnou rutinu po celý rok. Popravdě, i s troškou dobrých a kvalitních potravin se dá vydržet pohodlně dva a více týdnů. Však si vzpomeňme na naše předky, kteří neměli náš blahobyt supermarketů, a přesto ve zdraví zvládali a přežívali i tuhé zimy.

To, jak celá současná situace bude náročná, závisí jen na nás, na našem uvědomění a pokoře k sobě i k druhým. Užívejme si čas strávený doma. Ohleduplnost a pokora – to jsou naše zbraně, tak se prosím snažme!

Jak připravit své tělo na COVID 19?

Známý lékař MUDr. Jan Vojáček, kterého na Instagramu dohledáte podle nicku funkcni_lekar, konstatuje, že o průběhu infekce nerozhoduje samotný Covid 19, ale připravenost těla a jeho reakce na infekci. Ve svém příspěvku odkazuje na prof. J. Rupricha, jež tvrdí, že každý pozitivní faktor může rozhodovat o životě a smrti.

V prevenci nám mohou pomoci Omega-3 (EPA + DHA) mastné kyseliny neboli rybí oleje a vitamín D. Sežeňte sobě a svým rodičům či prarodičům tyto doplňky stravy přes e-shop lékárny, doporučuje MUDr. Vojáček a říká, že tím nejde nic zkazit a může výrazně pomoci!

Udělejte pro své tělo maximum a zaměřte se i na stravu. Do svého jídelníčku pravidelně zařazujte potraviny obsahující vitamín D a Omega-3, které podporují obranyschopnost organizmu. Hned po nejlepším zdroji vitamínu D, slunečnímu záření, které v aktuální karanténě není pro všechny možné, je strava.

Mezi dobré zdroje vitaminu D a dobře dostupné v současné situaci patří například sardinky či losos a dále vejce a mléčné výrobky. Omega 3 mastné kyseliny doplníte prostřednictvím již zmíněného lososa a konzervovaných sardinek, ideálně když jsou ve vlastní šťávě či olivovém oleji. Mezi další zdroje těchto esenciálních mastných kyselin patří i lněné, konopné či slunečnicové semínko a vlašské ořechy, které v aktuálním stavu plní funkci trvanlivé a zdravé potraviny.

Co koupit, aby nás to vyživilo a povzbudilo zkoušený imunitní systém?

V první řadě vybíráme trvanlivější suroviny, ze kterých se současně nechá uvařit více porcí pro celou rodinu, takže si se vším hravě vystačíte i několik dní.

  • Zelenina: hlávkové zelí, mrkev, petržel, celer, řepa, cibule, česnek, brambory, pekingské zelí, mražený hrášek či špenát, kyselé okurky
  • Ovoce: jablka, hrušky, citrusy
  • Pečivo: balený chléb, balené kukuřičné či rýžové chlebíčky
  • Obiloviny: ovesné vločky, těstoviny, rýže, jáhly, pohanka, kroupy, quinoa
  • Luštěniny: červená čočka, hrách, fazole, cizrna
  • Mouka: celozrnná
  • Mléčné výrobky: mléko, bílý jogurt, tvaroh, ricotta, tvrdý sýr a máslo
  • Oleje: olivový, lněný či konopný olej (studená kuchyně) a avokádový, kokosový či chí (teplá kuchyně)
  • Konzervy: loupaná rajčata, sardinky
  • Maso: stačí i 2x týdně, zbytek lze vyplnit luštěninami, sýry, vejcem
  • Ostatní: ořechy, semínka, čerstvé droždí a vejce

Jak s tím vším naložit aneb jak by mohl vypadat rámcový jídelníček?

Eliminujte výjezdy pro čerstvé pečivo a maso. Pro celou rodinu připravujte k snídani ovesnou kaši, jež má vysokou sytící schopnost, do které přidáte trochu ovoce a ořechů. Z pečiva volte balený chléb, ze kterého nakrmíte rodinu lépe a déle, než jen z housek a který se nechá i zamrazit nebo starší připravit jako topinka. Chléb konzumujte spíš svátečně jen na svačinu s výživnou pomazánkou a zeleninou.

Obědy připravujte hospodárně a nestavte jídelníček jen na čerstvém mase, protože existuje celá řada i jiných a trvanlivých bílkovin jako třeba luštěniny. Na další svačinu a současně více dní připravte pro celou rodinu oblíbený domácí koláč s přidáním trošky celozrnné mouky, která má opět lepší sytící vlastnosti, kdy můžete konečně spotřebovat zásoby letního ovoce z mrazáku. Na večeři doporučuji uchystat polévku, která nejen prohřeje, ale obsahuje celou paletu zdraví v jednom talíři jako jsou tekutiny, vitamíny ze zeleniny, sacharidy z obilovin a bílkoviny z masa či luštěnin.

Ukázkový jídelníček v čase coronaviru pro celou rodinu:

  • Snídaně: ovesná kaše s mlékem, jablkem, medem, skořicí a vlašskými ořechy
  • Svačina: chléb s drožďovou nebo sardinkovou pomazánkou (viz recept) a mrkví
  • Oběd: „jídla z jednoho pekáče“ ( např. zapečené těstoviny s ricottou a loupanými rajčaty alá lasagne (viz minulý recept)
  • Svačina: domácí koláč s celozrnnou moukou, slunečnicovými semínky a letním ovocem z mrazáku
  • Večeře: masový vývar s kořenovou zeleninou a rýží či jinou obilovinou
  • + dostatek teplých tekutin a vody

Recepty na jednoduché a zdravé pomazánky bohaté na Omega-3 a vitamin D pro celou rodinu

.

Drožďová pomazánka s vejci

Suroviny (množství dle počtu strávníků): máslo, čerstvé droždí, vejce, sůl + chléb, mrkev

Rozpusťte oříšek másla, na který rozdrobíte kostičku čerstvého droždí. Až se rozpustí, vlijte syrová vejce a dohromady připravte jako míchaná vejce.

Nakonec lehce přisolte a podávejte s kouskem chleba či krekry a plátky mrkve.

Sardinková pomazánka

Suroviny (množství dle počtu strávníků): konzervované sardinky, tvaroh, cibuli, kyselé okurky, sůl, citron + chléb

Smíchejte sardinky s tvarohem a přidejte pokrájenou cibulku, několik kyselých okurek, sůl a pár kapek citronu.

Vše rozmixujte do hladka a podávejte s kouskem chleba či krekry.

Bára Bubílková