Jak se stravují profesionálové. Inspirativní jídelníček pro cyklisty

Kolik energie a v jaké podobě je potřeba na tři dny ostrého tréninku?

Konec zimy je u řady cyklistů, kteří ladí formu na brzké jarní závody, časem několikatýdenních tréninkových kempů v klimaticky příznivých podmínkách. Někdo volí servis hotelu, včetně polopenze, někdo naopak sází na “domácí” prostředí. Tedy pronájem bytu a vlastní vaření. A tuto druhou variantu zvolili i manželé Bubílkovi, kdy naše výživová specialistka Bára doprovází svého muže, jenž najíždí tréninkové dávky na soustředění na Mallorce. Společnost a radost jim dělá i jejich syn Sebík, pohodu dotváří precizně vyladěné menu.

Kolik energie je potřeba na 4-5ti hodinový trénink? Jaké recepty dokážou postavit jednoho z nejlepších českých maratonců rychle “na nohy”, aby další den mohl zvládnout stejně kvalitní porci kilometrů? Podívejte se na třídenní jídelníček, který může být i inspirací pro vaše tréninkové dny…. 

Den 1

• Snídaně: volské oko na másle se šunkou jamón, rajče, slaná granola, bílý chléb a ovo-zeleninový salát (rukola, hruška, pomeranč, avokádo) zakapaný olivovým olejem + čaj Rooibos + filtrovaná káva
• Svačina: ovesná kaše z mléka se skořicí, jahody, sušené datle a vlašské ořechy
• Traťovka: domácí flapjack, sportovní tyčinky + bidon čisté vody a bidon s hypotonickým iontovým nápojem
• Poznámka: na jednu hodinu tréninku cca 1 tyčinka a na dvě hodiny 3/4 litru vody + občas espresso při krátké zastávce na švihu
• Ihned po tréninku: regenerační nápoj (sacharidovo-bílkovinový)
• Do 45 minut po tréninku: zeleninový vývar s kořenovou zeleninou, bramborem a těstovinami + cheesecake do skleničky s pomerančem a jahodami
• Večeře: domácí pizza (z tvarohu a celozrnné mouky), rajčatové sugo, tuňák, mozzarela, čerstvý špenát a vařený chřest + deci červeného vína
• Svačina: jablko a pomeranč

Den 2

• Snídaně: volské oko na másle se šunkou jamón, rajče, slaná granola, bílý chléb a ovo-zeleninový salát (rukola, jablko, pomeranč, avokádo) zakapaný olivovým olejem + čaj Rooibos + filtrovaná káva
• Svačina: jáhlová kaše z mléka se skořicí, sušené datle a švestky, slunečnicová semínka
• Traťovka: domácí flapjack, sportovní tyčinky + bidon čisté vody a bidon s hypotonickým iontovým nápojem
• Poznámka: na jednu hodinu tréninku cca 1 tyčinka a na dvě hodiny 3/4 litru vody + občas espresso při krátké zastávce na švihu
• Ihned po tréninku: regenerační nápoj (sacharidovo-bílkovinový)
• Do 45 minut po tréninku: zeleninový vývar s kořenovou zeleninou, bramborem a rýží + pomerančová želatinka s řeckým jogurtem
• Večeře: bramborová kaše a pečená kuřecí prsa s chřestem, paprikou a olivami + nealko pivo
• Svačina: hruška a pomeranč

Den 3

• Snídaně: volské oko na másle se šunkou jamón, rajče, slaná granola, bílý chléb a ovo-zeleninový salát (rukola, jahody, pomeranč, avokádo) zakapaný olivovým olejem + čaj Rooibos + filtrovaná káva
• Svačina: mléčná rýžová kaše se skořicí, banán, sušené datle a kešu
• Traťovka: domácí flapjack, sportovní tyčinky + bidon čisté vody a bidon s hypotonickým iontovým nápojem
• Poznámka: na jednu hodinu tréninku cca 1 tyčinka a na dvě hodiny 3/4 litru vody + občas espresso při krátké zastávce na švihu
• Ihned po tréninku: regenerační nápoj (sacharidovo-bílkovinový)
• Do 45 minut po tréninku: zeleninový vývar s kořenovou zeleninou, bramborem a kukuřičnými těstovinami + vanilkový pudink s pomerančem
• Večeře: bezmasé lasagne s tvarohovým sýrem, rajčatovým sugem, mozzarelou a zeleninový salát s čočkou + deci červeného vína
• Svačina: jablko a pomeranč

Tip DNK: slaná granola
Báječně se hodí do salátů nebo na snídaňová vejce.
Do mísy si připravte ovesné vločky, slané buráky, slunečnicová semínka (nebo použijte jiné oříšky a semínka) a vše zakapejte olivovým olejem. Dobře promíchejte a ještě lehce osolte. Směs rozložte na pečící papír a pečte zhruba 20 minut na 180°C do zlata a občas směs během pečení promíchejte.

Bára Bubílková