Olympijské hry v Tokio odloženy. Termín: léto 2021

Už je to definitivní! Olympijské hry v Tokiu se letos v létě kvůli pandemii koronaviru neuskuteční….

Vrcholná sportovní akce, kterou mělo letos od 24. července hostit japonské Tokio, se kvůli světové pandemii koronaviru přesouvá na příští rok. Je to poprvé od druhé světové války, co se hry neuskuteční v plánovaném termínu.

Odložení OH na jiný termín je v historii poprvé za 124 let jejich existence. Olympijské hry se nekonaly ve válečných letech 1916, 1940 a 1944 a v době studené války je v letech 1980 a 1984 ovlivnily bojkoty výprav. 

Zdraví je na prvním místě, shodují se jednohlasně sportovci, byť je to z pohledu jejich několikaletého úsilí, které směřovaly k tomuto sportovnímu svátku bolestná komplikace. 

Českou republiku měli reprezentovat dva bikeři, Ondra Cink a Jitka Čábelická. 

“Nejdřív přišla zpráva o přeložení Světového poháru v Novém Městě na Moravě a za hodinu potom pak i zpráva o olympiádě,” řekla nám Jitka Čábelická, která se usídlila do karantény v Jizerských horách. “Abych pravdu řekla, tak jsem tu zprávu nečekala tak rychle, ještě včera říkali, že budou 4 týdny řešit, co s tím. A dnes už je přesunuto, to bylo rychlý.”

Jitka ale věří, že vše se brzy v dobré obrátí. “Já jsem optimista a mám nad tím trochu nadhled. Doufám, že v květnu bychom mohli začít závodit, takže asi nějaké velké polevování v tréninku není možné. Samozřejmě, že si trochu oddychnu, ale musím být připravená na to, až se začne závodit. Může to přijít stejně rychle, jako přišel zákaz. Myslím, že i týmy budou chtít, aby se začalo závodit…” rozmýšlela Jíťa, kterou tréninkově vede Karel Martinek.

Jitka Čábelická si vloni v říjnu vyzkoušela olympijskou trať

Název Tokio 2020 zůstává i nadále i pro odložené hry na rok 2021. Posun příprav na olympijské hry se bude odvíjet od instrukcí organizátorů.

Posunutí konání termínu olympijských her je obrovským zásahem do přípravy sportovců, pro které jsou olympijské hry vrcholem čtyřletého cyklu.

“Zásahem do přípravy je ale už i současná pandemie a omezení s ní spojená, která se dotýkají úplně všech. Taková je prostě situace a s tím se musíme vyrovnat. Co se sportovců týká, jejich trenéři nejlépe vědí, co dělat. Kde budeme moct, pomůžeme. Hlavní je se udržovat v aktivitě, ale v bezpečí a v rámci aktuálních nařízení. Věřím, že omezení v dohledné době pominou a pak se zase budeme moct připravovat naplno. Mezitím už snad budeme znát detaily ke kvalifikacím. Máme před sebou zkrátka novou výzvu,” doplnil sportovní ředitel Olympijského výboru a také dvojnásobný olympijský vítěz  Martin Doktor.

b

Foto: Jan Němec, Armin Küstenbrück

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková