Sladké, zdravé mlsání. Recept na oblíbený “Krtkův dort”

Doba náročná, pohybu málo, pro psychiku zatěžující. Takže často hledáme sladkost, jako pohlazení po duši. Přijdou pak výčitky? Zachráníme vás skvělým receptem!

O posilování své imunity nyní slyšíme ze všech množných zdrojů. Ano, existuje pár základních oblastí, které když zajistíme, tak vytvoříme svému tělu takové podmínky, aby nás chránilo. A které to jsou? Ohlídat si dostatek spánku, lehce se hýbat, naučit se kompenzovat stres, obejít se bez alkoholu a jíst dostatek výživných potravin.

Do svého jídelníčku však není zcela nutné jenom přidávat, ale pro budování silnější imunity lze i ubírat. Ubrat nebo se vyhnout cukru, který nedělá dobře střevům, a tím oslabuje imunitu. Nyní je ta pravá chvíle zkrátit si a zpříjemnit karanténní čas přípravou domácího dortu, který však bude obsahovat minimální množství cukru právě proto, aby neoslaboval naši obranyschopnost. Krtkův dort, který miluje snad každý, známe zpravidla jako instantní směs, která svým složením připomíná spíš „atomovou bombu“ a od skutečného jídla či pochutiny má opravdu daleko. Nedalo mi to a recept jsem “ozdravila”.


Suroviny na korpus

větší kulatá forma o průměru 25 cm

  • 500 ml tučného mléka
  • 300 g hladké pšeničné mouky (či hladké špaldové mouky)
  • 2 rozmixované zralé banány
  • 1 sáček kypřícího přášku (bez fosfátů)
  • 6 lžic (raw) kakaa
  • špetka mořské soli
  • lze vynechat nebo přidat 120 g třtinového cukru
  • + 3 až 4 banány navíc na vyplnění dortu

Suroviny na krém:

  • 1 sáček vanilkového pudinku

  • 300 ml tučného mléka

  • lze vynechat nebo přidat 3 lžíce třtinového cukru
    b
  • 500 g tučného tvarohu

Příprava krok za krokem:

Všechny suroviny na korpus smícháme do hladkého těsta. Na dno dortové formy vložíme pečící papír a stěny vytřeme máslem. Do připravené formy vlijeme těsto a pečeme zhruba 40 minut na 180° C. Upečený korpus vyndáme z formy a necháme zcela vychladnout.

V průběhu pečení si připravíme pudinkový krém. Nejprve uvaříme pudink, ale v menším množství mléka, než je běžně na obalu uváděno. Do připraveného pudinku pak vmícháme tučné tvarohy a takto připravený krém necháme vychladnout v lednici.

Hotový vychlazený korpus zlehka vydlabeme tak, že si dokola ponecháme zrhruba centrimetrový okraj. Vydlabané těsto, kterým budeme zdobit dort na závěr, si nastrouháme na hrubém struhadle.

Nyní je na řadě plnění. Do vydlabaného korpusu narovnáme libovolně banány v kuse či krájené, je to jedno. Navrch poklademe vychlazený krém do tvaru kopečku, který na závěr zasypeme nastrouhaným těstem.

Doporučuji začít s přípravou korpusu a krému hned ráno, odpoledne naplnit a pak lze hned podávat.

Tip DNK: klasický Krtkův dort s banány můžete připravit i netradičně. Zachovejte stejný recept, ale místo vanilkového pudinku použijte jahodový a místo banánů vyskládejte dort jahodami. Budete sami překvapeni, jak výtečně chutná!

Bára Bubílková