Specialized Pitch Expert 2X. Každý si chce užívat

Představení kola, které pořídíte za výbornou cenu a ještě vás překvapí příjemnými detaily

Už potřetí v řadě a v krátké době vám představíme bike, který můžeme zařadit do kategorie hliníkový hardtail za dostupný peníz.

Zatím co dva předchozí (odkazy jsou zde Kellys Desire a Ghost Nirvana) jsme měly na test, bike od amerického Specializedu Pitch Expert v testovací nabídce není, takže jsme připravily alespoň  jeho představení.  Stojí totiž za to.

Při podzimní prezentaci se vedle novinek značky pro sezónu 2020, ať už šlo o elektrobiky Creo nebo nové enduro, soustředila pozornost také k modelům z levných řad. Jsou to biky, o které je zájem a jsou mnohdy „vstupním“ modelem, od kterého se pak majitel ve výběru posouvá k vyšším řadám.

Modely Pitch jsou biky postavené na 27,5 kolech, ten opravdu základní model stojí necelých 13 tisíc, pořizovací cena za nejdražší Pitch Expert je pouze 19 499 Kč. Je jasné, že ve výběru komponentů se hledělo na udržení nízké ceny, ale zároveň byla u amerického výrobce snaha vtisknout kolům Pitch moderní prvky. Jak v geometrii, tak třeba i tím, že má vnitřkem vedené bovdeny.

Pitch Expert 2X se moc pěkně vybarvil – odstín starorůžové, v provedení mat.  Bike zdobí výrazné černé logo značky, krásným designovým prvkem je sladění ráfků k barvě rámu.

Pitch dostal odlehčený hliníkový rám, s geometrií Sport Trail. To znamená, že kolo má lehce položenou vidlici, úhel hlavy je 68.5°, kratší zadní stavbu. Snahu o dosažení rovnováhy při stoupání i jízdě z kopce dolů podpoří i poměrně dlouhý reach.

Bike je vybaven vidlicí SR SunTour, s magnesiovými vnějšími nohami. Využívá systému pružení vzduchem a tlumení hydraulickou patronou. Uzavírá se z korunky vidlice.

Řazení zajišťuje u Pitch Expertu 2X Shimano, konkrétně mix levných sad Altus, Acera, ale také Deore.  Kliky Specialized Sout, dvojka v označení biku napovídá, že tu najdeme dvoupřevodník, tácy mají 36 a 22 zubů, kazeta s 9 pastorky je v rozmezí 11-36 z.

Kotoučové brzdy jsou také od Shimana, jde o hydraulický model Shimano BR-MT200 doplněný o 160mm kotouče. 

Pláště nasadil Specialized vlastní a to model Ground Control Sport s univerzálním vzorkem, který má za úkol spojit dobré odvalování na hladších cestách a zároveň svými bočními výstupky podržet v terénu. Trailové pojetí biku podporuje zvolená šířka plášťů, která je 2,3 palce.

Řídítka, představec i sedlovku dodal Specialized, jsou hliníková, délka představce koresponduje s velikostí kola, pro nejmenší rámy XS se osazují velikostí 35 mm, pro S a M o 10 mm větší, dvě zbylé velikost L a XL pak dostanou 60 mm.

Brand Specialized nese i sedlo, stejně tak i gripy.

Alternativou k představenému bike je varianta Pitch Expert 1X, který je postaven na totožném rámu, ale vybaven jednopřevodníkem. V pěkných pastelových barvách jsou pak i nižší modely řady Pitch. 

Podrobné informace ke všem dostupným modelům najdete na stránkách výrobce specialized.cz

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková