Specialized RECON. Novinka do trailů i na výlety

Další zajímavý doplněk, který před pár dny představil Specialized. A myslelo se i na holky…

Nákup nových treter na kolo může být radost i pěkný oříšek zároveň. A to i v případě, že máte jasno, pro jakou cyklistickou disciplínu botu chcete, jaká jste jezdkyně, jestli hledáte botu pro pohodové ježdění, výlety nebo se chystáte v terénu předvádět divoké kousky. Vedle těchto kritérií nás alespoň trochu zajímá i to, jak tretra vypadá. Tedy, někoho jen trochu, někoho hodně moc. Ale to je přeci zcela v pořádku.

Pak je tu ještě jedna trable, která se týká těch, co mají malou nohu, zda je v nabídce i jejich velikost.

Kdo se pohybuje mimo vyloženě závodní sféru, hledá tretru, která nabídne jak funkčnost, tak i pohodlí. A ideálně vše za dobrou cenu. Přesně tímto směrem se ubírali v americkém Specializedu, když chystali svou horkou novinku, trailové boty Recon.

Co chceme od dobré trailové boty?

Pevná podrážka. Dobrý přenos energie. Spolehlivý, snadný, pevný upínací systém. Vzdušnost. Váha. Pevnost. Pohodlí při chůzi. Neklouzavá podrážka. To jsou nejčastěji sledované parametry. Jde vše skloubit dohromady?

Pro někoho je trialová boty podobná tenisce, jen v pevnějším provedení, s tkaničkami, rovnou pevnou podrážkou, bez výřezu pro nášlapy, protože majitel bude používat platformy.

Další možností jsou boty, připomínající outdoorovou obuv, někdy s pevným svrškem, někdy s pohodlnějším, měkčím, jejich podrážka je někdy pevná, jindy trochu měkčí, aby se v nich dobře chodilo, jsou připraveny pro užití nášlapného systému.

A pak jsou tu i na pohled „normální“ tretry, s podrážkou středního indexu tuhosti, umělým svrškem, upínacím systémem, který kombinuje suchý zip, tkaničky nebo stahovací kolečko.

Inspirace z toho nejlepšího

Specialized se rozhodl nabídnout botu, která dokáže skvěle přenášet vaši vloženou energii do pedálu, ale přitom nepůjde v celkovém dojmu a tvrdou botu, bude se v ní docela komfortně chodit. Jak to?

Jako vzor posloužil model tretry Recon v provedení S-Works. Pevnost podrážky ve vysokém indexu tuhosti, ale pro komfortnější chůzi byla použitá speciální technologie STRIDE Toe Flex, která umožňuje flexi v přední části boty.

Dalším bonusem nových Reconů je jejich podrážka. Na ní najdete nespočet gumových špuntů, které zajistí dostatečný grip jak při chůzi, tak zdolávání třeba kamenitých pasážích v terénu. Zkrátka i chvíle mimo sedlo biku budou pohodové.

Navíc karbonová podrážka je chráněná celogumovou vrstvou, která brání jejímu poškození.

Vrchní část pak dostala materiál XPEL Mesh. Jde o jiný materiál, než na S-Works tretrách, nicméně měl by být dostatečně odolný a poskytnout dostatečné odvětrání. Zároveň výrobce slibuje, že jde o povrch, který se dokáže rychle zbavit vody a uschnout.

Tři modely, tři barvy, spousta velikostí

Nový Recon je nabízený celkem ve třech provedeních, která se od sebe liší především systémem stahování a indexem tuhosti podrážky. Z barevných kombinací jsme měly možnost prohlédnout dva vzorky základního modelu v černé a červené barvě. Na trhu by měla být k dispozici i hodně líbivá tyrkysová barva.

Sympatické je, že tretry jsou v nabídce již od velikosti 36.

Recon 1.0

Základní model Reconu má jednoduchý cíl – nabídnout produkt s exkluzivní technologií, ale za dostupnou cenu. Recon 1.0 využívá STRIDE toe-flex, v podstatě jde o stejnou konstrukci podrážky, jako je u vyššího modelu, jen je nylonová, index tuhosti je 6. Stahování je tu s využitím tří pásků na suché zipy.

Za tuhle tretru, s všemi popsanými technologiemi zaplatíte hodně sympatických 2 599,- Kč.

Recon 2.0


Rozdíl viditelný na první pohled, upínací systém je jedním BOA kolečkem a suchým zipem na špičce. Podrážka je stejná, jako u Recon 1.0, index tuhosti stejný, tj 6. Dalším bonusem je možnost montovat šroubovací hroty na podrážku. Cena za střední variantu je 3799,- Kč.

Recon 3.0


Chcete to nejlepší a za rozumný peníz? Je tu Recon 3.0. Nejvyšší model je vybaven stahováním prostřednictvím dvou koleček BOA a suchým zipem na špičce boty. Karbonová podrážka má nejvyšší stupeň tuhosti 10. Cena tohoto modelu je 5 799,- Kč.

 

Kompletní informace o všech třech nových modelech, dostupných variantách najdete na stránkách www.specialized.com.

Foto: Specialized, DNK

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková