Alternativní způsob stravování-díl 3. Kopřiva pro zdraví i jarní očistu

Tentokrát nejde až tak o stravovací styl, ale spíš umění využívat něco, co nám nabídne louka, les….

Právě teď je tu čas vyrazit na louku či do lesa nejen na čerstvý vzduch, ale i pro jarní kopřivu, která totiž nejen žahá, ale hlavně léčí! Kopřiva není jen obyčejný plevel.  Překvapí vás řadou zajímavých přírodních látek a svojí užitečností. A největší sílu má nyní, kdy mladé lístky nabité novým životem obsahují celou plejádu těchto účinných látek…

Kopřiva a její sběr

Kopřiva dvoudomá je v Česku nejrozšířenější zástupce rodu kopřiva, která je široce sbírána jako léčivá bylina, avšak je známá především pro své detoxikační účinky. Kopřivu je možné sbírat od jara do září, nejlépe však od jara do konce května, kdy bývá nejúčinnější. Sbírá se list, který se používá čerstvý nebo sušený. A co je důležité, kopřivy sbíráme jen na čistém místě a raději v rukavicích!

Zázrak jménem kopřivový čaj

Kopřivový čaj má pozitivní vliv pro:

  • všechny v rámci jarní očisty
  • všechny v chřipkovém období
  • sportovce na krvetvorbu
  • kojící maminky na tvorbu mléka
  • alergiky na zmírnění vyrážky a senné rýmy
  • a kopřivy toho umí i mnohem více

Suroviny a příprava:

  • hrst kopřivových lístků
  • ¼ l horké vody
  • Omyté kopřivové lístky přelijeme horkou vodou, necháme 10-15 minut louhovat a poté přecedíme.
  • Čaj z mladých kopřiv popíjíme v jarních měsících 1-2x denně po dobu 2-3 týdnů.


Kopřiva a její obsahové látky a účinky

Kopřiva obsahuje velké množství vitaminu C, K, B1 a B2, chlorofyl, antioxidanty, minerální látky – zejména železo, hořčík a další. Její použití je v léčitelství velmi rozmanité.

Působí:

  • povzbudivě na metabolismus
  • proti chudokrevnosti
  • jako antirevmatikum
  • pro zmírnění příznaků diabetu
  • protiprůjmově
  • močopudně
  • antivirově, zejména proti virům chřipky

A ještě dále:

  • podporuje činnost slinivky a vaječníků
  • pomáhá při bronchiálním astmatu
  • zastavuje krvácení
  • zlepšuje prokrvení vnitřních orgánů
  • osvědčila se i při chorobách jater, ledvin a žlučníku
  • podporuje tvorbu mateřského mléka
  • používá se do kosmetických a vlasových přípravků

Kopřiva a její další použití v kuchyni

Čerstvě nasekané listy kopřivy se přidávají i do pokrmů a jsou považovány za doplněk mezi kořením a zeleninou. Kopřiva je vhodná k výrobě špenátu, k okořenění jarní polévky, do nádivky či omelet nebo jako příloha k masu.           

Jarní špenát s kopřivami a medvědím česnekem


Suroviny a příprava:

  • máslo či přepuštěné máslo Ghí

  • jarní cibulka

  • čerstvý či mražený listový špenát

  • čerstvé kopřivy

  • medvědí česnek

  • na dochucení: mořská sůl, muškátový oříšek, trocha Lučiny

Postup: na másle orestujeme nakrájenou cibulku, přidáme špenát a dusíme. Pak přidáme omyté lístky kopřiv s medvědím česnekem a necháme znovu chvilku dusit. Nakonec zlehka osolíme, přidáme muškátový oříšek a nakonec zjemníme trochou Lučiny.

Bára Bubílková