Alternativní způsob stravování-díl 4. Medvědí česnek, rostlina nabitá zdravím

Zdraví a energie z lesa. A pak za pár minut lahodné pesto na vaše oblíbené těstoviny. A co za tím je? No přeci medvědí česnek!

Sezóna medvědího česneku je opět v plném proudu. Tahle jarní bylina svádí nejen naše chuťové pohárky, ale učaruje nás i na pohled. A to není všechno! Jedná se o jeden z prvních životabudičů po zimě, který disponuje léčivou silou a výtečnými detoxikačními schopnostmi. Kde roste a jak s ním v kuchyni naložit?

Proč medvědí?

Říká se, že za tento přívlastek opravdu vděčí medvědům, kteří jej po dlouhém zimním spánku s oblibou vyhledávali a dokázali putovat i desítky kilometrů. Také se ale říká, že česnekové listy takhle pojmenovali už staří Germáni, kteří věřili, že jim dodají mědvědí sílu.

Kde roste?

V Česku je to místy běžný druh, avšak jeho výskyt je značně nerovnoměrný. Všeobecně je hojněší na Moravě a v severovýchodní části Čech. Nejčastěji roste ve vlhkých lesích, hlavně luzích a častěji se vyskytuje v nížinách, ale občas zasahuje i do hor. Pozor, nelze ale sbírat všude! V přírodních rezervacích, obzvlášť v národních přírodních rezervacích sběr rostlin přímo zakazuje zákon o ochraně přírody a krajiny a na jejich území tedy medvědí česnek trhat nelze.  

Nať medvědího česneku je bohatým zdrojem vitamínu C a dalších účinných látek.

Jak chutná?

Rozhodně nemá tak ostrý říz ani pronikavou vůni, jaká čpí ze stroužků česneku kuchyňského. Byť je to spíš takový slabší česnekový výluh zkombinovaný s jarní cibulkou, tak gurmány nezklame. Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího se využívají hlavně listy.


Kde a jak použít?

  • nasekat na vaječnou omeletu s kozím sýrem
  • nasekat na vařené brambory přelité kysanou smetanou
  • přidat ho spolu s kopřivami do velikonoční nádivky
  • přidat ho do salátů, polévek, pomazánek či k rybě
  • připravit z něj jarní salát s kopřivami  (znáte z minulého dílu)
  • nebo připravit fantastické pesto na těstoviny

Kdy pomůže?

  • při nachlazení, chřipce, angínách a respiračních problémech
  • předchází vziku oparů
  • podporuje hojení ran
  • podporuje regeneraci jater při jarní očistě
  • napomáhá mírnit břišní problémy
  • zbavuje nepříjemných pocitů plnosti po jídle
  • proti nadýmání
  • zmírňuje průjmy
  • posiluje střevní mikroflóru
  • zmírňuje únavu po zimních měsících
  • snižuje krevní tlak
  • prohlubuje práci srdečního svalu

Pesto z medvědího česneku

Suroviny:

  • hrst kešu natural

  • hrst slunečnicových semínek

  • 1 čl mořské soli

  • 1 pl panenského olivového oleje

  • 2 hrsti strouhaného sýru Cheddar

  • 2-3 hrsti čerstvého medvědího česneku

Před zpracováním listy zbavíme nečistot opláchnutím pod tekoucí vodou a necháme je okapat na utěrce či v cedníku. Chuť i aroma jsou nejsilnější za syrova. Sušením, mražením a varem slábnou. Natrhané listy však rychle zavadají. Pokud všechno ihned nezpracujeme, vložíme zbytek do vzduchotěsné dózy nebo do skleničky s vodou a uskladníme v lednici, kde listy zůstanou šťavnaté o tři až čtyři dny déle. Listy lze také nasekat do mrazáku podobně jako petrželku.

Postup: do vyšší nádoby nasypeme oříšky a semínka, které nejprve zalijeme vařící vodou zhruba o článek prstu víc a necháme několik minut odstát, aby vše změklo. Poté přidáme sůl, olej, nastrouhaný sýr a listy česneku. Vše na závěr rozmixujeme tyčovým mixérem a ihed podáváme s uvařenými těstovinami a šťavnatými cherry rajčátky.

 

Bára Bubílková