Cvičíme PERMANENTO. Díl V. Pohyb pro povaleče

Máme tu pátý díl seriálu Permanento, v kterém si můžete opět pustit video a pěkně si protáhnout tělo

Dnes vám představíme pohyb, který si někdo oblíbí hned a někdo mu přijde na chuť až časem. Mě tak naštval, že jsem ho na tři měsíce odložila k ledu. Pak jsem se k němu vrátila a teď na něj nedám dopustit. Je to dokonalý cvik na ztuhlá a bolavá záda. Je to přetáčení! Ze zad na břicho a naopak.

Opět se vrátíme do plenek. Tentokrát do období, kde se nám začalo dařit se přetáčet ze zádíček na bříško a naopak. Je to další z průlomových pohybů v našem vývoji. V dospělosti je pak hojně využívaný v rehabilitaci po vážných mozkových příhodách nebo traumatech, kdy se pacienti znovu učí základy.

A co je na tomto pohybu tak zajímavé?

Síla

Je to pohyb, kdy zapojujeme celé tělo od hlavy k patě. Postupně a plynule v kontralaterálním vzorci, kdy se síla přenáší naším tělem tzv. na kříž – z levé paže do pravé nohy a naopak. Tyto dvě osy se protínají v oblasti pupíku, čímž významně zpevňují střed našeho těla – veledůležité.

Tímto pohybem dochází k optimalizaci zapojování svalů. Svaly celého těla se spolu učí spolupracovat tak, aby byl pohyb co nejefektivnější a naše tělo co nejsilnější. Jako celek. Tahle funkční a v životě nebo ve sportu využitelná síla není o výkonu jednotlivých svalů a svalových skupin, ale především o jejich dokonalé spolupráci. Stačí si představit například akrobaty v cirkuse. Nemají obrovské bicepsy, ale udrží se ve shybu na jedné ruce. A pak v posilovně můžete narazit na hodně nabušeného borce, který má problém s jedním shybem.

To je ten rozdíl, o kterém mluvím. Je to síla pro dámy – není vidět, ale je! A oceníte ji i na kole. Zejména pak v jízdě ze sedla! Žádný kopec nebude dost velký 😉
b

Zdravá záda

Kromě toho dochází k přirozené rotaci bederní páteře a posilování hlubokých zádových svalů, které pomáhají držet naše bedra pohromadě. Jde o část těla, která je velmi často oslabená (např.: sezením, nesprávným dýcháním), ale zároveň každodenně zatěžována.

Stačí si uvědomit, že celou váhu horní poloviny našeho těla ve vzpřímeném postoji nesou právě bedra. Jde o kloubní spojení několika obratlů, mezi nimiž jsou umístěné ploténky. Ty na správném místě drží jen svaly a vazy. Pokud budou v této oblasti oslabené, záda začnou nejprve bolet a pokud s tím něco neuděláme, tak hrozí vyhřeznutí ploténky. A to už může být vážné. Výhřez ploténky je pak kontraindikací tohoto pohybu, tak na to pozor. Tento pohyb je pro bedra léčivý, ale nesmíte to nechat zajít příliš daleko.
b

Doping pro mozek

A protože se u přetáčení doslova válíte po celém těle, tak aktivujete stovky receptorů umístěných na kůži. Jejich stimulací dochází ke zvýšení mozkové aktivity. To je ten hlavní důvod využití přetáčení v rehabilitaci. Je to jako takový doping pro náš mozek, který může významně pomoci k obnově poškozených částí.
b

Rovnováha

Navíc pohybem hlavy aktivujete vestibulární aparát, což významně ovlivňuje rovnováhu. O tom ale více v příštím článku!

Tento pohyb není úplně jednoduchý na osvojení. Ale jde to. Přikládám instruktážní video, tak můžete vyzkoušet samostatně doma nebo teď už i venku. Nemusíte se bát, pokud ho nebudete provádět dokonale. Neublížíte si. A buďte trpěliví… chce to čas. První způsob má dvě části, kdy se přetáčíte buď pomocí horní poloviny těla (zejména pohybu hlavy a jedné paže) nebo dolní poloviny těla (jedné nohy). Jde o modifikaci způsobu, který provádějí batolata. Důvodem jsou změněné proporce našeho těla.

Naše hlava už naštěstí neváží 30% celkové váhy, tak musíme přidat ruku a jít na to trochu sofistikovaněji. Koukněte a vyzkoušejte. Třeba se zamilujete hned! A pak tam najdete i druhý způsob pro změnu a variabilitu. 

Zaujalo vás cvičení  a chcete ho zařadit do každodenního života? Můžete ho mít!

Před několika týdny byla spuštěna mobilní aplikace PERMANENTO.

V první části nazvané „Než se pustíte do cvičení“ osvojíte základní principy cvičení a pět pohybů, které se pak v různých modifikacích a úrovních náročnosti prolínají všemi sestavami. Teď už máte náskok – znáte houpání a v minulém čísle jste se dočetli o dýchání.

V další části nazvané „Pojďte cvičit“ vás aplikace nasměruje na sestavu, která vám pomůže rozhýbat tělo, nebo naopak zklidnit duši s ohledem na aktuální rozpoložení a časové možnosti (5 – 22 minut).

A zatím poslední je „Knihovna sestav“, kde jsou sestavy seřazeny podle náročnosti a vy si můžete vybrat svou oblíbenou.

Cena: základní verze („Než se pustíte do cvičení“ + jedna sestava) zdarma, prémiový přístup (pro využití všech sestav a rozcestníku „Pojďte cvičit“) 1 190 Kč/rok nebo 599/čtvrtletí.

KE STAŽENÍ PRO iOS i ANDROID – stačí kliknout a instalovat!

Zkuste tuhle sestavu na pár minut. Nejenže se zklidníte, ale zároveň si dáte lehce do těla. Pokud to tedy nebudete šidit. Tak hurá do toho…

Autor: Kateřina Macháčová

Kája Polívková on Facebook
Kája Polívková