Alternativní stravování-díl 8. Cvrččí protein na sladko i slano

Tyhle recepty nejsou pro každého, aby si jídlo připravil. Ale když dostanete na stůl, bude jen mlaskat. Proč? Dnes vaříme z cvrčků…

V nedávném příspěvku jsme si představily jídlo pro 3. tisíciletí – produkty značky Sens s cvrččími proteiny, které jsou nejen lehce stravitelné a mnohem výživnější, ale i ekologicky výhodnější s menším dopadem na planetu.

Dnes pro vás máme dva recepty, jak některé produkty využít a také jak výživné jídlo si díky tomu na váš stůl nachystáte.

Cvrččí mouku použijeme na super zdravý dort Batátové brownies. Možná vám bude přidání zeleniny do moučníku připadat neobvyklé, ale batáty chutnají velmi sladce a v kombinaci se cvrčky velmi dobře.

Druhým z produktů jsou krekry, takže k nim bude skvěle pasovat recept na řepové carpaccio, které vypadá nádherně jako letní předkrm a ovšem i úžasně chutná.

Cvrččí protein prášek do vaření a pečení (1 balení obsahuje 100 g)

Sens proteinový prášek či cvrččí mouka není úplnou náhradou běžné pšeničné mouky. Ideální je ho smíchat s různými moukami do jakéhokoli receptu, a to třeba do palačinek, muffinů či koláčů. Cvrččí mouka dodá každému receptu pořádnou porci hodnotných živin včetně vitamínu B12 a bioaktivního železa, ale zároveň neovlivní výslednou chuť, protože je neutrální. Navíc má ve složení jen jednu surovinu a tou jsou cvrčci, žádné další přísady, chemikálie nebo konzervanty.

Její výživové údaje na 100 gramů jsou tyto: energetická hodnota = 463 kcal. Tuků 20 g, sacharidů 0,5 g, bílkovin 70 g, vlákniny 9,5 g a soli 0,8 g.

Bezlepkové cricket protein krekry (1 balení obsahuje 2 ks = 50 g)

Sens krekry jsou křupavé, slané, plné semínek, sušené zeleniny a kvalitního proteinu bez jednoduchých sacharidů nebo lepku. Navíc nejsou pečené ani smažené, ale sušené šetrně horkým vzduchem. Krekry mají nápaditou chuť a to hned ve třech variantách – Rajčata s bazalkou, Černé olivy nebo Oregano s tymiánem.

Výživové údaje na 50 gramů: energetická hodnota = 252 kcal. Tuků 18 g, sacharidů 10 g, bílkovin 10,5 g, vlákniny  5 g a soli 1,5 g.

Batátové brownies s cvrččí moukou

b
Suroviny a postup:

  • 100 g Sens proteinového prášku na vaření a pečení / cvrččí mouka
  • 2 velké batáty
  • 120 g datlí bez pecek
  • 80 g pohankové mouky
  • 5 pl nepraženého kakaového prášku
  • 3 pl javorového sirupu
  • špetka mořské soli

+ čerstvé ovoce na zdobení

Nejprve oloupeme batáty, nakrájíme na kousky a vaříme ve vodě zhruba 20 minut, dokud úplně nezměknou. Ke konci vaření přidáme do vody i datle, aby lehce změkly, pak vodu scedíme a batátovo-datlovou směs rozmixujeme dohladka. Do jemné krémové směsi přidáme poté zbývající ingredience: cvrččí mouku, pohankovou mouku, kakaový prášek, javorový sirup, sůl a pořádně promícháme.

Připravené těsto nalijeme do kulaté dortové formy (o průměru 25 – 30 cm) a pečeme zhruba 35 minut na 180 °C. Brownies je hotové, když se těsto už nelepí na zapíchnutou špejli, ale počítejte s tím, že tento typ dezertu je vždy lehce vláčný.

Carpaccio z červené řepy a cvrččí krekry


Suroviny a postup:

  • 3 ks předvařené vakuované červené řepy
  • 2 pl olivového oleje
  • 2 pl javorového sirupu
  • 1 pl jablečného octa
  • 1 pl balzamikového octa
  • čerstvá rukola
  • mořská sůl a pepř

 

Nejprve nakrájíme červenou řepu na tenké plátky a naklademe je na talíře či do velké mísy. V hrnku pak smícháme olivový olej, javorový sirup, jablečný a balzamikový ocet a carpaccio zalijeme dresinkem. Nakonec dochutíme solí a pepřem, přidáme čerstvou rukolu s můžeme podávat společně s krekry.

 

Bára Bubílková