Alternativní způsob stravování-díl 5. Zdravý talíř podle Ivana Rybaříka

Na téma alternativní stravování tentokrát předává své zkušenosti někdejší bikový reprezentant, který vytvořil několik zajímavých projektů, týkajících se také zdravého jídelníčku….

Na české cyklistické scéně není člověka, který by neznal jméno Ivan Rybařík a jeho nadčasový projekt Čistý sport. Dnes si budeme spolu povídat o zdravém stravování, které Ivana dovedlo až na vrchol v jeho profesionální cyklistické kariéře a které se stalo základnou pro jeho další skvělé projekty…

„Od začátku mých zkušeností se zdravým stravováním se zabývám energeticky vyváženým talířem. Jídelníček je převážně založen na rostlinné bázi s minimálními živočišnými vstupy respektující individuální zaměření člověka a jeho potřeby. Lze dělit na léčebnou stravu, stravu pro sportovce, zimní a letní stravu…“ říká o svém stravování Ivan Rybařík – bývalý profesionální závodník na horském kole s mnoha úspěchy i na světové scéně a nositel myšlenky Čistého sportu. Než vám prozradíme jeho jeden skvělý recept, tady je krátký rozhovor.

Ivane, závodně jsi sportoval a jsi stále aktivním sportovcem. Prozradíš nám svůj recept na to, jak se udržet v kondici, zdraví a pohodě?

Čas je to, co každému z nás v dnešní době chybí a vlastní vize a focus a jeho naplnění je z mého pohledu tou správnou cestou k udržení zdraví a kondice. Mnoho podnětů dělá mnoho zájmů, a tak je i mou prioritou dělat věci kvalitně a nerozptylovat se množstvím lákadel kolem mě. Prostá radost z pohybu a stabilita důležitých věcí v mém životě.

Co nebo kdo byl tím prvním impulsem k tomu, že se začneš stravovat „jinak“, zdravěji? A jaké byly tvé začátky v kuchyni?

Hlavním motorem bylo hledání a touha posouvat se dál k lepšímu osobnímu výsledku. Z mistra republiky se dostat do světové špičky a stále posouvat hranice svého výkonu. Výživa pro mě měla být v tu chvíli správným palivem a prostředkem k regeneraci. Paradoxem bylo, že mě to dovedlo na cestu zdraví, která se s vrcholným výkonem celkem rozchází. Začátky v kuchyni byly celkem úsměvné, drahé nákupy a nevalné výstupy. Dodnes na tu dobu rád vzpomínám, protože bylo velmi vzrušující poznávat smysl v principech fungování tzv. obyčejného zdravého jídla na zdraví a fyziologické procesy v těle. Přesvědčování mého okolí, že by se mělo také přidat na stejnou cestu a následné až neuvěřitelně rychlé výsledky včetně procesů očisty, které ne vždy vyznívaly pozitivně. 

Co vše by podle tvého stravovacího modelu měla zahrnovat denní strava? A jak vypadá tvůj jídelníček od snídaně po večeři?

Dostatek tekutin, hlavně dobré a čisté mírně alkalické vody s nízkou vodivostí

(ORP).  Kvalitní vstupy na přírodní bázi sestavené dle individuálních potřeb jedince a vnějšího prostředí, kde se nachází. Poměrově upravené tak, aby kryly veškeré potřeby organismu.  Ráno začínám čistou vodou s kapkou citrónu nebo jen teplým čajem kukicha v závislosti na okolních vlivech prostředí. Snídani si dávám, až když mám hlad. Pokud trénuji, tak snídám před tréninkem vydatnou obilnou kaši s ořechy a lžičkou kokosové extra panenského oleje nebo oříškového másla, doslazuji obilnými sirupy nebo javorovým sirupem. Ke svačině si dám raw tyčinku nebo fresh s příměsí proteinu a probiotik nebo žitný chléb s čímkoliv.  K obědu se snažím o vyvážený talíř, což je kombinace celozrnné obiloviny (rýže, jáhly, pohanka atd.), bílkoviny( ryba, tofu, tempeh, luštěnina) a živé složky (salát, pickles atd.) K večeři si dám salát s bílkovinou a domácí žitný chléb nebo kváskový chléb a jakýkoliv dezert ideálně v podobě raw dortu od mé ženy.

Jsi nositelem myšlenky Čistý sport a zakladatelem této organizace. Můžeš nám ji přiblížit?

Projekt Čistý sport vlastně plní moji vizi, kterou jsem měl už když jsem závodně sportoval. Zachování plného zdraví osobní rozvoj a práce s lidmi, kteří se chtějí posouvat. Za 8 let jsme ušli obrovský kus cesty. Mapa projektu čítá v tuto chvíli již stovky lidí a přidružených projektů. Projekt tvoří 4 hlavní pilíře. Práce na individuální bázi vedení tréninkového procesu a výživě a školení trenérů i klubů. Cestovní kancelář a cyklistické, běžecké a multisportovní kempy v Čechách, Toskánsku nebo Livignu.  Vegetariánské jídelna a bio obchůdek Natural, který provozujeme v centru Tábora. Tvorba produktů na ryze přírodní bázi včetně vlastního energy gelu NAPU (naturaly purity). Spolupracujeme i s Olympioniky, převážně z řad veslařů.  Máme také ale komunitní ambice v podobě našeho Kids racing teamu a hobby dospěláckého týmu Čistý sport. Je toho hodně, ale moje vize se plní a mám obrovskou radost z toho, že lidé chtějí být zdraví a hýbat se, také z faktu, že chtějí věci postupně měnit a učit se novým věcem.

Škola zdravého vaření je jedním z projektů této organizace. Co všechno se u Vás klienti naučí?

Ano, Foodcampy mají ambici otevřít lidem dveře do poznání zdravé výživy. Nahlédnout pod pokličku našich receptů a srozumitelně vysvětlit principy výživy a nejenom té sportovní. Dávají také návody, čemu se vyhnout a čeho se vyvarovat. Co mě letos na Foodcampu na Modravě překvapilo, je obrovská síla potenciálu lidí. Bylo nás 40 na kurzu a po prodlouženém výstupu jsme měli skupinovou soutěž typu Masterchief – výsledky jednotlivých skupin byly parádní a chuti i oku lahodící. Každý může začít kdykoliv a s čímkoliv a za čas v tom bude dobrý. Mě nikdy nenapadlo, že jako profesionální cyklista budu lidi učit zdravě jíst. Držím Vám palce a hodně štěstí.

RAW čokoládová pěna z avokáda

Tip od Ivana na nejrychlejší raw moučník, který zabere maximálně 5 minut a dodá spoustu zdravé energie. Tajnou přísadu tvoří avokádo, které dodává pěně báječnou krémovou konzistenci a které se výborně snoubí s čokoládovou chutí kakaa, mandlového másla, sladkého banánu a datlí.


Suroviny a postup:

  • 2 menší zralá avokáda
    b
  • 2 zralé banány
    b
  • 8 ks vypeckovaných datlí
    b
  • 2 pl mandlového másla
    b
  • 3 čl nepraženého kakaového prášku
    b
  • 2 dl vlažné vody
    b
  • na dochucení: čerstvé ovoce, javorový sirup, chia semínka
20200430_134227

Sušené datle nejprve zalijeme vlažnou vodou, aby lehce změkly. Pak přidáváme ostatní ingredience: dužinu z avokád, banány, mandlové máslo a kakaový prášek. Vše rozmixujeme, přendáme do pohárků a chladíme v ledničce. Před konzumací dochutíme čerstvým ovocem, posypeme chia semínka a dosladíme javorovým sirupem.

Bára Bubílková